11. dubna 2023

UČÍME SE: Objevuj svět - Mláďata

Po velmi zajímavých vzdělávacích sadách, které nás seznámily s nejznámějšími vulkány i ztracenými civilizacemi mě zaujal ještě jeden naučný box z edice Albi science, jen menší, a tím jsou Mláďata. 

Tento vzdělávací box navíc získal cenu HRAČKA ROKU 2022 a já se tomu vůbec nedivím (i přes to, že vulkány jsou prostě vulkány). Zde vás totiž čeká navíc encyklopedie, velkoformátový plakát i sešit aktivit.

Ve spolupráci s Albi bych vám ráda tento naučný box zaměřený na zvířecí mláďata ukázala blíže a věřím, že si ho zamilujete. Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

BALENÍ VÝUKOVÉHO BOXU

Balení je menší, než u vulkánů či ztraceých civilizací, ale má praktické zavírání v podobě magnetického klipu, což je skvělé z důvodu, že drží pevně a není šance, aby se v polici otevřel a vysypal.


 

OBSAH VÝUKOVÉHO BOXU

  • Encyklopedie
  • Sešit aktivit
  • Příručka zoologa
  • Plakát
  • Sada barev + štětec
  • Sédra
  • Forma na odlitky


 

PŘÍRUČKA MALÉHO ZOOLOGA

Příručka malého zoologa má jen pár stran, ale za to se v ní dozvíte jakým způsobem odlít stopy z formy, jak namíchat barvy, vytvořit obrázky či obkreslovat.


 

Také se dozvíte komu konkrétní stopy patří a základní informace o zvířatech.


 

Také se dozvíte jak na výrobu odlitků z přírody, jak stopovat v řírodě a co vše v přírodě můžete najít za poklady i jakým způsobem je uchovávat.


 

SEŠIT AKTIVIT

Sešit aktivit má celkem 16 stran a obsahuje mnoho naučných informací, křížovek, spojovaček, doplňovaček, osmisměrek, hledání rozdílů, samolepek, přesmyček apod.


 

Samolepky mají v sešitě své místo. Vždy budete navedeni na jakou stranu které samolepky patří - rozdělíte si tak konkrétní druhy zvířat nebo například sestavíte životní cyklus žáby.


 

Kapitoly jsou rozděleny na šelmičky, mláďata s kopátky a parůžky, opičátka a kapesní mláďata, ptáčata a šupinatí plazi, sníh a mráz, vodní mláďata, jedovatá mláďata a mrňousci. V každé kapitole máte plno úkolů, luštění a lepení nálepek.




 

ENCYKLOPEDIE MLÁĎATA

Encyklopedie má 45 stran a je opravdu krásně zpracovaná. Má pevné ale zároveň měkké desky a seznámíte se v ní kompletně se všemi mláďaty.


 

Rozdělení encyklopedie je podobné, jako v pracovním sešitě, ale obsahuje toho mnohem více. Na jejím konci navíc najdete slovníček pojmů a také rejstřík.


 

Seznámíte se s koťaty i psovitými šelmami. Také velká mláďata os slonů či nozorožců jsou pořád mláďata. Dozvíte se, že žirafy rodí ve stoje a proto mládě začíná svůj život pádem z výšky 1,8 metru (božeee!).


 

Přečtete si opičí příběh a zjistíte, že se mládě šimpanze kojí 10-54 měsíců. U kapesních mláďat se dozvíte, že největší kapsu mají v Americe a tam s ní vládne vačice. U ptáků si prohlédnete různorodost jejich vajec a přečtete si, kdo vytváří největší hnízda.


 

U šupinatých plazů se jen málokdo o svá vejce stará. Kobry královské čekají u svých vajec až do chvíle, než se začnou klubat ven a následně je opouští, aby je ochránili sami před sebou. Nesmí chybět ani nahlédnutí do říše hmyzu a dvoru královny.


 

I na sněhu jsou mláďata ve sněhových doupatech, s proměnným kožíškem či narozené již s huňatým tlustým kožíškem. Jaké to asi je vyrůstat v mrazu? To se také v encyklopedii dozvíte. Nemine vás ani život vodních mláďat nebo žabek a želv.


 

U mořského koníka starost o mláďata obstarává samen. I samec klauna očkatého střeží své jikry a stejně tak nosatka dárwinova, kdy vajíčka hlídá sameček. Hmm a jak je to s jedovatými mláďaty?


 

NAUČNÝ PLAKÁT

Plakát je velkoformátový a nádherně přenádherný! Plný reálných obrázků mláďat, která jsou navíc rozdělena na savce, plazi, ptáky, obojživelníky, ryby i bezobratlé.



 

Každé vyobrazené mládě má název i popis se základními informacemi včetně jeho hmotnosti.



 

No nemusím snad říkat, že se u nich budete sami pořádně rozplývat :-).




 

ODLÉVÁME A MALUJEME STOPY

Dle návodu v příručce zoologa jednoduše odlijete stopy. Dodržujte poměry, aby vám sádra rychle schnula a nebyla křehká. Stačí pár hodin na uschnutí, na sluníčku méně ale nejlepší je zadělat večer a nechat přes noc.




 

Barvy jsou v balení tři, ale můžete si je zkusit namíchat - děti si alespoň procvičí, co vznikne z které barvy. My se pokusili vytvořit hnědou, ale nějak se to nevydařilo - asi nejsme pořádní míchači barev, tak jsme využili co bylo, ale Olivka náhodou umatlala oranžovou aniž by chtěla :-D.


 

Správně by se měly namalovat jen ty části, které jsou vystouplé, ale vysvětlete do tříletému dítěti hahaha. Ono celkově holky mají svůj punkový styl, tak je nechávám .. vypadá to mnohem zajímavěji i když jsem chtěla alespoň jednu mít správně. No nic :-D.




 

Manufaktura dokončena, prozatím. než je to sádrování chytne zas :-D. Samozřejmě, ž se přidal i Tom, který si tyhle kreativní chvilky s holkama užívá snad ještě víc, než já :-D.





 

ZÁVĚREM

I když vulkány jsou mojí srdeční záležitostí a věřím, že je hodně dlouho jen tak něco nepřekoná, tohle je neuvěřitelná dávka roztomilosti v kombinaci s naučnými i tvořícími prvky a nádherným plakátem, který aktuálně nemáme kam dát, ale věřím, že jednou budeme mít dostatek zdí na všechny tyhle krásné poklady - stejně jako poliček na výstavu všech kreativních činů.

Moc se mi líbí, že je v sadě kromě encyklopedie také propojený pracovní sešit, ve kterém si dítě osvojí nově načerpané informace a procvičí si, co se vše naučilo. Samolepky táhnou děti v různém věku, takže to je už je taková třešnička na dortu veškerého luštění.

Výukový box Mláďata je určen dětem od 8 let, ale u nás s ním pracují všechny tři cácory (9, 6, 3), takže není vůbec problém zapojit také mladší sourozence, kteří také rádi nasávají nové informace a nechávají se staršími sourozenci vést, jako svými vzory.

A aby toho nebylo málo, součástí je také jedna dětská vstupenka do ZOO Liberec, takže ještě takový krásný bonus navíc k tomu všemu.

Pokud vás tento výukový box zaujal, najdete ho na eshopu Albi přímo ZDE.

 

Cena: 809Kč (původně 899Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat