17. dubna 2023

UČÍME SE: Nauč se učit - 75 aktivit s klíčem k řešení

Různých pracovních sešitů máme mnoho a využíváme je především v období nemocí, nepřízně počasí anebo z nich čerpám přímo pro děti do babyclubu. Na tyto publikacemi přijde naprosto bezkonkurenční právě nakladatelství Portál, se kterým mám dlouholetou spolupráci a díky kterému vám mohu představovat nejen pracovní listy, dětské knihy i další vzdělávací a naučné publikace.

Pracovní sešit Nauč se učit mě zaujal hned na první pohled a když jsem viděla ukázky z knihy, byla jsem víc než rozhodnutá, že ho vezmu naší Sofince, která v září nastupuje do první třídy. Je krásně barevný, zaujme dítě i dospělého a hlavně vychází z nejnovějších poznatků neurovědy a má za cíl hravou formou děti naučit, jak se správně učit.

Tak se na něj pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

OBSAH PRACOVNÍHO SEŠITU

Pracovní sešit je parádně obsáhlý. Má celkem 96 stran a je rozdělen do spousty různých aktivit, které jsou pokaždé zaměřeny na něco jiného. Tím, jak je různorodý a každá aktivita je zajímavá jiným způsobem, dítě dlouho baví.


 

JAK KNIHA FUNGUJE

Intelektuální stimulace vzniká při každodenních činnostech. Nikdo se nenarodí s předem neměnně stanovenou inteligencí. Je to dynamický proces, který se utváří a rozvíjí od narození až do smrti. Cílem této knihy je procvičování dovedností a rozvíjení schopností, které tvoří inteligenci a jsou základem veškerého učení. Cílem je také mimojiné učit efektivně myslet, zlepšovat strategii a zvyšovat efektivitu myšlení. Úkoly jsou určeny dětem ve věku od 5 do 7 let a jsou rozděleny do několika dovedností vyznačených níže na fotce.


 

9 KLÍČŮ K PODPOŘE ROZVOJE UČEBNÍCH NÁVYKŮ

Zajímavé čtení 9 klíčů, které podporují rozvoj učebních návyků. Abych pravdu řekla, já se nikdy neuměla učit. To, co mě bavilo, mi lezlo do hlavy samo bez jakékoliv snahy a to, co mě nebavilo nebo jsem nechápala mi nešlo ani s doučováním. Vše mezitím jsem se učila jako básničku zpaměti, což bych u dětí chtěla samozřejmě změnit a taky je to jeden z důvodů, proč nejsou na běžné škole.


 

LISTUJEME AKTIVITAMI

Začínáme zlehka. Nejdříve si prohlídnete mapku města a vyluštíte hádanku "kde bydlím".Následně přejdete na výtah v domě, kde je potřeba seřadit čísla, jak jdou po sobě a prstíkem ozdobit strom.


 

Následující dvoustrana vás zavede k rozdělení předmětů, které jsou uvnitř a které jsou venku. Je totiž potřeba uklidit věci tam, kam patří. My vše ukazujeme prstem pro opakované používání.


 

Když otočíte stranu, přesunete se do kuchyně. Tam máte za úkol najít všechny rozdíly a také rozpoznat kuchyňské náčinní. Spojíte tečky podle barev a z předmětů pojmenujete ty, které se v kuchyni používají.


 

Dále se dostáváme k rozdělení sladkých a slaných potravin a také rozdělení rovným dílem ovoce pro Elišku i Maxe. Nesmí chybět ani sladké dortíky, u kterých máte za úkol zakroužkovat ten zobrazený pouze jednou jedinkrát. No a také spojte čarou věci, které k sobě patří.


 

Přejdete k písmenům, kde je za úkol zakroužkovat písmena ve slově PES a KOČKA. Spojíte mezi sebou zvířecí kamarády či hlásky s obrázky a zkusíte poznat, o kterého křečka v textu jde.


 

Přesunete se na prostorovou orientaci mezi rybky, kde máte za úkol přiřadit správnou rybku dle pokynů v textu a na vedlejší straně spojit rybky se stejnými stíny. Stíny zvládají děti poměrně rychle ale levá strana je trochu složitější.


 

Kreativitou ozdobíte prsty broučky a motýly a grafomotorikou dostanete domu krásného plameňáka. Co strana to jiný styl úkolů, žádné opakování ale barevná chytlavá všehochuť.


 

Zajímavá dvoustrana vás zavede mezi prazvláštní květiny, kde musíte najít všechna níže vyobrazená zvířata. Moc hezká postřehovka, kde si děti trochu více zavaří závity. Chytákem je, že tam nejsou úplně všechna, tak která chybí?


 

Úkoly jsou prokládané kreativní činností, což je skvělé na odreagování od přemýšlení. Nejdříve si tedy dle vlastní fantazie ozdobíte hady a následně přejdete na písmenka, která vyhledáváte podle svého jména.


 

Následují další strany prostorové orientace v podobě cesty do školky, postřehu na stavbě v podobě spojení stavebních strojů s jejich stíny. Také si procvičíte logické mylení ve frontě aut a grafomotoriku s letadélkovými bludišti až objevíte veliké letadlo, do kterého namalujete další členy posádky.


 

Bludiště holky baví a v této publikaci jich je hezký počet, i když pokaždé jinak vytvořené. Tentokrát máte za úkol zjistit, která cesta vede k ponorce a prcvičíte si matematické dovednosti počítáním živočichů podle druhu. Také se pokusíte najít úplně stejné míčky, než dojdete až k zajímavé stavebnici.


 

Matematickými dovednostmi  spočítáte vagónky vláčku, spojíte dvojice stejných kroužkových staveb a prostorovou orientací spojíte obrázky na svá místa. Postřeh procvičíte hledáním rozdílů v krabici hraček a matematické dovednosti zůstanou ve střehu díky počítání jednotlivých druhů hraček. Nechybí ani témata jako jsou barvy a tvary.


 

Úkolů je tu opravdu velké množství jako třeba hledání bydliště dle textu, zakroužkovat auta dle druhu a zkusit nakreslit nákladní auto. Další práce s textem je ve smyslu kdo je kdo, kdy přiřadíte dle textu ponožky správné osobě. A zase to první písmeno, schválně které oblečení patří k jakému písmenu?


 

Mezi dalšími úkoly je například co patří do aktovky, která věž je vyšší nebo vyhledání všech pětek v hromadě čísel. Také hledání seznamu předmětů ve školce nebo zjištění toho, co na obrázcích chybí. A nechybí ani kreslení geometrických tvarů a navlékání korálů dle posloupnosti. Nakreslíte si dokonce i domino, prozkoumáte geometrická zvířátka, malá písmena i určování barev číselné motanice. Hraní s míčem vác potrénuje v prostorové orientaci a vyšívání je zajímavou technikou kombinace grafomotoriky i prostorové orientace.


 

Podíváte se na hřiště i dvůr plný koček a navštíví vás komár. U oběda přiložíte správné části obrázků a správně přiřadíte mísy plné ovoce. Klasické "co do řádku nepatří" také nechybí stejně jako hledání konkrétních nástrojů v propojené hromadě. Hlásky na konci i začátku slov jsou důležitým aspektem pro předškoláky, kteří by je měly slyšet.


 

Domalujete ohňostroj, podíváte se vzůru do oblak a najdete dva stejné slavnostní kloboučky. Podíváte se dokonce na dětskou oslavu, kde máte za úkol najít vše předepsané.


 

Doplníte skákacího panáka, přiřadíte co k čemu patří, dozdobíte motýla dle vlastní fantazie a hurááá na ryby! To máte za úkol posloupností ve správném pořadí projít až do cíle. A když se vám to povede, nahlédnete také do džungle, kde mimojiné dokreslíte krokodýlovi zuby.


 

Stíny projdete tentokrát s drobnými zvířátky, dle zvířecího kabátku poznáte komu patří konkrétní míče a spočítáte, kolik má které zvíře nohou. Rozdíly najdete tentokrát mezi hady a bludištěm poznáte, který pták dolétne jako jediný na palmu. Propojíte stejné části hmyzáků, vytvoříte nové šaty papouškovi, hadovi i žirafě, jako v zrcadle překreslíte správně kostičky a spočítáte správné množství nakreslených předmětů. Procvičíte si jak se píšou slova dle obrázků, spočítáte bonbony a zjistíte jméno pejska. Uff, toho je opravdu mnoho.


 

ŘEŠENÍ KAŽDÉ AKTIVITY

Řešení najdete na každou aktivitu, pokud budete chtít vést dítě k sebekontrole, aby si na chybu přišlo samo, aby si ji zkontrolovalo a mohlo si tím trénovat reakci na případný neúspěch - s tím u Sofinky hodně bojujeme, protože ve chvíli chyby rezignuje.



 

ZÁVĚREM

"Pracovní sešit pro předškolní děti vychází z nejnovějších poznatků neurovědy a má za cíl pomoci dětem se naučit, jak se správně učit. Hravou formou v dětech probouzí zájem o učení, upevňuje základní jazykové a matematické dovednosti, orientaci v prostoru, pravolevou orientaci, časovou posloupnost, vizuální diferenciaci a mnoho dalšího, a to na úrovni přiměřené jejich věku."

Wooow! To byla parádní nálož úkolů, ze kterých budeme zase nějakou dobu čerpat a ke kterým se budeme vracet hlavně se Sofinkou. Ta se ráda vrací k tomu, co jí jde, to ji motivuje v práci dál. Ujistí se, že to umí a chce pracovat dál. Kdyby narazila hned v první chvíli na něco, co jí nejde, odmítne pokračovat. Takže tuto publikaci ani nemám založenou v knihovně, ale je neustále na očích a po ruce.

Autorka Ángels Navarro je španělská psycholožka specializovaná na terapii hrou. Vzhledem ke své tvorbě je považována za jednu z nejvšestranějších odbornic na hry pro rozvoj mozku a mentální trénink.

Pokud vás tento skvělý pracovní sešit s názvem Nauč se učit zaujal a chtěli byste ho pořídit, najdete ho na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

A já opět tleskám!


Cena: 280Kč (původně 329Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat