17. srpna 2023

UČÍME SE: Dinosaurium aneb unikátní pravěké muzeum u vás doma

I když mám tři holky, mají mnohem více autíček, než panenek a stejně tak mají mnohem více dinosaurů, než figurek zvířat. Nejstarší Klaudinku dinosauři jednu dobu neskutečně fascinovali a i mladší cácory je rády prozkoumávají - především v knize k Albi tužce, kde jejich zvuky zní tak reálně až děsivě.

Donosaurium je třetí knihou z edice Račte vstoupit do muzea, kterou vám zatím představím - alespoň do chvíle, než rozšíříme sbírku o Planetarium, které bych ráda Klaudince pořídila k narozeninám. Opět má stejně ajemný nádech, velký formát a realistické informace.

Tak račte vstoupit do pravěku :-).


 

FASCINUJÍCÍ ILUSTRACE

Ani zde nechybí fascinující ilustrace s nádechem školní půdy, u kterých budete mít pocit, že listujete velmi starou knihou, která pomalu ožívá pod vaším vedením.


 

PŘEDMLUVA

Rok od roku objevů přibývá. P5estože bli první dinosauři pojmenováni již v roce 1842, více než polovina známých druhů své jméno získala až běhe posledních tří desetiletí. Výzkumníci se dnesk zabývají molekulami proteinů, mikrostrukturou kostí či skořápek dinosauřích vajec, jejich srstí či peřím, dinosauřími stopami a rentgenovými snímky jejich končetin i koster.


 

OBSAH DINOSAURIA

  • Vstup
  • Sauropodomorpha
  • Theropoda
  • Ornithopoda
  • Thyreophora
  • Marginocephalia
  • Ne-dinosauři
  • Knihovna


 

KOUZLO DINOSAURIA

Každou expozici si prohlédněte co nejdůkladněji. V některých totiž najdete obrazy, které znovu probouzí k životu svět v podobě, kterou měl za časů dinosaurů, v dobách, kdy Zemi pokrýval porost roztodivných rostlin a největší savci byli velcí asi jako rejsek. Také se dozvíte, jak se v průběhu času přeskupovaly kontinenty.


 

RODOKMEN DINOSAURŮ

Dinosauři jsou součástí plazů zvané archosauři, která se vyvinula před více než 250 miliony let. V letech 1887 a 1888 odborníci dinosaury rozdělili ještě na další dvě skupiny a to na plazopánvé a ptakopánvé. Dinosaury dále dělíme na menší podskupiny neboli klady, které vždysestávají z prapůvodního druhu dinosaura a  dále všech druhů, jež se z nich vyvinuli.



 

PRVNÍ GALERIE: SAUROPODOMORPHA

Poměrně brzy v průběhu evoluce se od skupiny predátorů teropodů oddělila větev plazopánvích nazývaná sauropodomorfové, kteří se začali živit rostlinnou stravou. Byli poměrně malí a pohybovali se po dvou nohách. Měli velké drápy pro boj a přitahování větví stromů. Opravdoví sauropodi se vyvinuli na koni triasu a přežívai až do konce křídy.





 

DRUHÁ GALERIE: THEROPODA

Dinosauři s obludnýma nohama (překlad Teropodů) byli velmi různorodou skupinou většinou masožravých dinosaurů, kteří se pohybovali po dvou nohách. Dominovali pevnině a nabývali různých délek. Rohatí ještěři (Ceratosauria) jsou skupinou teropodů z období svrchního triasu. Nejúspěšnějšími lovci jury tvořili velcí masožravci Allosauridae. Tyranští ještěři kralovali zemi během posledních 20 milionů let křídy. Existovali dinosauři podobní dnešním pštrosům a Oviraptosauria byli až moc podobní dnešním ptákům.





 

TŘETÍ GALERIE: ORNITHOPODA

Do této skupiny patří někteří z nejúspěšnějších druhohorních býložravců. Jejich jméno odkazuje doslova na ptačí nohy. Byli zpravidla tříprstí ale mnoho z prvních mělo prsty čtyři. Jeden z prvních dinosaurů, který byl formálně pojmenován, byl iguanodon. Po miliony let byli zástupci kachnozobých dinosaurů nejrozšířenějšími býložravci a můžeme je označit za krávy své doby, protože se pohybovali ve velkých stádech.





 

ČTVRTÁ GALERIE: THYREOPHORA

Jejich fosilní pozůstatky byly nalezeny po celém světe na mnoha odlišných místech. Jejich jméno znamená nosič štítů ale spíš jsou běžně známí jako obrnění dinosauři. Mají tvrdý kostěný pancíř, který se u nich vyvinul jako ochrana před predátory. stegosauři byli ohromujíí dinosauři s těly pokrytými bodci a řadami plátů podél zad. Ankylosauři byli nejvíce opancéřovanými dinosaury.





 

PÁTÁ GALERIE: MARGINOCEPHALIA

Tentokrát je překlad názvu v podstatě olemované hlavy, protože typickým znakem byla zvláštní struktura vzadu na lebce - kostěný výběžek či límec. Pachycefalosauři měli na vrcholku lebky tuhou kopuli a vzadu límec posetý malými kostěnými výstupky a trny. Ceratopsové měli tlamu zakončenou rohovitým zobákem a řadami zubů a pohybovali se ve stádech.





 

ŠESTÁ GALERIE: NE-DINOSAUŘI

Ptakoještěři byli okřídlení plazi příbuzní dinosaurům a první zvířata (po hmyzu), která byla schopna letu za pomoci vlastní síly a vzduchem se pohybovala pomocí mávání křídel. Mořští plazi obývai v druhohorách moře a oceány a všichni z nich byli příbuzní dinosaurů. Ichtyosauři se podobali delfínům a vládli moři během svrchního triasu a jury. Předci moderních savců se vyvinuli z půazů podobných savcům, známých jako cytodonti. Třetina všeh živých stvoření přežila katastrofu - vymírání na konci křídy.






 

ZÁVĚREM

Zavřely se další dveře unikátního muzea, které vás tentokrát provedlo pravěkem. Vůbec se nedivím, že dinosauři holky tak baví, jsou opravdu fascinující, zajímavý a ten vývoj je ž k neuvěření. Co předcházelo, který se v co vyvinul, kdo má jaké předky a mnoho dalšího. 

Dinosauři rozhodně nejsou jenom pro kluky, ale dokáží zaujmout doslova každého bez ohledu na pohlaví či věk.

Pokud vás Dinosaurium zaujalo, věřím že určitě ano, a chtěli byste si ho do své sbírky pořídit, najdete ho například na eshopu albatrosmedia.cz přímo ZDE.


Cena: 399Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat