21. listopadu 2022

UČÍME SE: Albi Science - Neonové Vulkány

Neonové vulkány, wooow! Sada, která mě z celého Science arzenálu u Albi, zaujala pro holky ze všeho nejvíce. Sopky jsou fascinující sami o sobě (obecně jsem fascinována různými živly) a navíc by měly svítit? No to se holky zblázní! Dny jsou kratší, takže je brzy tma a můžou řádit.

Staňte se i vy vulkanology a zažijte sopečné burácení díky chemickým reakcím, které si vyzkoušíte na vlastní kůži. Poznejte sopku zevnitř, vyrobte si sopečné bomby a svítivou neonovou lávu. Vlastní modely vulkánů světa uložte na tektonickou mapu a cestujte po ohnivém kruhu.

Ve spolupráci s Albi bych vám tuto naprosto fascinující sadu plnou neonových světel chtěla představit detailněji. Tak detailně, jak jen to umím. Však už mě znáte. Pohodlně se usaďte a přeji příjemné začtení.


 

 

VELKÉ BALENÍ

Krabice je opravdu mega. Naprosto dokonalá velikost pro dárky k Vánocům. Líbí se mi i sama o sobě, takže ji holkám nechávám. Mají v ní věci schované, i když by se to dalo řešit přesunem do nějakého menšího boxu a krabici vyhodit. Jenže mně je to líto :-D.


 

OBSAH VĚDECKÉ SADY

  • Jedlá soda 50 g, 
  • Kyselina citrónová 20 g
  • Sádra 430 g
  • Červené tekuté barvivo 5 ml
  • Kádinka
  • 5 dřevěných tyček na míchání
  • Pipeta
  • Lžíce
  • 2 naběračky
  • Štětec
  • 6 akrylových barev
  • 2 neonové barvy
  • UV pero
  • Lepicí polštářky (přesně na počet)
  • Tektonická mapa - plakát, 
  • Odlévací forma na sopky(11 druhů)
  • Sopečný ostrov

 

BROŽURKA S TIPY A INFORMACEMI

Brožurka je úžasně čtivá s hromadou reálných fotografií. Krok po kroku vás provede celým procesem zkoumání a pokusů, které vás čeká. Vše je dobře popsané a všemu snadno rozumíte.




 
 
Dozvíte se spoustu zajímavých informací o jednotlivých sopečných velikánech. Kde se nachází, jak vypadají ve skutečnosti, popis sádrové miniatury apod. Sopečné miniatury jsou opravdu reálného vzhledu opravdových vulkánů. Nejsou to žádné rádoby napodobeniny, ale skvělé miniatury.
 



 
 
Na konci narazíte na sopečný kvíz, který vás vyzkouší z toho, co jste se v průběhu naučili.
 

 

VRHÁME SE NA MODELY SOPEK

Jako první určitě vytvořte sopečné miniatury, aby vám stihli v mezičase, co se budete věnovat jiným činnostem, vytvrdnout ale stejně se doporučuje nechat je přes noc. Pokud máte doma teplo, stačí vám pár hodin. My tu jsme jak u Mrazíka, takže jsem je raději nechala přes noc.




 
 
Sádru dosypávají a míchají holky v první chvíli, ale pak to chce míchat rychleji, tak jsme jim v tom pomohli, aby sádra nezačala tvrdnout. Klaudinka hlídala, aby bylo dostatečné množství 100ml. Obě pozorovaly, jak se prášek sádry s vodou mění v tekutou sádru, ze které vzniknou sopky. Na sopky je potřeba udělat několik kádinek, aby se vytvořily všechny - myslím, že to bylo celkem na třikrát.
 



 

VYRÁBÍME LÁVOVÉ BOMBY

Mezitím, co schnou sádrové odlitky, vytvořte si šumivé bomby za kombinace jedlé sody a kyseliny citronové. Můžete a nemusíte přidat červené barvivo ale pro efekt lávy je to víc než trefné. Jakmile jsou suché, necháte je ještě chvilku na odkládacím prostoru hned vedle formiček.


 
 
S lávovými bombami jsme vytvořili ještě jednu pro pozorování "chlebově kůrkové" bomby - na té pozorujeme efekt, kdy vznikají bubliny tím, jak schne a podobá se to chlebové kůrce.
 

 

ZKOUŠÍME PRVNÍ ERUPCE

Vytvořenou lávovou bombu vložte do sopky a zalijte vodou, pozorujte co se stane. Holky se pak doslova vykašlaly na nějaké koulení lávové bomby a střídavě zalívaly vodou kyselinu citronovou se sodou, aby jim to stále dokola šumělo - i proto následně vznikly víceméně vodní hrátky, že jsem jim musela dát lavor :-D.





 

A CO TAKOVÉ MINERÁLNÍ PRAMENY?

Tentokrát si připravíte kyselinu citronovou s jedlou sodou trochu jinak. Využijete další část sopečného ostrova a vytvoříte minerální šumivé prameny. V tomto případě si k ruce dejte druhou kádinku (nebo cokoliv jiného, co doma najdete). Je lepší, když se voda nalívá do obou částí stejně, aby se pak opravdu rozmíchané směsi setkaly uprostřed. Jedině tak se efekt povede.




 

NA ŘADU PŘICHÁZÍ NEONOVÉ MAGMA

Tohle je něco, na co se holky těšily ze všeho nejvíce. Docela jsem je učila trpělivosti, než se dostaly právě do této části. Řekla jsem, že všechno postupně, jinak by jen sbalily barvy a utekly pryč :-D. Já jsem namalovala sopečný ostrov a holky fascinovaně koukaly, co se bude dít. Ještě nikdy nepřišly do kontaktu s UV světlem takovým způsobem a já věděla, že si z toho sednou na zadek.

Tentokrát zopakujete výrobu šumivek, ale bez červeného barviva, aby pod UV světlem láva vynikla mnohem víc. A připravte si jich rovnou několik, protože z tohodle budou děti paf, že vám nebudou stačit ruce na výrobu :-D.

No podívejte se sami na následující fotky! 







 

DOKONČUJEME MODELY SOPEK

Modely sopek jsou pořádně vytvrdnuté, je na čase pustit se do malování. Sopek je celkem 11, tak jsem každou z holek nechala vybrat tři, aby se nehádaly, která z nich má víc. Jednu jsem pak domalovala já a jednu Tomáš. Akrylových barev je celkem šest. Holkám jsem ale neotevřela černou a bílou, protože by to dopadlo tak, že by sopky byly šedivý :-D.


 
 
Detaily sádrových odlitků, které mě nadchly samy o sobě i takto nenabarvené. Všechny jsou podobně veliké, jen některé vyšši a jiné širší. Podobnost s reálnými vulkány doslova wooow!
 





 
 
S chutí se do malování pustily všechny tři, jen jsme nejdříve musely vyřešit problém jednoho štětce a já zaboha nemohla najít další, co mám doma. No, kdo by čekal, že budou "chytře" u příborů :-D. Oliva precizně malovala, jak mohla. I když by neustále nejraději udělala čárku a použila zase jinou barvu.
 


 
 
Barvy schnou velmi rychle a to myslím opravdu rychle. Než budete mít domalovanou celou sopku, první použitá barva už bude suchá. Navíc jsou krásně lesklé, což tedy vzbuzuje pocit, že jsou ještě mokré ale kdepak.
 

 
 
Jakmile jsou suché akrylové barvy, přijde na řadu ta největší paráda! UV barvy, které sopkám dodají ten pořádný šmrnc! Jen buďte připraveni, že vám následně s propiskou bude svítit úplně všechno. Nám ještě dnes svítí vchodové dveře :-D. Ale tak mě to baví!
 


 

PŘÍPRAVA TEKTONICKÉ MAPY

Abychom měly sopky v bezpečí, vracím je do formy a ta se hodí navíc jako držák, aby se vám lépe na sopky lepily pěnové čudliky. Ty vyjdou doslova na počet. Každá ze sopek má tři a dvě sopky mají čtyři, protože by se jinak kývaly.


 
 
Jakmile máte čudliky na sopkách nalepené, můžete je začít skládat na tektonickou mapu, díky které se učíte přímou polohu sopek na mapě světa. Procvičíte si pojmenování jednotlivých sopek i místa, kde se nachází (případně světadíly).
 
 

 
O TĚCHTO VULKÁNECH SE UČÍME

Seznamte se s jedenácti sopečnými velikány, u jejichž pročítání jsem sama kolikrát měla husí kůži.
  • Sopečný ostrov Surtsey
  • Sopka Fuego
  • Kilimanžáro aneb nejvyšší samostatně stojící hora světa
  • Whakaari aneb Bílý ostrov
  • Erebus ležící na Antarktidě
  • Hora St. Helens pojmenovaná po lordovi
  • Kilauea štítová sopka na Havaji
  • Hora Fuji (deskovka!!!)
  • Maipo v Jižní Americe
  • Vesuv jako jedna z nejnebezpečnějších sopek na světě
  • Krakatoa aneb erupce s nejhlasitějším zvukem jaký kdy naše planeta zažila






 

NEONOVÁ LÁVA

Holky mají teda sopky spíše jako ze Země Nezemě a jiných fantazijních světů, ale neskutečně se do toho ponořily. Takhle pár fotek z jejich světelné show.



 

UV PERO

Seznamte se s UV perem, které budu brzy dokupovat ještě několikanásobně, abychom měli každý svoje, protože se s ním dají psát tajné vzkazy a vymýšlet spoustu dalších věcí. Není to tedy pouze UV světlo, ale i fixa, kterou holky pojaly jako tetovací pero :-D. Baterie jsou součástí, takže žádné nahánění, kde co jak koupit.

 


 

BLBINKY KDYŽ SE SETMÍ

Holky byly tak fascinované, že s barvami zkoušely všechno možné i nemožné. Zkoumaly, kam všude barvy dostříkly a že jich byla i plná zem :-D. A já mezitím zjistila, že se dají koupit v sadě více barev, takže jakmile jim dojdou úplně, dokupuju další.







 

ZÁVĚREM

Wow! Wow! Wow! Podobných vědeckých sad jsme měli už několik, ale tahle? To je neskutečná paráda, která holky bude bavit minimálně ještě několik týdnů, než je chytne zase něco jiného. Sopečný ostrov máme stále v lavoru, jen nám už došla kyselina citronová, kterou musíme dokoupit společně se sádrou.

UV pero má neustále některá z nich v ruce a ano, stále jako tetovací pero. Pak na ně posvítím a září jako žárovičky :-D. Miniatury sopek pořád dokola zkoumají jak běžným způsobem, tak i UV světlem, aby si připomněly, jak je pomalovaly.

Je tedy sada jednorázová? Není! A to je na ní báječné! Stačí jen dokoupit již zmíněnou jedlou sodu, kyselinu citronovou, sádru, případně akrylové barvy a frčíte neustále dokola, dokud vás to bude bavit a že vás to bavit zaručeně bude. 

Pokud tedy chcete být připraveni a chystáte se pořídit sadu dětem k Vánocům nebo jako jakýkoliv jiný dárek, mějte bokem ještě balení sody, kyseliny citronové i sádry, abyste mohli frčet ve velkém stylu a nemuseli čekat na nákup.

Albi Science Neonové Vulkány, jako naprosto úžasnou vědeckou sadu plnou naučných informací, zajímavostí a zážitků, můžete zakoupit na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 809Kč (původně 899Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat