3. srpna 2023

MÁMA ČTE: Společně se hýbeme, ve školce si hrajeme - Pohybové hry pro děti

Tato publikace mě zaujala jako inspirace do babyclubu na cvičení s dětmi - sice jedeme nějakou domu free režim, protože se většinou maminkám nechce (což chápu, taky jsem byla taková :-D), ale děti to baví a občas se najdou i hry, u kterých rodiče být úplně nemusí, pokud děti už stabilně chodí.

"Kniha obsahuje množství her, které lze hrát s dětmi v rámci pohybových chvilek v mateřské škole, případně v nižších ročnících ve družině a ve volnočasových kroužcích s obecně herním a sportovním zaměřením. Ke hrám jsou připojeny také poznámky, na co si při nich dát pozor (kluzká podlaha, malý prostor, lichý počet hráčů apod.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál bych vám ji ráda ukázala blíže. Tak se na ni pojďme společně podívat. Věřím, že vás zaujme i pro běžné domácí využití :-).

 

 

 

ÚVOD KNIHY

V úvodu se dočtete co je vše potřeba dodržovat za pravidla, jaký je význam pohybových her, co se vše při nich rozvíjí, jak se jimi dítě motivuje apod. Všechny hry, které jsou knihou prezentované, jsou ověřené v praxi a i když je mířená pro pedagogy, najde si v ní inspiraci mnoho rodičů.


 

LISTUJEME KNIHOU

Kniha má víc než 90 stran plných inspirace, tak se pojďme podívat na co všechno se můžete těšit.


 

Kromě her krabice a lácané se můžete inspirovat také srovnávanou, hromadným během, předávanou, namotávanou, kurníky, koulenou i vlaštovkami. Že jste žádné z nich ještě neslyšeli? Já také ne, o to raději a s větším nadšením jsem se do knihy začetla!


 

A co teprve taková krabí štafeta, vybíjená talířem (to zní fantasticky!), novinový běh nebo také zajímavý drátěnkový slalom.


 

Následují hry do rytmu, spínač, akce kulový blesk, karety obrovské, přesýpání i hra na rybáře - na kterou potřebujete víčka od lahví a kolíčky na prádlo.


 

Ještě nejsme ani v polovině publikace a na řadu přichází hry najdi houbu, hromy blesky, husí krky a takké letadlo, kdy je potřeba navigovat ostatní děti se zavázanýma očima správnou cestou brankami až do cíle a to jen pomocí verbálních pokynů.


 

Zdaleka nekončíme a seznamujeme se s dalšími herními možnostmi typu plácni mě, chřestýš, pexeso, velký a malý a mravenčí stezka, která je hlavně o kooperaci a koordinaci pohybů.


 

Mezi další hry patří vodníci, na kukačku, sázení brambor, lokomotiva, pokaždé jinak, míče na metách, kolena k sobě a medúzy, u kterých se děti vzájemně nesmí dotknout.


 

Ještě nás toho čeká mnoho! Kruh po kruhu, kloboučková chůze, vypínač, mrkaná, poznej zvíře nebo dotýkaná, ve které se naopak musíte něčeho dotýkat - dle konkrétních pokynů (něco modrého, plastového, podlahy atd.)


 

Pořád toho je ještě dost před námi, jako například slepenec, jsme stejní?, ukazováčky, vzpěrači, závod se cviky, balonek ve vzduchu či bramboračka, kdy je hru potřeba dohrát s největším počtem míčků.


 

Pomalu se blížíme do finále a čeká víc předbíhaná dvojic, přemisťování kuželek, nekonečný štafetový závod, pavoučí honička i zaspání, které jde někomu i bez cíleného hraní, že? :-D


 

Poslední strany jsou zaměřené na hry kroky a poskoky, tleskni a chyť, duplikáty, tvary a barvy, chyť a hoď, švadlenka a krejčí, housenka, horká brambora dívej se na mě, skákaná, skoč do domečku, vlak, loupím metu a domečky.


 

DETAILY NĚKTERÝCH HER

Pro lepší představu a detail průběhu hraní i celkové přípravy, přidávám ještě několik fotek s detailem několika konkrétních her. Legenda vždy určuje čas, počet hráčů, prostory, pomůcky, co se v té konkrétní hře rozvíjí a na co si musíte dát pozor.







 

ZÁVĚREM

Geniální publikace, kterou šoupnete do každého batůžku a můžete si užít spoustu zábavy nejen na táborech nebo při schůzce pionýru, ale také ve skupině dětí kamarádů, v herničce, ve školce i školní družině. Hry jsou jednoduché, snadno pochopitelné a většinou s pomůckami typu co dům dá. Můžete také improvizovat kdy lavičku nahradíte lanem nebo provazem apod.

Autor Michael Novotný se ve dvé dvacetileté praxi věnuje především péči o předškolní děti, a to jako učitel MŠ a lektor kroužků enviromentální výchovy, pohybové a dramatické výchovy. Publikoval již několik knih se zaměřením na předškolní děti a dokonce je redaktorem webového portálu předškoláci.cz. Mimojiné také přispívá do odborných periodik.

Pokud vás publikace s názvem Společně se hýbeme, ve školce si hrajeme zaujala a chtěli byste ji pořídit pro děti vlastní nebo ty, o které se staráte ve škole, na kroužcích nebo ve školce, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 186Kč (původně 219Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat