23. listopadu 2022

UČÍME SE: Albi Science - Ztracené civilizace

Albi před několika týdny vyběhlo s parádními novinkami v podobě objevitelských, badatelských sad na různá témata. My jsme k pořádnému otestování dostali Neonové vulkány, o kterých jsem vám psala před nedávnem a já, jako milovnice Egypta, jsem si vymodlila Ztracené civilizace, které měly být upřímně řečeno více pro mě, než pro holky a měla jsem i docela velké očekávání - v průběhu článku se dozvíte, jestli se naplnilo a co se všechno můžete naučit s touto sadou.

Historie staré egyptské mayské civilizace musí být osvětlena. Kdo ukázal komu, jak se staví pyramidy? Rozluštěte starověké nápisy, prozkoumejte minerály, vyrobte si svou sbírku artefaktů a naučte se zabalit mumii. Dozvíte se spoustu historických zajímavostí.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).


 

 

VELKÉ BALENÍ

Balení je stejně velké, jako u Neonových vulkánů, což je skvělý, protože mi to bude v dětském pokoji ladit, hahaha :-D. Krabice bych jinak asi nenechávala, ale tyhle jsou skvělé a pokud se chystáte sady darovat k Vánocům, budou velikostí i pod stromečkem vypadat dokonale! Krabice je tentokrát ještě vycpaná kartonem, aby předměty nelítaly a nehrozilo rozbití kvádrů.



 

OBSAH BADATELSKÉ SADY

  • Síran hlinito-draselný (kamenec) 10 g
  • Sádra 430 g
  • Kamencový krystal
  • Obsidián
  • Razítko skarabeus
  • Artefakt Ankh
  • Starověká mince
  • Forma pána lesů
  • Mumie kotěte
  • Jaguáří bůh
  • Bohyně Bastet
  • Razítko talisman
  • Razítko opičí tetovačka
  • Amulet Ah Puch
  • Archeologické nástroje
  • Lžíce
  • Tyčinky na míchání
  • Kádinka
  • Akrylové barvy
  • Lak
  • Štětec
  • Bavlněný obvaz
  • Pěnové polštářky
  • Masku proti prachu

 

BROŽURKA S TIPY A INFORMACEMI

Brožurka je skvěle čitelná. Pro holky tedy není téma natolik žáživné jako třeba pro nadšence, jako jsem já, ale taky se zajímaly a zkoumaly. Dozvíte se informace nejen o Egypťanech ale také o Mayích a dozvíte se, jak to bylo se sádrou.

 

 

Prozkoumáte mapku s egyptskými artefakty a dozvíte se, který odkud přesně pochází.


 

Začtete se do tématu hieroglyfů, pečetě se skarabeem i Tetradrachmy.


 

Prozkoumáte také mapku s Mayskými artefakty a zjistíte, odkud který z nich pochází.


 

Začtete se do tématu obsidiánu, talismanu želvy s hlavou orla a ocasem ve tvaru hada. Seznámíte se s mayským bohem smrti Ah Puchem a prozkoumáte opičí tetovačku.


 

Naučíte se egyptskou abecedu, společně s čísly, a mayské kodexy.



 

Zkuste se také zamyslet, proč jsou pyramidy po celém světě.


 

PRŮZKUMNICE ZKOUMAJÍ, CO JE ČEKÁ

Holky drželo nadšení ze sopek a tak se po hlavě hrnuly i do tohoto tématu, protože viděly, že tam budou zase sádry, ale tentokrát mnohem větší. To je zaujalo asi nejvíc. Vidět všechny tři sedět na místě a fascinovaně zkoumat je pro mě vždy něco, za co jsem vděčná, protože se to málokdy povede - zvlášť na víc jak hodinu.



 

VYKOPÁVÁNÍ ARTEFAKTŮ

Jakmile zjistily, že se může vykopávat, vrhly se jako první právě do této činnosti. Holky tyhle vykopávky baví už z doby, co jsme měly dinosauří vykopávky anebo když jsem jim do sádry zalila minerály.

 

 

V sadě jsou dva kvádříky a to na egyptské a mayské artefakty - můžou se tím zároveň naučit, které kam patří. Hlavně jsem zabavila dvě děti najednou, hahaha! Jen mi přišlo škoda, že k tomu není i menší kladívko - v jedné sadě jsme měly takové těžší (asi plast se závažím) a holkám se vykopávalo mnohem víc. Tohle šlo docela ztěžka.


 

Musely hodně tlačit a ulamovat. Sádra se dala lámat i v ruce větší silou, pokud se dítěti nedařilo dřívkem ulámat dostatečný kus. Pomáhaly si vzájemně, což taky bylo dost ku prospěchu, co se týče sourozeneckých vztahů.


 

Pomalu ale jistě začaly objevovat artefakty, které bylo potřeba ponořit do teplé vody, aby se z nich sádra vymyla. Mají totiž dost detailů. Sádrové kvádříky zkuste nalámat na menší kousky, abyste měli jistotu, že máte všechny artefakty.


 

U talismanu želvy je problém v tom, že v sádře zůstává dost barvy. Takže artefakt dostanete ven zhruba s půlkou zlatavé barvy, což je škoda. Možná by nebylo na škodu vymyslet to trochu jinak, aby barva držela i po vykopání.




 

Sofince jsme museli všichni víc pomoct v tom ulamování, protože jí to šlo po malých kousíčkách. Opět jsem si vzpomněla na nějaké kladívko ale řekla jsem si, že k pořádnému otestování budeme používat jen to, co je v sadě přiloženo.


 

Razítko skarabea mělo stejný problém, jako jsem psala výše. Barva dost zůstávala v sádře bez ohledu na jak jemné vytesávání to bylo. Honem se vším do vody, aby se to odmočilo a vrháme se do další činnosti.


 

AMULETY ANEB MODELY S VÝZNAMEM

Sádra byla vynalezena už před 4000 lety a staří EgypŤané z ní vyráběly amulety ať už pro zábavu, dekoraci anebo pro hlubší význam svých majitelů. Mohlo to být i všechno dohromady. Narozdíl od sopek jsou tyto odlitky mnohem větší a určitě je nechte schnout přes noc - jen pokud doma máte opravdu teplo, budou stačit ty zmíněné 4 hodiny.



 

Hlavně čtěte ty návody! Abyste to nepopletli jako my! Aneb když formu Pána lesů máte vytvořit obráceně a ne tak, jak je forma vyhloubena. Hmm .. tak budeme mít dva, no :-D.



 

VYKLOPIT A NABARVIT!

V brožurce se doporučuje připravit si něco na míchání barev, ale těch je v kalíškách tak málo, že jsme namíchali jen zelenou a ne jinou. Co se týče vyklopení, nešlo to tak snadno, jako sopky. Přišlo mi, že vzniknul podtlak a nemohla jsem je vyklopit. Někdy se muselo více bouchnout ale nakonec vše vypadlo bez jakéhokoliv poškození.

Opět musím vychválit akrylové barvy, které schnou rychlostí blesku a chystám se je díky tomu taky pořídit ve větším balení na pravidelné používání. Určitě by se mi hodily i do babyclubu, kde nám často něco musí zaschnout. Rychle suché a krásně lesklé.

A taky parádně krycí!



 

BALENÍ MUMIE KOŤÁTKA

"Mami a z toho bude zombík? Jakože tam vlezou brouci a pak zase vylezou a vznikne zombík?" Ano, ano došlo i na zajímavou diskuzi a porovnání rozdílů u zombík a mumií. Což mi připomnělo, že bych se s Klaudinkou mohla kouknout na film Mumie .. hmm. Už by mohla vydržet celý film (jo, mám neposedy a nevydrží ani v kině).


 

V návodu se dočtete, že musíte bavlněný obvaz rozdělit na dva dlouhé, ale už vám nikdo nepoví, jak šíleně se to páře a jak se to nedá ani nůžkami ustřihnout. Takže já tahala za jeden konec, aby to bylo napnuté. Klaudinka si vzala druhý konec, aby to bylo napnuté. 

A protože Sofinka odmítala spolupracovat, jednu oddělenou část jsem držela v zubech :-D (asi se vyprdnu na focené recenze, ale začnu je komplet natáčet .. to bylo TOP zákulisí). Obvaz se nejen šíleně třepí ale je po něm děsný binec - všude vlákna. To kdybych bývala, tak se o nic ani nepokouším, ale holt se při testování musí zkusit všechno pořádně :-D. 

Měl ještě barvit - buď namočit v barevné vodě (štětec plný barvy rozmíchaný ve vodě) nebo třeba z cibulových slupek, ale po tom, co jsem se rozpolceně snažila z jednoho udělat dva, mi došly síly.




 

Nakonec je teda nějak ubalily, teda, zabalily (ať nezaplujem do jiného tématu :-D) ale nebyla to vůbec žádná sranda. Spíš nervíky ze všech stran, i z té mojí. A stále jsme se držely tématu smrti aneb kam půjdem až umřeme apod. Klaudinka docela dost filozofovala a bylo to zajímavý poslouchat.



 

Nakonec ještě Klaudinka spontánně využila Egyptské artefakty a položila je na mumii.


 

VÝSLEDKY SÁDROVÝCH MODELŮ

Pána lesů jsme po prvním nepovedeném pokusu museli udělat znovu. Jednoho mají jako figurku a druhého jsme chtěli zkusit správně. Na něj se zespod nalepily čudlíky podobně jako na sopky a mělo by jít o optickou iluzi ve smyslu, že by se svíčkou měl působit opačně. Jenže výtvarné umění holek s efektem není moc kompatibilní a tak se nám to jaksi nepovedlo :-D. Je nejspíš potřeba u něj opravdu jet podle vzhledu originálu.


 

Jinak si myslím, že se to holkám vydařilo. Je to zase něco jiného, než sopky, ale malovalo se to všem mnohem líp. Sofinčina mumie ve stylu Pikachu je ale nejvíc TOP. Olivka se pak pustila do egyptské bohyně a mayského jaguářího boha. Budou jí v lednu tři roky a maluje mnohem víc, než holky v jejím věku.



 

Z pána lesů vol.2 se nám stal spíše bahňák ale baví mě holkám nechat volnou ruku. Jen je navést ale více pozorovat a podporovat, než aby dokonale následovaly kroky.



PEČEŤ, TALISMAN A OPIČÍ TETOVAČKA

Tady jsme dost narazily a nevím, jestli je to vada konkrétního balení anebo jestli jsou takto všechny i v dalších baleních. Holky milují různá razítka a tak jsem se těšila, jak budeme razítkovat a zkoumat co to znamená, jenže jsme narazily na problém v podobě vysokých okrajů, což můžete vidět na fotce.


 

Takže když razítko natřete barvou a chcete otisknout, otiskne se jen hrana. Museli byste tiskat do modelíny, keramické hlíny anebo moosgumi. Jinak se neotiskne opravdu nic. Holky byly zklamané, a já o to víc, protože jsem se na celou sadu moc těšila. Platí to u všech třech, takže ve finále neotiskly opravdu nic.




 

Zbylé artefakty pohromadě - holky moc baví kamínky, kterých máme doma nespočet a sama jsem na nich vyrostla. Pak je tam mince z Alexandrie, Ankh a Ah Puech. O všem se podrobněji dočtete v brožurce, kterou budete mít neustále po ruce a stále budete něco číst dětem i pro sebe.


 

EGYPTSKÁ CHEMIE

Poslední činnost, kterou jsme díky sadě Ztracených civilizací mohly vyzkoušet, je čištění bahnité vody (což bylo super hledat bláto zrovna v mrazech, když začal padat první sníh :-D). Tentokrát využijete kamenec a dle návodu v brožurce si nachystáte sklenice.  V jedné je voda s kamencem a už od první chvíle pozorujete úplně jinou reakci. Za dvě hodiny uvidíte finální výsledek.


 

Tohle je výsledek přibližně po dvou hodinách a můžete poorovat postupně, jak se voda čistí. Přeci jen by jinak staří Egypťané vodu z Nilu pít nemohli, protože je velmi bahnitá.



ZÁVĚREM

Sopky asi nasadily laťku tak vysoko, že ji jen tak něco nepřekoná. U této sady jsem asi víc brblala, než si ji užívala. Barva artefaktů zůstávající v sádře, obvaz, který byl spíš za trest a netiskající razítka. To nebude asi moc pozitivní hodnocení, když z celé sady zůstanou vlastně jen odlitky a zajímavý pokus s čištěním bahnité vody.

Osobně jsem se na první dobrou těšila na tuto sadu mnohem víc, než na sopky ale upřímně musím říct, že mě to zklamalo, na takových detailech, na kterých ale docela záleží. Určitě ale budeme pokračovat v omotávání mumií a nabarvíme jiné obvazy. Budeme i pokračovat v průzkumu artefaktů a razítka zkusíme nějakým způsobem obrousit, aby razítkovaly.

Je to škoda, protože sopky jsou opravdu TOP STROP. Pokud byste ale i této sadě chtěli dát šanci a nad těmito nedokonalostmi nějakým způsobem přimhouřili oko, najdete ji na eshopu Alb přímo ZDE.


Cena: 809Kč (původně 899Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat