2. listopadu 2022

UČÍME SE: Pracovní sešity KUMON - Spojování / Stříhání / Nalepování

Sešity Kumon znám už od doby, co byla Klaudinka malá. Menší snad ještě víc, než Olivka. Ale tehdy tu ještě nebyly tak dobře dostupné. Nedaly se vůbec snadno sehnat a já se jen kochala, jak jsou parádní a promyšlené.

A najedou jich je už tolik a dostupné jsou všude možně. Já je mám doma už nějakou dobu, ale jak jsem je schovávala pro nějakou příležitost, schovala jsem je až moc a zapomněla na ně. Objevila jsem je až při vyklízení skříně plné časopisů a sešitů. Tak jsem si řekla, že vám je představím, abyste je mohli případně pořídit ještě k Vánocům, narozeninám, Mikuláši anebo prostě jen tak pro radost a procvičování.

Skvělé na nich je to, že jsou určeny už nejmenším dětem od 2 let. Ne každé dítě je ale ve dvou letech nadšené do těchto aktivit (Olivka raději zdolává hory doly), ale už se k tomu pomalu blíží, tak bych je s ní brzy zkusila. Pojďme se na ně detailněji podívat.

 

 

 

SEŠIT PLNÝ SPOJOVÁNÍ

"Tento sešit je zaměřený na zvládnutí základů používání tužky, což vytváří pevný základ pro psaní číslic a písmen a čísel. Je jednak zábavným úvodem do používání tužky a jednak velkým a praktickým průvodcem." Sešit je z pevnějšího papíru, který vydrží náročnost drsnějšího zacházení.


 

Hned na první straně si můžete přečíst, co je cílem a účelem tohoto sešitu. Já ho chci využít i u Klaudinky, která má stále problém v držení tužky a nemůžeme ji to naučit správně. Brzy na to bude už doslova pozdě. Tenhle sešit se jí moc líbí, už jen kočkou na titulce a snad se držení alespoň trochu zlepší.


 

Níže na straně text pokračuje s tipy, jakým způsobem dítě naučit držet tužku správným způsobem a také jak používat tento sešit. V průběhu sešitu budete potkávat i "pokyny rodičům", které vám upřesní jednotlivé úkoly.


 

Pro příklad jsem vyfotila několik stran. Spojování je různorodé a začíná opravdu od jednoduchých čar, které jsou do začátku snadné a motivující dítě pokračovat dál. Dlouhé tahy, krátké tahy, křivé tahy, klikyháky a mnoho dalšího.




 

Proletíte se nad duhou, prohlédnete si zoo, zaplavete si v moři s delfínem, spojíte blesky, proplavete klikatou řeku, obtáhnete sladké pomeranče, projedete se po dálnici a spoustu dalšího. Pak už se přidají i složitější úkoly jak můžete vidět níže na leví straně.

 



 

SEŠIT PLNÝ STŘÍHÁNÍ

"Nůžky jsou základním nástrojem a tento sešit je nejlepším prostředkem, jak s nimi vaše dítě seznámit - použijte tento sešit a pomozte svému dítěti naučit se zacházet s nůžkami a zlepšit si tak manuální zručnost."


 

Cíle a účel tohoto sešitu si opět přečtete na první straně. Jakmile se dítě naučí správně používat nůžky, zlepší se mu jemná motorika a schopnost přesně pohybovat prsty. Opět na vás čekají "pokyny rodičům", které vás nasměrují.


 

Úvodní část se věnuje také správnému držení nůžek.


 

I zde se podíváme, co všechno sešit obsahuje. Nejdříve jednoduché stříhání na tlustých čarách ať už svisle neb vodorovně. Jakmile dítě projde základním stříháním, začne velmi zábavná část a tou je vyrábění všeho možného.


 

 

Dítě si vyrobí vláček či hřebeny a vrátí se zpátky k základnímu stříhání, tentokrát ale v podobě ciky caky náročnosti šikmo do stran i svisle. Vystřihne panenku s postýlkou, tabulku čokolády i závěsnou vystřihovánku, jako ozdobu svého pokoje. Vytvoří si sendvič, vystřihne slunce, záhon mrkve, lišku, duhu, hada, stromek, stane se pilotem a nasbírá spoustu zvířecích hlav.

 



 

SEŠIT PLNÝ NALEPOVÁNÍ

"Tento sešit pomůže vašemu dítěti procvičit se ve stříhání a nalepování. Práce s nůžkami a lepidlem pomáhá zdokonalovat jemné motorické schopnosti."


 

Cílem a účel tohoto sešitu je zlepšit dovednost dětí při práci s nůžkami a lepidlem. Nejdříve vystřihují různé tvary, které následně lepí na určené místo tak, aby byl obrázek úplný. Pak už činnost přejde k dotvoření různých obrázků a úplně nakonec je čistě na dětech, kam vystřižené části vloží.


 

Nejdříve se tedy začíná tvary typu kruh, čtverec, trojúhelník, obdélník až se přejde na vytváření obličejů rlzných zvířat jako je prase a gorila. Vytvoříte odpolední svačinku, zasportujete si. Každý stříhání dítě posune a řeší s tím jiný úkol.




 

Vytvoříte správná zvířata, sestavíte buldoka, tygra, lva, mývala, žábu, orla a pustíte se i do povolání jako je lékař, hasič, policista, basketbalista apod.




 

V neposlední řadě budete kompletovat obrázky, aby dávaly smysl a byly správně. Jsou to obrázky rozebrané na několik dílů a vy je musíte složit podobně jako puzzle. Kromě květiny je to také například srdce, raketoplán, tropická ryba, dům či klokan.


 

ZÁVĚREM

"Pracovní sešity Kumon jsou založeny na metodě Kumon, což je propracovaný výukový systém, který je navržen tak, aby pomáhal dítěti využít naplno jeho vzdělávací potenciál. Pořadí úkolů je koncipováno tak, že dítě postupuje od jednoduchému ke složitějšímu, což umožňuje úkoly bez jakékoli frustrace dobře zvládat. Díky tomu všemu děti získávají důvěru ve své schopnosti a jsou motivovány k samostatnému učení."

V závěru každého sešitu najdete diplom, který dítěti můžete nadepsat a vystavit společně s datumem - to mi přijde jako krásný závěr celé práce a činnosti, které dítě vynaložilo k tomu, aby se něco naučilo a posunulo se dál. 

Já vím, že neustále opěvuju Šimonovy pracovní listy, ale tohle, tohle je naprosto dokonalý! To je úplně jiný level pracovních listů. Šimonovy pracovní listy šoupu na druhou příčku a Kumon mám teda hned na té první. Rozhodně chci vyzkoušet ještě další ze série. Motivují dítě pokračovat, jsou barevné, zábavné, vtipné a třeba u stříhání zůstávají i hotové výtvory. Já opravdu tleskám a těším se na další objevy s Kumon sešity.


 

Najdete je na různých eshopech, stačí si dát vyhledat Kumom a vyjede vám spoustu možností, kde si je objednat. Ceny se pohybují zhruba od 150Kč za kus, záleží který ale rozhodně za to stojí!


1 komentář:

  1. U nás jsem začala s dcerou u téhle edice a teď jedeme dál a strašně jí sešity baví.A třeba takový sešit skládej byl moc fajn i proto,že žádný jiný na tohle téma jsem nikde nenašla.https://www.megaknihy.cz/tvoreni/325487-skladej-pro-deti-od-2-let.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TXpJMU5EZzNNekkxTkRnMw==&matchtype=&network=x&device=m&creative=&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=17364182571&adgroupid=&feeditemid=&targetid=&loc_physical_ms=1003708&loc_interest_ms=&searchtype=&gclid=Cj0KCQjwqoibBhDUARIsAH2OpWjwVVgfZ7Qeoo9LQ3QP8gOpZV26ZPwif4UjbaVeZtYXx8ovseiLoYcaAtO_EALw_wcB

    OdpovědětVymazat