8. listopadu 2022

HRAJEME SI: Zvířecí textilní pexesa z Mymoo.cz

Pexeso je jednou z prvních her, které vůbec s dětmi začínáme hrát. Vyrostli jsme na něm a hrajeme ho i se svými dětmi. Sama mám doma mnoho druhů, které se již nedají sehnat a jsou to moje nostalgické poklady.

Jak ale přiblížit pexeso i těm nejmenším tak, aby se mohli zapojit ke starším sourozencům anebo je samotné láká, ale nejsou dost zručné na to, aby ho dokázaly jednoduše hrát? V dnešním článku bych vám chtěla představit nádherné látkové pexeso od firmy Mymoo.cz, které jsem ve spolupráci s nimi vybrala pro děti do babyclubu, ale hrajeme ho i s mými cácorkami.

Vybrala jsem nádherná reálná zvířata z lesa a divočiny, tak se na ně pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

PROCHÁZKA LESEM

Procházka lesem mě svými ilustracemi naprosto uchvátila a holkám se taky líbí ze všeho nevíce, protože je tam jejich oblíbená liška, zajíčci i veverka. A já sama s nimi musím souhlasit. Je opravdu nádherně přenádherné!


 

V této sadě najdete jezevce, ježka, lišku, veverku, zajíce, daňky, medvědy, mývaly a vlka.


 

Ilustrace jsou opravdu dokonalé a jsem z nich nadšená. Pexeso je dostatečně veliké, aby se dobře otáčelo i těm nejmenším a tím ádem jsou krásně veliké také ilustrace.


 

Zadní strana látkového pexesa je celá zelená. Pexeso je lehce vyplněné, takže je příjemné na dotek a jsou to takové malé polštářky prakticky řečeno.


 

PROCHÁZKA DIVOČINOU

Jsem zastánce reálných obrázků, než dětských ilustrací, takže jsem do babyclubu vybrala dvě zvířecí pexesa s reálnými obrázky, aby jednoduše poznali zvíře a rozšiřovaly tak slovní zásobu. I přes to, že se jedná o ilustrace jsou jako fotky zvířat.


 

V této sadě objevíte šimpanze, zebru, pštrosa, lva, nosorožce, krokovýla, hada, žirafu, slona a hrocha.


 

Moc se mi líbí, jak jsou některá zvířata spárovaná se svými mláďaty. Ty ilustrace jsou opravdu nádhera a ze začátku, než se mi vryly do paměti, jsem se na ně nemohla vynadívat.


 

Zadní strana je tentokrát béžová až písková, aby zapadla do tématu divočiny. Snadno tak pexesa oddělíte, pokud je dítka promíchají a nebudete muset detailněji řešit co kam patří. Opět nadýchané jako polštářky a příjemné na dotek.


 

PRAKTICKÝ LÁTKOVÝ PYTLÍK

Každá sada látkového pexesa obsahuje praktický pytlík se šňůrkou na utažení, ve kterém můžete pexeso snadno přenášet a brát s sebou na cesty nebo k babičce atd.

Pexeso mám zatím spíše více rozložené, než schované v pytlíku, aby bylo na první pohled viditelné, jak krásně vypadá. Pro děti je to ale další motorická aktivita, kdy jednotlivé dílky vkládají do pytlíku anebo naopak vytahují. Proto je důležité nechávat to čistě na nich.

Pytlíky jsou vždy v barvě zadní části konkrétního pexesa - toto je tedy pytlík od divočiny.


 

DETAILY Z HRANÍ SE SOFINKOU

Olivka mi focení do recenze bojkotovala, tak jsem přizvala nadšenou Sofinku, která si to užila a já tak mohla zachytit průběh hraní. Vybrala si samozřejmě lesní sadu, která jede nejvíce :-). Hrát můžete několika různými způsoby, nejen klasické pexeso.


 

Protože sada obsahuje několik zvířat, které ještě úplně nemá v paměti, začaly jsme procvičováním, kdy hledala konkrétní zvířata, která jsem ji řekla.


 

Někdy musela zapojit všechny mozkové závity, aby si vzpomněla, jak ten jezevec vlastně vypadá.


 

Vždy, když našla konkrétní zvíře, hned v zápětí k němu přiřadila dvojici. Tím si i připomněla všechna zvířata v sadě, aby si je lépe zapamatovala před hrou.


 

A hrajem na vostro! Kde asi bude druhá liška? Hmm? Vždy, když otočila obrázek, nahlas řekla, co je to za zvíře. Obyčejný pexeso ji nebere tolik, jako tohle látkové a já si to užívám, protože neni moc deskoherní typ.


 

Musela jsem ji trochu kontrolovat, aby nepodváděla, protože jak je pexeso vyplněný, odstává trochu od stolu a Sofi ráda nahlížela, co tam je za barvu a podle toho měla nápovědu, potvůrka :-D.




 

Pořád je pro ni ale lepší hrát to jako solovou paměťovku, protože nerada prohrává a já ji chci spíš podpořit ve hře jako takové - je pro mě důležitější aby vůbec chtěla hrát, než ji naučit prohrávat (což neumim pořád ani já). Takže někdy hrajeme spolu a někdy hledá jen sama. U Olivky mám zase trochu jiný přístup, ta individualita každýho dítěte a přístup k tomu je důležitý.


 

KONTRASTNÍ TEXTILNÍ LEPORELO

Na eshopu Mymoo.cz nenajdete pouze textilní leporela, ale narazíte také na úchopové míčky, softbooky a hračky pro stimulaci zraku. A jelikož tu máme kolikrát i malá miminka, vybrala jsem ještě textilní kontrastní leporelo, které mě nadchlo svými barvami. Není pouze černobílé s kontrastními prvky, ale má v sobě žlutou barvu.


 

Můžete ho opřít o zeď, připevnit na zeď či kolem přebalovacího pultu, nechat dítku volně na hraní, dát do postýlky kolem špriclí a pod. My ho budeme mít v babyclubu kolem přebalovacího pultu, aktuálně tu probíhají změny, ale už má vybrané místo :-).



 

ZÁVĚREM

Snažím se mít v babyclubu pro děti zajímavé vzdělávací hračky, kterými zároveň podpořím české tvůrce a malé rodinné firmičky. Nechci babyclub plný plastových hrajících hraček, ale snažím se jít jinou cestou a ukazovat různé možnosti.

Jsem proto vděčná, že zde mohu mít právě látková pexesa Mymoo, které děti seznamují s různými druhy zvířat, rozšiřují jim slovní zásobu a procvičují jim paměť. Navíc jsou prakticky nezničitelné a nebojím se je dát do ruky těm nejmenším. A ty ilustrace .. to je prostě paráda!

Textilní pexesa na eshopu najdete i s dopravními prostředky, dinosaury, vílami apod. Pokud vás některé z nich zaujalo a chtěli byste je dětem pořídit, najdete je přímo ZDE.

 

Cena: od 350Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat