16. srpna 2023

UČÍME SE: Botanicum aneb unikátní muzeum rostlin u vás doma

Druhým knižním muzeem, které bych vám chtěla představit, je Botanicum. Botanicum je na stejném principu jako Animalium a další knihy ze stejné řady, jen je zaměřeno na rostliny a vše kolem nich. I rostliny jsou samozřejmě velkou součástí naší planety.

V tomto muzeu se detailněji podíváte na ťitěrné řasy i velkolepé masožravky, ale nechybí ani výrazně zbarvené houby či lišejníky. Přečtete si, jak se rostliny vyvíjely a jak neuvěřitelně se musely přizpůsobit, aby vůbec přežily.

 Pohodlně se usaďte a račte vstoupit do muzea :-).

 

 

 

FASCINUJÍCÍ ILUSTRACE

Takové ilustrace mě vážně baví a jsou skvělé jak u zvířat, tak u rostlin i u dinosaurů a věřím, že až pořídíme Planeárium, bude laťka ještě výš. Zajímavě ilustrované, zajímavé zvolení barev, odstíny i nádech takového starožitna.


 

PŘEDMLUVA

Mnoho z nich roste ve vodě. Nejmenší rostliny jsou maličkaté jednobuněčné mikroskopické organismy, které by museli být ve skupině třeba 100, aby se přibllížily velikosti písečného zrnka. Nejvyšší jsou obrovské stromy, které se tyčí do výšky až 80 metrů a jsou vysoké jako dvacetipatrové budovy. Nikdo neví, kolik druhů přesně existuje, ale napočítáno jich bylo zatím asi 425 tisíc s tím, že každý den jsou objeveny další a další.



 

OBSAH MUZEA ROSTLIN

  • Vstup
  • První rostliny
  • Stromy
  • Palmy a cykasy
  • Byliny
  • Traviny, orobince, šáchory a sítiny
  • Orhideje a bromélie
  • Přizpůsobivé rostliny
  • Knihovna


 

KOUZLO BOTANICA

Při zkoumání v galeriích zjistíte, které rostliny tu byly už mnoho milionů let před námi. Narazíte také na rostliny, které můžete potkat doma či na zahradě. Naučíte se spoustu fascinujících vědeckých faktů a botanicum se vám otevře v celé kráse.


 

STROM ŽIVOTA

Díky stromu života máme alespoň částečnou představu o tom, jak široká a rozmanitá je škála rostlinných druhů. Ty nejranější se na Zemi objevily už před 3,8 miliardami let a říká se jim řasy. Složitější rostliny se začaly vyvíjet a šířit po souši asi před 470 miliony let a známe je jako mechorosty. Kapraďorosty byly prvními rostlinami, které začaly růst do výšky apod. Nejen, že vědci objevují další a další rostliny, ale ty objevené se nadále vyvíjí.



 

PRVNÍ GALERIE: PRVNÍ ROSTLINY

Země vznikla asi před 4600 miliony let. Osm set milionů poté už fosilní důkazy poukazují na existenci prvních rostlin na Zemi - řasy. Jejich velikost se pohybuje od jesnotlivých buněk po obrovské chaluhy. Jako samostatně vydělenou skupinu je spojuje skutečnost, že ačkoli využívají sluneční světlo a oxid uhličitý ze vzduchu pro výrobu živin, nemají kořeny ani stonky a už vůbec ne listy - chybí jim i jedna buněčná vrstva, který by obklopovala jejich rozmnožovací buňky





 

DRUHÁ GALERIE: STROMY

Jehličnaté stromy tvoří asi 30% světových lesů a dokáží přežívat jak na těch nejchladnějších, tak i nejteplejších místech na Zemi. Stromy mírného pásu se vyskytují mezi polárními a tropickými oblastmi - stromy, které zde žijí dokáží přežít různé rozmary počasí i období rychlých změn. Ovocné stromy zase potřeují plodit, protože každý plod v sobě skrývá semena rostliny.





 

TŘETÍ GALERIE: PALMY A CYKASY

Cykas vypadá jako palma ale neni to palma. U cykasů listy doslova tryskají jako z vodotrysku, ale přitom jsou mnohem starší, než palmy. Jsou nejstarší rodovou linií stále žijících semenných rostlin. Palmy patří mezi nejdůležitější krytosemenné rostliny na světě. Existuje více než 2600 různých druhů a řadí se mezi ně i zajímaví rekordmani.





 

ČTVRTÁ GALERIE: BYLINY

Pomocí květů se příroda předvádí. Rostliny investují tolik energie právě do sých květů kvůli reprodukci, protože se květy skládají z pohlavních orgánů. Volně rostoucí květiny rostou bez zasazení a jakékoliv pomoci člověka, nemají dřevnatý stonek. Některé květiny ale pěstujeme pro výrobu potravin a jiné se pěstují pro svou vůni. Představí se vám cibuloviny i jedlé rostliny rostoucí pod zemí, mezi které se řadí také arašídy.





 

PÁTÁ GALERIE: TRAVINY, OROBINCE, ŠÁCHORY A SÍTINY

Kukuřice, pšenie a rýže tvoří až polovinu světového objemu potravy. Tyto rostliny mohouo růst téměř kdekoliv. Dokonce i na Antarktidě najdeme jeden druh rostlin. Lipnicovité rostliny jsou většinou byliny a mají dlouhé, úzké listy a duté stonky s klouby. Kukuřice je plodinou, která je na světě produkována v největším objemu. Patří mezi základní potraviny, ale používá se také jako biopalivo a krmivo pro hospodářská zvířata. Orobince, šáchory a sítiny se nacházejí na břehu rybníků a mokřadů. Nejsou ale mezi sebou vůbec příbuzné.





 

ŠESTÁ GALERIE: ORCHIDEJE A BROMÉLIE

Existuje přibližně 28 000 druhů orchidejí a každý z těchto druhů se velice snadno přizpůsobí přostředí, ve kterém se vyskytuje. Téměř polovina z nich se při svém růstu opírá o jinou rostlinu. Divoké orchideje jsou ale stále ohrožené, protože přežívá jen malý počet zástupců jednotlivých druhů. Broméliese vyskytují výlučně v Severní a Jižní Americe. Jejich listy jsou často vzorované a jsou syt zbarvené. Můžou růst až do výšky 10 metrů.





 

SEDMÁ GALERIE: PŘIZPŮSOBIVÉ ROSTLINY

Sukulenty mohou přežívat i v těch nejsušších oblastech na Zemi. Vlhkomilné, vodní a bahenní rostliny rostou buď přímo ve vodě anebo v půdě, která je stále mokrá. Protože je voda hustší, než vzduch, mají vodní rostliny ve svém okolí lepší oporu. Parazitcké rostliny naopak čerpají živiny ze svýh nedobrovolných hostitelů přeměným kořenem haustoriem, který produkuje zvláštní lepkavou hmotu a tím se přichytí k hostitelské rostlině - konkrétně na její cévní systém. Masozřavé rostliny požírají svou kořist zaživa - hlaně hmyz ale také pavouky nebo kraby.






 

ZÁVĚREM

Wooow! Další prohlídka velkolepého jedinečného muzea je za námi. Takové muzeum si můžete procházet kdykoliv a kdekoliv chcete. Naučíte se mnoho zajímavostí ze světa rostlin a obohatíte se o řadu nových informací.

Člověk by si řekl, co je na rostlinách zajímavé? Vždyť to jsou jen kytky, ale prdlajs! Najednou začnete na svět kolem sebe koukat zase o kus jinak a v každé rostlině uvidíte silného jedince.

Pokud vás Botanicum zaujalo a chtěli byste si ho do své sbírky pořídit, najdete ho například na eshopu albatrosmedia.cz přímo ZDE.

 

Cena: 399Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat