10. listopadu 2022

HRAJEME SI: Třídící kalíšky PlanToys

Ve spolupráci s eshopem montessorihracky.cz jsem pro vás připravila recenzi další skvělé výukové hračky od značky PlanToys, kterou mám pro děti do babyclubu. Snažím se mít v babyclubu kvalitní naučné hračky, které nejen krásně vypadají, ale jsou i praktické a děti učí základní dovednosti.

Od PlanToys frčí v babyclubu dlouhodobě ze všeho nejvíce (a to úplně neskutečně moc) Včelí úly, které doporučuji každému pořídit, a doma máme například Hanojské věže.

Tyto třídící kalíšky nemusí sloužit pouze na třídění barev, ale můžete s nimi zkusit také párování, počítání, skládání obrázků anebo přímo kalíčků s žetony na sebe, což starší holky naprosto spontánně napadlo samo. Jsou bytelné a chytlavé, tak se na ně pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

BALENÍ KALÍŠKŮ

Krabice má v podstatě dvojité dno, které upevní žetonky, aby v ní nelítaly a držely na jednom místě. A zároveň má i svůj způsob umístění kalíšků, abyste byli schopni krabici vůbec zavřít. Děti je nenechávám zavírat, protože by určitě krabici poničily. Takže pokaždé vytáhnu a zase schovám hned, jak si snimi dohrají.



 

NÁVOD A TIPY

Lístek s návody a tipy je sice psaný v angličtině ale dle obrázků vše jednoduše pochopíte. Zjistíte, že se s kalíšky dá vymyslet opravdu mnoho aktivit, i když se třeba naše Olivka nadchla pro obyčejné třídění a baví ji neustále dokola.


 

PRAKTICKÝ LÁTKOVÝ PYTLÍK

Praktický látkový pytlík pro uschování žetonků má i možnost utažení. Můžete v něm celou hru přenášet na návštěvy, k babičce, do čekárny apod. abyste nemuseli brát celou krabici.


 

DŘEVĚNÉ ŽETONKY

Dřevěné žetonky jsou parádní velikosti, že by se dítě muselo opravdu hodě snažit, aby něco takového spolklo a stejně si troufám říct, že by se mu to nepovedlo. Barev mají pět od každé - žlutá, zelená, modrá, červená, oranžová.


 

BAREVNÉ KALÍŠKY

Kalíšky jsou krásně veliké a dětem se s nimi dobře pracuje. Navíc jsou bytelné, takže nerozí, že by se mohly nějakým způsobem rozbít či zničit a troufám si říct, že ani největší likvidátor mezi dětmi by je nebyl schopný zničit. I proto mám značku PlanToys ráda. Vše je dokonale bytelné.




 

DETAILY Z OLIVČINA HRANÍ

Kalíšky jsem chtěla především pro naše nejmladší návštěvníky babyclubu, ale přitom chytly téměř tříletou Olivku způsobem, že jsem byla sama překvapena. Proto mi s radostí pózovala na fotky a ještě u toho vymýšlela ruku přes oči atd. :-D.


 

Kdyby ji holky nevyrušily, vydržela by se soustředit mnohem déle. Ač u jiných aktivit vyžaduje moji pomoc a moji přítomnost, v tomto případě jsem mohla být mimo a dělat svoji práci. Byla zabraná do třídění, které ji pohltilo - a to je na podobných aktivitách ze všeho nejlepší. Ta plná soustředěnost, proto se doporučuje nezasahovat, nechválit, nerušit, pokud to dítě samo nevyžádá. Jen pozorujte a buďte potichu jako myšky :-).



 

V babyclubu máme s dětmi řízenou činnost, ale ony jsou kolikrát tak zabrané do hry (někdo jezdí s motorkou, někdo má období řádu a tak řadí autíčka do řady, někdo se zabere do kinetického písku), že se  mi je prostě nechce rušit. Tak jen sedíme u kávy a pozorujeme. A právě to pozorování jako takové by se mělo brát za důležitou součást. 

Není to lenost matek, že se dětí nevšímají nebo že si s nimi nechtějí hrát. Ba naopak děti tak trénují soustředěnost a motoriku, pokud se do něčeho takovým způsobem zaberou. Jakmile k nim přijdete, vyrušíte je z toho soustředění a může hrozit, že od aktivity najednou odejdou. To je přece škoda. Každé dítě má období, kterým si musí projít aby se posunulo dál.

Buďme proto mnohem více pozorovateli :-).



 

Pokud dítko bude vyžadovat vaši blízkost. Můžete žetony vysypat na hromadu a říkat mu, kterou barvu má hledat a takto roztřídíte společně všechny žetony. Můžete ho taky nechat spočítat kolik žetonů už vložilo do kalíšků anebo tvořit barevnou řadu s posloupností barev dle předlohy.




 

KALÍŠKY V RUKOU STARŠÍCH DĚTÍ

Když Olivka odběhla, ke kalíškům se dostaly starší holky, a pro ně jsou vždycky podobné hračky pro mladší jako něco, co musí nutně vyzkoušet a s čím si potřebují hrát. Nechávám je a pozoruji, co s nimi vymyslí. Najednou přišly s tím, že je poskládají na sebe a ve finále přidaly i žetonky.




 

ZÁVĚREM 

Krásná třídící hračka nejen na procvičování barev a jemné motoriky. Moc se mi líbí syté barvy a bytelnosti i praktičnost v podobě látkového pytlíku, do kterého vše schováte. Žetonky mají velké plus v tom, jak jsou velké a proto jsou i bezpečné pro nejmenší děti.

"PlanToys používá ve své výrobě hraček lepidlo bez formaldehydů a barvy na vodní bázi, které jsou bezpečné, bez olova a jiných těžkých kovů. Pro obaly a tištěné materiály se využívá recyklovaný papír. Hračky mají certifikát FSC (pro ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů) a ISO 9001 (pro vysokou kvalitu produktů) a 14001 (management životního prostředí)." Navíc posbírali už desítky ocenění z celéh světa.

Pokud vás třídící kalíšky zaujaly a hodily by se vám pod stromeček anebo k jiné příležitosti pro vaše dětičky, najdete je na eshopu montessorihracky.cz přímo ZDE.


Cena: 664Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat