5. dubna 2023

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - jaro 2023

Jaro snad konečně zůstane jarem a my se tak můžeme plně ponořit do jarního vydání časopisu Ahoj Divočino, které nám je pravidelně zasíláno, abych vám ho mohla detailněji představit. A za to opravdu moc děkujeme :-).

Přečtete si dopis z divočiny, dozvíte se, kdo se k nám na jaře vrací a kdo zůstal celou zimu. Zjistíte, co se v naší přírodě děje na jaře a prozkoumáte jarní listnatý les. Seznámíte se s poštolkou obecnou a dozvíte se, jaký mám vliv počasí a prodlužování dnů na život rostlin i živočichů. Představí se vám skvělý medvědí česnek, porovnáte mezi sebou skokany a mimojiné se také dočtete, co dělají bezobratlí na jaře.

Tak se na něj pojďme mrknout blíže :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

V dopisu z divočiny se vám představí májový brouk v podobě samičky majky fialové. Jsou to poslové jara a nejčastěji je můžete potkat od března do června na loukách, okrajích lesů a pasekách. Nelétají,jen se batolí v trávě. Drobné černé larvičky se shromažďují v květech a čekají na svou příležitost. Aby přežily, musí se dostat do hnízda samotářské včely. To se ale nepodaří každé a je to náročný proces.


 

KDO SE K NÁM VRACÍ A KDO PŘES ZIMU ZŮSTAL?

Na této straně je potřeba rozdělit ptáky na ty, kteří zůstali přes zimu a na ty, kteří odcestovaly do teplých krajin. Dovedete také říct, čím se živí?


 

CO SE DĚJE NA JAŘE

Na jaře se děje věcí, to by jeden koukal. Rojí se muchnice, probouzí se čolci a hledají tůně k rozmnožování a v neposlední řadě koncem jara poletují na suchých stráních otakárci fenykloví. Také se dočtete, že je jaro v plném proudu, když kukačka zakuká - vrátila se z dlouhé cesty, ze zimovišť v Africe.


 

JARO V LISTNATÉM LESE

Na této dvoustraně se vám představují někteří obyvatelé lesa. Vaším úkolem je poznat kdo o sobě mluví a zapsat správné číslo k bubliny ke konkrétnímu živočichovi. Kroužky navíc vymalujte odpovídající barvou dle pokynů ve spodní části dvoustrany - jestli se jedná o houbu, plaze, obojživelníky apod.


 

POŠTOLKA OBECNÁ

Na sraz se tentokrát vydáme s poštolkou obecnou, která je dravým ptákem i bez ostrého zobáku. Žijí v městkých parcích či vesnicích. Pro lov potřebují volné plochy, pro hnízdění vysoké stavby či stroomřadí a proto je pro ně město ideální. Loví především hraboše a jiné drobné hlodavce ale někdy skočí po plazech či ptácích. Je rychlá, hbitá a má smrtící zobák se speciálně uzpůsobeným výstupkem.


 

Na další straně se dozvíte jakým způsobem poznáte samce poštolky od samice a popíšete si poštolku s jejím vynikajícím zrakem, černým vousem i 12 rýdovacími pery v ocasu. Také se dočtete jak to mají poštolky s hnízděním a životem s mláďaty, že si hnízdo nestaví i že se mohou dožít až 16 let. Jejich hnízdění můžete sledovat pomocí webkamery díky přiloženému QR kódu.


 

JAK TO FUNGUJE V PŘÍRODĚ

Aneb jakým způsobem na přírodu působí vliv počasí. Jako první se objevují otužilí skokani, kterým nevadí ani teploty mírně nad nulou. Hmyz se objevuje s každým větším oteplením, takže to může být klidně v lednu či v únoru. Jakmile se teploty začnou držet kolem 15°C přidají se vážky. Aktivita většiny druhů hmyzu žijícího u nás je řízena dělkou dne, kterou se řídí také ptáci.


 

MĚŘÍME TEPLOTU

V badatelské výzvě se tentokrát malí badatelé naučí správně měřit teplotu. Přečtete si informace o tom, co je to teplota, jak funguje teploměr, co tím zjišťujeme, jak teplotu měřit a dokonce jak si vyrobit meteorologickou stanici.


 

VÝVOJOVÁ STÁDIA SKOKANA HNĚDÉHO

Geniálně řešená aktivita, kdy máte vystřihaná okénka, ukrývající jednotlivá stádia, přímo v časopise - což mi přijde naprosto parádní! Jednotlivá okénka mají také popis ke konkrétnímu stádiu.


 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Já pořád nevím, jestli plakáty uchovávat v eurodeskách a mít z nich album anebo je zalaminovat a dát na velký kroužek jako knihu. Hmm, tohle jsem si pořád nerozhodla, protože plakátů bude ještě hrozně moc. Určitě se budou dát časem krásně řadit ptáky, obojživelníky, savce atd. Dávat je na zeď asi nemá smysl, to bychom měli hodně rychle vytapetováno :-D.


 

VYSTŘIHOVÁNKA SKOKANA

Vyrobte si nádherného skokana hnědého, kterého kouzlem nýtků uvedete do pohybu. Vystřihovánka je v poměru 1:1,6. Vytvoříte si tedy krapet větší kousek. Pokud nemáte nýtky, které ovšem doporučuji nakoupit ve velkém, stačí bavlnka a uzlík.


 

POHLEDNICE

V tomto čísle se objeví další pohlednice - tentokrát s otakárkem, poštolkou, sasankou i česnekem medvědím. Další krásná sbírka vzniká. Na každé kartičce si přečtete zajímavé informace. Tohle bych víc, než jako pohlednice, připnula na kroužek a zalaminovala, aby vznikla knížečka.


 

SLEDOVÁNÍ POČASÍ

Zkuste během jednoho měsíce sledovat počasí a vše poctivě zapisovat. Teplotu vždy měřit ve stínu a pokud si nevíte rady, inspirujte se vzorem. Takto vytvoříte celý kruh pozorování a uvidíte, jak různorodé počasí je dokonce i na papíře :-).


 

MEDVĚDÍ ČESNEK

Medvědí česnek je láska! Nutnost do každé kuchyně především v podobě pesta, které využijete do polívek, omáček, na těstoviny, pizzu, do šneků z listového těsta a mnoho dalšího. Já bohužel nemám ani tucha, kde u nás medvědí česnek roste, ale měla jsem sklenici pesta od kamarádky a to bylo něco neuvěřitelného. Můžete po něm pátrat od dubna do června. Dříve byla i mapa nalezišť ale lidé si přírody nejsou schopni vážit a ničili co mohli, proto se mapa zrušila.


 

SKOKANI - HNĚDÝ A SKŘEHOTAVÝ

Seznamte se se skokanech hnědým a skokanem skřehotavým. Můžete si porovnat veškeré informace o nich a říct si, jak velké rozdíly mezi nimi jsou. Také si povídat o tom, který se třeba dožije více, který méně aby děti musely trochu více nad otázkami přemýšlet. Následující strany vás seznámí s tím kdo jsou skokani a jaké rozdíly jsou mezi zelenými a hnědými. Dočtete se jaký je jejich život, jak je to po vykulení, co dělají v zimě a vyluštíte také křížovku.


 

BEZOBRATLÍ NA JAŘE

Motýlím rekordmanem je žluťásek řešetlákový, který se probouzí za teplých dnů už v únoru. Jakmile odtaje sníh na mravenčí kupě, začnou i oni mít plné nohy práce. Kompost také ožije žížalami, stonožkami, mnohonožkami, stínkami, larvami chroustů apod. Mnoho druhů hmyzu se v průběhu celého jara páří a následně se kladou vajíčka. Včelky samotářky si budují svá hnízda a dozvíte se také jak na stavbu hmyzího domku.


 

DIVOKÁ DVOJKA

Klaudinčin oblíbený komix Divoká Dvojka má již pátý díl a tentokrát je na téma "Na chatě straší!". Co se asi stane? Kdo je to strašidlo? Podaří se vám ho vypátrat? Není to tedy pouze komix, ale musíte se i zamyslet nad příběhem a po stopách, které strašidlo dává, zjistit, kdo to je.



 

ZÁVĚREM

Tak co na jarní číslo říkáte? Mně se moc líbí zpracování stádia skokana hnědého i jeho vystřihovánka v takové velikosti. Procházení časopisu baví i mně a v dospělosti se stále učím mnoho nového. Takový časopis nikdy neomrzí a budete se k němu pravidelně vracet. Čísla už brzy rozložím dle ročních období a budu je tahat na naší poličku ročního období. Kde mezi knihami vyniknou.

Jedná se o čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Jeho roční předplatné (4 čísla) stojí 400 Kč a objednávat můžete přes email obchod@ahojdivocino.cz.

Těšíme se na další a klobouk dolu za takovou práci :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat