3. listopadu 2022

UČÍME SE: Pracovní sešity Kumon - Nalepuj! / Stříhej!

V předchozí recenzi, kterou najdete ZDE, jsem vám představovala pracovní sešity Kumon o velikosti A4, ale dnes se podíváme na malé verze těchto sešitů, které schováte do každé kabelky i batůžku a jsou pro děti od 2 let.

Blíže se podíváme na verze Nalepuj! a Vybarvuj!, které jsu opět dokonale promyšlené. Pracovní sešity Kumon jsou totiž založeny na metodě Kumon, což je propracovaný výukový systém, který je navržen tak, aby pomáhal dítěti využít naplno jeho vzdělávací potenciál. Pořadí úkolů je koncipováno tak, že dítě postupuje od jednoduchému ke složitějšímu, což umožňuje úkoly bez jakékoli frustrace dobře zvládat. Díky tomu všemu děti získávají důvěru ve své schopnosti a jsou motivovány k samostatnému učení.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).


 

 

VELIKOST SEŠITŮ

Velikost těchto sešitů je opravdu malá a kdybych na ně položila dlaň, nebyly by o moc větší. Nevýhodu vidím v tom, že jakmile s nimi děti pracují, musí se horní část zatížit (anebo držet), aby se nepřeklápěla zpátky. I když v této velikosti by byl nejspíš problém i v případě klasické knižní vazby.


 

PRACOVNÍ SEŠIT VYBARVUJ!

"Vaše dítě si bude rozvíjet jemnou mtoriku a zároveň si užije spoustu legrace při čmárání a vybarvování." - to hlásá titulní strana prvního sešitu, který vám detailněji představím a věřím, že se nadchnete tak, jako jsme se nadchli my.


 

I v těchto případech si můžete přečíst úvod zaměřený na cíle a účel tohoto sešitu i to, jakým způsobem tento sešit používat. Je doporučeno také přímo vystřihávat jednotlivé obrázky a všimněte si - píše se o tom, že sešit používá pouze 8 základních barev.


 

Dočtete se také jaké jsou způsoby držení pastelky, které nejsou přímo nevhodné a že pomoct mohou trojhranné pastelky, které se z naší zkušenosti doporučují i přímo na prvním stupni základní školy.


 

Nejdříve se začíná opravdu čmáráním ať už jako kečup na omeletě, špagety na talíři, rozcuchané vlasy, zábava s vodou, déšť, konfety či posypky na zmezlině. Tohle vše postupně přejde na vybarvování jednotného místa jednou barvou, aby se začmárala bílá plocha.




 

Nejdříve se začne ovocem a zeleninou v podobě jednoduchého kruhu, následně se přejde i na další tvary a střídání různých barev u věcí i zvířat. Dítěti můžete i pomalu říkat, jaký tvar zrovna začmárává a jakou barvu na něj používá.




 

Nakonec se přejde na těžší vybarvování jako například smažená vejce, semafory, maják policejního auta, hříva lva, kachna, květiny, klaun, dort apod. Skvělé mi pro toto čmárání a vybarvování přijdou stabilo woody, které sice nejsou trojhranné, ale ideální jako první pastelky pro prcky.




 

PRACOVNÍ SEŠIT NALEPUJ!

"Vaše dítě si bude rozvíjet jemnou motoriku a zároveň si užije spoustu legrace se samolepkami a naučí se pracovat s lepidlem." Samolepky děti táhnou a baví je mnoho let. To vidím u všech tří svých cácorek, kdy Olivka jede samolepky od 2 let určitě a holky baví stále i ve věku 6 a 9 let.


 

Dočtete se, že si dítě tímto pracovním sešitem zdokonalí základní dovednosti lepení a nalepování, kdy se učí trefovat na správná místa a lepit lepidlo kam je potřeba. Následuje několik dalších pokynů, které vás seznámí s průběhem celého sešitu.


 

Také se dozvíte, že byste neměli používat lepidla s výraznou vůní. Můžete se hecnout, pokud se bojíte u malých dětí použití klasického lepidla, a vyrobit domácí lepidlo za použití cukru, to je pro děti v tomhle věku z mého pohledu nejbezpečnější.


 

První strany jsou plné samolepek a jsou vždy označeny čísly, abyste věděli, do jaké aktivity konkrétně patří. Jsou to ryby, ptáci, sloni a lvi, hmyz, domácí zvířata, květiny, oblečení, tvary apod. Papír v tomto sešitě je lesklý a jemný, ale nezkoušela jsem samolepky opakovaně odlepit.

 



 

Samolepky budete vkládat do různých výběhů se zvířaty, ale také například na zástěru či do správného ovoce nebo zeleniny. Jakmile se poperete se samolepkami, přijde na řadu tvoření zvířat - koně, lišky, kachny, koaly, psa, pandy, prasete, opice apod.




 

Také vyzdobíte dort, polici na hračky a slepíte žábu, hasičský vůz, letadlo, bagr, loď, raketu, zasněžíte sněhuláka a vykvete vám třešeň.




 

TABULKY NA KRESLENÍ

Oba sešity obsahují smazatelné tabulky na kreslení či čmárání, takže používat klasicé fixy na vodní bázi, které se dají hadříkem mazat.


 

ZÁVĚR

V závěru i těchto sešitů najdete diplom, který dítěti můžete nadepsat a vystavit společně s datumem - to mi přijde jako krásný závěr celé práce a činnosti, které dítě vynaložilo k tomu, aby se něco naučilo a posunulo se dál. 

Kumon sešity do každé rodiny, hned jakmile dítku padnou dva roky a pokud jste zaváhali tak, jako já,zkuste to co nejdříve dohnat. U nás to určitě smysl má i u té nejstarší, která je ve druhé třídě a potřebuje jako levák stále trénovat s nůžkami. Tyto sešity zůstanou čistě Olivce ale hned se poohlídnu po dalších do sbírky.

Nikdy není pozdě začít a Kumon sešity bych ráda viděla i jako dárky pro prvňáčky ve školách nebo při odchodu ze školek apod. Jsou absolutně TOP!



Najdete je na různých eshopech, stačí si dát vyhledat Kumom a vyjede vám spoustu možností, kde si je objednat. Ceny se pohybují u těchto malých zhruba od 119Kč za kus, záleží který ale rozhodně za to stojí! 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat