11. listopadu 2022

HRAJEME SI: Slovoslet aneb jeden tým, jedna mysl!

Abych pravdu řekla, tato hra mě nechávala chladnou až do doby, než jsem si ji poprvé zahrála před několika měsících přímo v TLAMA games, kam jsme jeli na celodenní hraní deskovek. Chtěli jsme den využít na maximum a vyzkoušet co nejvíc her půjde. 

Proto jsem sáhla právě po Slovosletu, který jsem měla zařazený mezi hry "nemastné neslané ale ráda zkusím" a hned při první hře jsme doslova bouchali smíchy, že se stoly i zdi otřásali a museli se krotit, což se kolikrát vůbec nedalo. Je to jedna z těch her, která vás na první pohled úplně nezaujme, ale po první hře ji propadnete a chcete si ji zahrát se všemi. Kamarádka ji pak musela brzy koupit :-D.

Ve spolupráci s TLAMA games bych vám ráda tuto perfektní kooperační party hru představila detailněji, a doufám, že vás nadchne tak, jako nadchla nás a že si ji budete užívat s vaši partou přátel nebo s rodinou. Pojďme se na ni tedy podívat blíže.


 

OBSAH HRY

  • 98 karet konceptů
  • 6 karet úkolů
  • 6 karet pomoci
  • Návod s pravidly

Malá praktická krabička, kterou snadno strčíte do batůžku nebo kabelky a můžete ji vozit sebou na různé návštěvy či různorodé oslavy narozenin, rodinné sešlosti apod. 


 

NÁVOD A PRAVIDLA HRY

Brožurka ve velikosti krabičky od hry má celkem 12 stran. Dočtete se jakým způsobem připravit hru pro různý počet hráčů, jaký je průběh hry a jaká jsou pravidla pro slovoslety. Jak smíte diskutovat a co naopak nesmí v diskuzi zaznít. 


 

Také se dočtete jak fungují karty pomoci, jaké mohou při hře nastat situace a kdy nastane konec hry a přichází na řadu závěrečné bodování. Také nesmí chybět pravidla pro hru dvou hráčů a pro zpestření seznam misí, které můžete postupně plnit.


 

Pokud si nejste jistí významy karet úkolů, brožurka obsahuje rozepsané jednotlivé úkoly tak, abyste je lépe pochopili a správně je mohli splnit.


 

KARTY POMOCI

Karty pomoci slouží k asistenci přislovosletu - což znamená, že se připojí k probíhajícímu slovosletu a hádají tak všichni tři hráči, ne pouze dvojice. K úspěchu stačí, aby dva ze tří trefili stejné slovo, jinak dojde k selhání i přes kartu pomoci.


 

KARTY ÚKOLŮ

Karet úkolů je celkem šest, ale nemyslete si, že je to málo. Není to tak jednoduché splnit. Pak si řeknete, že jich šest bohatě stačí hahaha :-D.

 

 

KARTY KONCEPTŮ

Konceptů je celkem 98 a obsahují různorodá slova, která vás vůbec napadnou - horký, špičatý, v tašce, současný, kniha, kuchyně, na pláži, cizokrajný, sport, celebrita, nápoj, křehký, oblečení, džungle, bolestivý, u táboráku, veselý, práce, nástroj a mnoho dalšího.



 

PŘÍPRAVA HRY PRO TŘI HRÁČE

Pokud hrajete ve třech hráčích, každý z vás bude mít 8 karet v ruce - řídíte se tabulkou v brožurce, která určijě kolik karet budou mít hráči v určitém počtu. Pro dva hráče jsou zase podmínky jiné.

Nejdříve náhodně vyberete tři karty úkolů a dáte je tak, aby je každý z hráčů dobře viděl. Poblíž začínajícího hráče dáte krabičku, do které bude ukládat uhodnuté karty úkolů a také koncepty týkající se slovosletů - mi ji máme většinou úplně bokem.

Každému hráči dáte taky kartu pomoci - otočena křížkem je tehdy, kdy byla použita. Z druhé strany má blesky a to znamená, že jsou karty pomoci aktivní. Otočíte je tedy stranou s blesky (chyba fotky) a hra může začít.

Je potřeba mít dostatek prostoru pro vykládání karet, tak na to nezapomeňte a vytvořte si prostor zhruba 5x4 kartiček, aby se vám dobře skládaly pod sebe i vedle sebe.

Jakmile máte hotovo, hra může začít.


 

PRŮBĚH HRANÍ

Váš tah se skládá ze dvou možností - buď můžete vytvořit úplně nový sloupec slovního spojení anebo přiložíte kartu do již hotového sloupce a tím konkrétní slovní spojení upřesníte. Takto vykládáte karty až do té doby, než jsou vyloženy úplně všechny. Nemusíte řešit kolik který sloupec má karet. Vkládejte tak, jak se vám to hodí a uvidíte, co z toho nakonec vymyslíte. Už v tuto chvíli můžete přemýšlet nad slovoslety, které by mohly splňovat danné podmínky.


 

FINÁLNÍ ROZLOŽENÍ

Jakmile jsou rozloženy všechny karty a stalo by se vám, že je v některém sloupci pouze jedna karty, odstraňte ji ze hry. 

Dvojice utvoříte vždy s hráčem po své levici a tím utvoříte sletové dvojice, které budou bojovat o body v konkrétním sloupci, jenž si sami vyberou. Můžete se domluvit na sloupci, který budete schopni uhodnout a sdělit si také, u kterého si nejste úplně jistí.

Jakmile máte vybráno, promyslete si ještě svou odpověď, napojte se na toho druhého a jakmile napočítáte do tří, vykřikněte to konkrétní slovo (nám vždy odpočítává třetí hráč). Buď slovoslet selhal, pokud kste řekli každý něco jiného anebo jste řekli stejné slovo a máte za to bod.

Vezmete jednu kartu ze sloupce, na který jste se zaměřili a umístíte ji do bodovací krabičky. Za to máte jeden bod a pokud jste zároveň splnili i jeden úkol, máte další bod. Vždy je ale možné splnit pouze jeden úkol, i když se vám jich povedlo splnit víc najednou. Takto pokračujete dál až do doby, kdy na stole nezbyde žádná karta.

Abyste dosáhli co nejvíce bodů, snažte se spíš tvořit kratší sloupce konceptů - třeba trojice anebo zajímavé jsou i čistě dvojice. Ono je to ale kolikrát těžký a těmi slovy se dá lépe upřednostnit, co máte zrovna na mysli a nás upřímně tyto delší baví mnohem víc, než krátké, protože vznikají opravdu velmi úsměvné paskvily :-D.



ZÁVĚREM

My ani tak nehrajeme na body jako takové, spíš na tu zábavu a srandu, která u toho vzniká a ze svý zkušenosti vím, že hra baví i velké hráče, kteří by si k ní jinak třeba nesedli. Sice nejdřív frfňají co to je za blbost, ale pak se smějí víc jak my :-D.

Geniálně vymyšlená, snadno vysvětlitelná, malá akorát na cesty a skvělá na jakékoliv posezení s přáteli či na oslavy, Silvestra, do hospody k pivku atd.

Tím, že je až pro 6 hráčů, se u ní dá opravdu parádně blbnout a v plném počtu to musí být úplný masakr co se týče shody. I tím, že zabere zhruba 15 minut, záleží jak moc přemýšlíte a kolik vás hraje, tak se protočí hromady slovních spojení a vymyslíte dost vtipné situace.

Pokud máte smysl pro humor, budou vás napadat jen samé šílené věci zvlášť u sloupce se slovy: bolestivý, pro dospělé, ostrý, tvar" .. no docela bych si to zahrála i s lahví vína nebo spíše svařáku, to pak musí být teprve jízda! :-D My se u hry kolikrát smějeme už od samého skládání sloupců, protože to padne do ruky mnohdy dost děsně a i dvojice můžou vzniknout nesmyslné :-D.

Jestli vás kooperační hra Slovoslet zaujala a chtěli byste ji zakoupit pro svou partu či rodinu nejen na dlouhé zimní večery , najdete ji na eshopu TLAMA games přímo ZDE.


Cena: 319Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat