9. srpna 2023

MALUJEME: Water WOW! aneb kouzlení s vodou Melissa & Doug

Kdo by neznal malování vodou. Já vyrostla na papírových omalovánkách, na které stačila jen voda a neuvěřitelně mě bavily. Z nostalgie je občas dostanou i holky, ale je to jednorázová a ne úplně levná záležitost - zvlášť, když vše kupujeme třikrát.

Kartonové omalovánky, které můžete opakovaně vybarvovat štětcem nebo tužkou už ale určitě taky musíte znát. Ať už přímo od značky Mellissa & Doug nebo jejich levnější napodobeniny. Já se s prvními takovými setkala někdy v roce 2016/2017 kdy byla Klaudinka ještě malá. Nebyl u nich štětec ale taková tužka s pevným hrotem. Později se nám do ruky dostalo ještě pár takových, ale vždy to buď odnesla tužka, protože byl hrot rozňahňaný anebo se vydřely omalovánky, že už se nedaly vybarvovat.

Ve spolupráci s eshopem kreativni-hracky.com bych vám chtěla představit několik druhů kouzelného malování vodou, se kterým jako první přišla na trh právě Mellissa & Doug a my je dostali před pár měsíci na testování, do kterého jsme se pustili opravdu poctivě a se vším všudy :-).


 

KOUZLENÍ VODOU DELUXE PREHISTORICKÁ ZVÍŘATA

Jako první bych chtěla začít DELUXE verzí kouzlení s vodou, které je cenově dražší, než klasické sady, ale za to si s ním užijete o kus víc zábavy, protože v sobě kromě štětce ukrývá také červenou lupu, se kterou budete detailně bádat úkol za úkolem. Obsahují celkem 8 stran k prozkoumání a jsou o velikosti dvou klasických verzí.


 

Návod pro použití lupy a štětce je sice anglicky, ale nic, co byste museli složitě zkoumat.


 

Lupa je fantastickým doplňkem celého sešitu, protože s ní odkryjete různorodá tajemství. Je z pevného plastu a velikostí akorát do dětských ruček - ba i dospělý si s ní vyhraje.


 

Při listování narazíte na téma korálového útesu, lesa, zverimexu, farmy, džungle, oceánu, safari a také arktického bludiště.







 

Takto vypadá celá dvojstrana - všechny omalovánky se otáčí směrem nahoru, což mi nepřijde tak praktické, jako kdyby to bylo do stran. Holky si to v autě nemají pořádně o co opřít, ale nic co by jim vyloženě vadilo při řešení úkolů a vymalovávání. V horní části máte vždy konkrétní úkoly pro hledání na obrázku a také pro hledání s lupou.



 

Trochu více si rozebereme arktické bludiště, kde máte za úkol kromě správné cesty najít taky celkem 11 nesmyslů nebo vtipných částí. Texty jsou v angličtině ale obrázky děti poznají samy a jednoduchá slovíčka případně přeložíte.


 

Bádáte tak, že vybarvujete celý obrázek postupně a tím hledáte vše, co je potřeba. S červenými čmáranicemi vám pomůže lupa. Plocha schne opravdu rychle, až jsem sama byla překvapena jak moc rychle dokáže schnout.


 

Teď se ještě podíváme, jak vypadají záhadné části pod červenou lupou.





 

Na konci celého deluxe kouzlení s vodou jsou veškeré výsledky, které si tak ověříte, pokud si něčím nejste úplně jistí. Tuto deluxe sadu si vybrala Klaudinka jako nejstarší, že pro ni bude dostatečně těžká na luštění a tím ji bude víc bavit.


 

POHÁDKOVÉ KOUZLENÍ VODOU

Pohádkové kouzlení s vodou si přivlastnila Sofinka jako milovnice princezen, jednorožců, víl a všeho nadpřirozeného. Tato menší verze má vždy pouze 4 strany, ale holky pořád baví. Štětec je vždy na stejném principu, jen se odlišuje barevně.


 

Líbí se mi, že je štětec usazen tak, aby se dal vždy dobře vrátit. Nevypadává a nelítá nikde bokem - všechny mají na místě tak, jak patří.


 

Takové ideální holčičí malování.


 

I zde vás kromě běžného vymalovávání princezen a víl čeká také hledání konkrétních objektů, které jsou vyobrazeny na vrchní straně.


 

Přidávám i konkrétní příklad obrázku mořské víly, který je původní a následně vymalovaný - tak prokoukne. Hlavně poprvé byly holky zvědavé, jaké budou mít princezny vlasy, šaty, oči atd.



 

SAFARI KOUZLENÍ VODOU

I když je tato verze kouzlení s vodou pro děti od 3 let, safari si díky oranžové barvě zvolila Klaudinka, protože tyto menší verze bereme do auta častěji, než tu deluxe. Stejně se ale všechny tři střídají. I zde jsou celkem 4 strany s hledáním objektů.


 

Oranžovo modré pero v této sadě u Klaudinky zvítězilo, protože je to její nejoblíbenější kombinace barev. Takže i když si sešity střídají, pera má každá ta svá, hahaha :-D.


 

Podíváte se ke lvům, žirafám, zebrám i slonům.




 

Na každé straně klasicky hledáte konkrétní obrázky - zde to jsou víceméně jiná zvířata a opět se podívejte i na rozdíl mezi původním a vymalovaným obrázkem.



 

ZVÍŘECÍ KOUZLENÍ VODOU

Zvířecí kouzlení vodou si vybrala Olivka, naše milovnice všeho co chodí i leze a to bez ohledu na to, jestli jde o kotě nebo hmyz :-D. Opět čtyři strany omalovánek a hledání, tentokrát zaměřené na zvířata nejen kolem nás.


 

Tužka nebo spíše štětec je úplně stejný jako v deluxe verzi.


 

V této verzi se zastavíte u prasat a ovečky na farmě, v oceánu, zverimexu a v džungli.



 

Všude máte klasicky za úkol splnit nějaké hledání v určitém počtu.


 

Ani zde nesmí chybět porovnání původního a vymalovaného obrázku, který je naprosto pestrobarevný a extra veselý v barvách džungle a exotických květin.



 

PRAKTICKÝ ŠTĚTEC

Ráda bych ještě zmínila porovnání tohoto štětce s tužkou, která se nachází v levnějších napodobeninách těchto omalovánek. Netušila jsem, že v tom může být až takový rozdíl.

Tužka má pevný hrot, kterému trvá, než do něj nateče voda z tuby, kterou naplníte a hrot k ní našroubujete. Dá se to řešit i namočením přímo hrotu, ale stejně je tvrdý a děti chtějí co nejvíce mokro, aby jim to malovalo a tak na něj tlačí a tím dělají rýhy do omalovánek, ze kterých stírají tu kouzelnou povrchovou vrstvu, která se mění až pod vodou. 

Tento štětec je rozdělen na základ a bombičku, která má větí objem, než tužka v levnějších napodobeninách. Lépe se šroubuje a hlavně voda jde do štětce okamžitě. Takže nemusíte nic namáčet z druhé strany nebo mačkat. Štětec vzbuzuje k pomalým opravdu výtvarným tahům, kdy dělí silnější linku a ne čátu, jako tužka v levnějších variantách. Čím pomaleji štětcem pohybujete, tím více vody zanecháváte a tím jsou i výraznější tahy. A to se mi líbí, že vede k té trpělivosti a jemným tahům, nenutí děti tlačit a čmárat, jako to bývalo u tužky z levnějších variant.



 

ZÁVĚREM

Není úplně jednoduché vybarvit ceý obrázek naráz tak, aby vydržel celý mokrý a nezačal v polovině usychat. To jsem se snažila jen pro představu kvůli fotkám a byl to opravdu fofr. U holek nechci, aby pospíchaly, protože by mohly štětec zdeformovat a pak by ta práce s nim nebyla tak jemná a s lehkostí tahů, které jsou důležité, protože dítě netlačí. Kdybych dříve věděla o těchto, rovnou bych je vzala ale nejsem si jistá, jestli v té době byly takto dostupné.

Se zkušenostmi, které mám s několika druhy takových omalovánek, jsou tyto kvalitnější předevší štětcem ale troufám si říct, že i zpracováním, protože se jednotlivé strany tolik nedeformují, jako se mi to stávalo u levnějších variant. Tady i když pomalují komplet všechny listy, nejsou strany po uschnutí zkroucené a zdeformované. Taky se mi stalo, že se občas odřel kousek obrázku a Olivka mi na jeden z nich nalítla obyčejnou tužkou, protože jsem to nechala po ruce, jinak je mají spíš na vyžádání, ale guma to zvládla a poničení není takové, jakého jsem se děsila.

Pokud vás recenze přesvědčila a chtěli byste je svým dětem, nejen na cesty, pořídit, najdete je na eshopu kreativni-hracky.com přímo ZDE.

 

Cena: 


Žádné komentáře:

Okomentovat