2. srpna 2023

LUŠTÍME: Obrázkové luštění pro každý den (trénink paměti a pozornosti)

Obrázkové luštění pro každý den jsem chtěla především pro Klaudinku, která už pomalu přechází na jiné luštění, než čistě časopisové, ale zjistila jsem, že kniha obsahuje spoustu tipů pro různý věk a troufám si říct, že je vhodná i na procvičování se seniory v kombinaci s jejich vnoučaty - jako tip na společné trávení času.

"Kniha obsahuje celou řadu úkolů, cvičení a kvízů zaměřených na krátkodobou i dlouhodobou paměť, pozornost, zapamatování detailů a práci s nimi, a to vše na úrovni zrakového vnímání. Jednotlivé úkoly jsou řazeny do určitých oblastí, je tedy možné se cíleně zaměřit na rozvoj jedné oblasti, anebo pracovat pouze s těmi, které čtenáře nejvíce baví. Toto ale není podmínkou a je možné si knihu užít i „na přeskáčku“."

Chtěla bych vám ji podrobněji představit ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, tak se na ni pojďme podívat ještě blíže. Na to, jak je malá, tak je pěkně obsáhlá :-).

 

 

 

OBSAH A KAPITOLY KNIHY

  • Jak pracovat s knihou
  • O paměti a dalších kognitivních funkcích
  • Rozdělení podle charakteru zapamatované informace
  • Možnosti provičování kognitivních funkcí
  • Krátkodobá paměť
  • Koncentrace pozornosti
  • Logické myšlení
  • Slovní zásoba
  • Zrakové prostorové schopnosti
  • Propojení mozkových hemisfér
  • Kreativita
  • Řešení

JAK PRACOVAT S KNIHOU

Komplexní procvičování mozku je považováno za jeden z nejúčinnějších faktorů v prevenci poruch paměti a není rozhodně určeno výhradně pro seniory. Důležitá je pravidelnost procvičování. Můžete úkoly vyplňovat přímo do knihy anebo, jako my, samostatně bokem na papír. Autorka se snažila myslet na to, aby bylo vše dostatečně veliké, dobře rozpoznatelné a dostačující, ale i přes to může pomoct lupa.


 

O PAMĚTI A DALŠÍCH KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ

Dočtete se, že paměť je schopnosti našeho vědomí používat získané informace dále. Že ultrakrátkodobá paměť trvá pouze krátkou dobu 10 až 20 sekund a má také omezenou kapacitu na 5-9 položek. No, abych pravdu řekla, někdy mi stačí, aby se mi někdo představil a v tu chvíli nevím, jak se jmenuje, to je celoživotní problém :-D.


 

MOŽNOSTI PROCVIČOVÁNÍ KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ

Po informacích o deklarativní a nedeklarativní paměti se dočtete také jaké jsou možnosti procvičování kognitivních funkcí. Může jít o jednoduchou činnost, jako zapamatovat si nákupní seznam, vědomostní soutěže v televizi i hraní stolních her (vidíte?! Deskovky jsou skvělé!) apod.


 

KAPITOLA KRÁTKODOBÉ PAMĚTI

Kapitola procvičování krátkodobé paměti zahrnuje zapamatovánísi obrázků, symbolů, matematických symbolů i geometrických tvarů.


 

Také několika druhů neurčitých symbolů rozdělených do několika úkolů.


 

Nechybí ani práce s písmenky nebo tvary listů, do kterých spadají také dělené listy či okraje listů.


 

Pár verzí obrázků lidových domů, kresby na kraslicích či slova v tabulce, které je potřeba si zapamatovat nejen slovem, ale také místem.


 

Následují čísla a písmena, tvary skleniček i dva druhy detailu obrázků.


 

Do kapitoly spadají také druhy dveří, čas na hodinách, značky a jména dětí v mateřské školce, puntíky v tabulce i ztracené věci z penálu či kabelky.


 

Na řadu přichází délka čar, typy čar hráči kopané, čínské znaky a sgrafita. Doplníte také chybějící vývěsné štíty, zapamatujete si schéma muzea a nákresy šatů.


 

KAPITOLA KONCENTRACE POZORNOSTI

Kapitola koncentrace pozornosti je trochu složitější, i když, asi jak pro koho. Budete kroužkovat, jaké znaky jste viděli a procvičíte si také světové strany.


 

Vyluštíte zeleninovou osmisměrku a také osmisměrku s obrázky.


 

Přejdete na spojovačky, ve kterých vás čekají čísla, slova, obrázky, také vše dohromady a střídavá spojovačka v neposlední řadě.


 

Určítě které číslo je dvakrát, který obrázek je jedenkrát a jak se promíchala přísloví.


 

Očíslovaná písmenka i vše od jednoho písmenka. Dále čtvercová síť, rozdíly mezi obrázky, co chybí v rámečcích i co se shoduje v rámečcích.


 

Najdete součty, dva stejné klobouky a dvě stejné kytice.


 

Na závěr kapitoly najdete nesrovnalosti a geomettrické tvary v tabulce.


 

KAPITOLA LLOGICKÉHO MYŠLENÍ

Třetí kapitolou je kapitola logického myšlení, které jjá osobně mám jenom někdy :-D. Na tohle jsem opravdu jelito a musim věc nejdřív dokonale pochopit, abych ji mohla vyplňovat. Byla to tedy výzva, která začala kris-krosem.


 

Přejdete na sudoku s obrázky, které mě teda baví v jakékoliv podobě. Nechybí ani binární puzzle a binární puzzle s obrázky, což mi trochu připomínalo retro hledání min.


 

Seřadíte ubrousky, vyřešíte magický čtverec, doplníte mřížku, písmena v tabulce a najdete logickou posloupnost.


 

KAPITOLA SLOVNÍ ZÁSOBY

Najednou jsme u další kapitoly, kterou je slovní zásoba a tu začneme s tajemnými čtverci.


 

Dále doplníte obrázky do rčení jednoho, druhého, části těla, zvířat, jídla ..


 

.. a dokonce i oblečení. Následují homonyma v obrázcích a záverečným úkolem kapitoly je slovní pyramida, která mě taky zaujala.


 

ZRAKOVĚ PROSTOROVÉ SCHOPNOSTI

Další obsáhlou kapitolou jsou zrakově prostorové schopnosti, které začnete počítáním geometrických tvarů. Pak vás čeká skládačka, rozbitá deska i šestiúhelníky.


 

Najdete posloupnost v tabulce, obrázky a jejich siluety a pouze očima zařadíte střepy na správné místo hrnečku.


 

Prozkoumáte mapu města, odkud je výřez i patchworkovou deku.


 

Najdete malé obrázky ve velkém obrazu, najdete písmena abecedy a nakreslíte zrcadlový obraz podel vodorovné osy i svislé osy.


 

Vyřešíte dlaždice v koupelně,  osovou souměrnost ve čtvercové mřížce, procvičíce představivost při vystřihování a domyslíte roztržený nápis.


 

Vyberete správné díly obrázku s rádie i talířem s jídlem.


 

Kapitolu završí propeltené čáry a optické iluze.


 

PROPOJENÍ MOZKOVÝCH HEMISFÉR

Propojení mozkových hemisfér je krátkou kapitolou, ve které vyřešíte obrázkové rébusy, rébusy s městy, rébusy se jmény a pokusíte se rozpoznat rčení.


 

KAPITOLA KREATIVITA

Kapitola kreativity je zaměřena na dokreslování obrázků.


 

Dokreslíte geometrické tvary dle své fantazie.


 

Na kaňkách si procvičíte, o vám jednotlivé kaňky připomínají, co v nich vidíte. A aby toho nebylo málo, pojmenujete ještě kočky dle obrázků, jak vás napadne.


 

ŘEŠENÍ LUŠTĚNÍ

Samozřejmě nesmí chybět ani kompletní řešení všeho, čemu jste se v publikaci podrobili - samozřejmě až na kreativitu, ta je čistě vaše.


 

ZÁVĚREM

Obyčejně neobyčejné luštění, které zasáhne tolik věkových skupin, že byste tomu sami na první pohled nevěřili. Knihu vidím ideálně v kombinaci vnouče - senior, kdy si sednou spolu na sedačku či houpaí křešlo a listují publikací vzájemně si radící a pomáhající nebo zkoušející. To je moje ideální představa, která velmi pomůže oběma stranám.

Samozřejmě je na místě také kombinace rodič a dítě, protože i mě luštění chytlo a kolikrát jsem si knihu vzala večer, abych si něco zaluštila. Je to skvělé vypnutí hlavy a já vždycky milovala křížovky a osmisměrky. Když jsme jezdívali na chatu na víkendy, brali jsme hromadu křížovek, pustili jsme si hudbu a celé dny jsme relaxovali u luštění - to byla idylka.

Za mě má kniha velký přesah a jen tak z ní nevyrostete. Tím, že můžete luštit bokem na papír vám vydrží nekonečně dlouho a věřím, že by udělala radost nejen ve školní knihovně ale také v domovech pro seniory. My jsme se nadchli a předčila naše očekávání!



 

Pokud vás Obrázkové luštění pro každý den zaujalo a chtěli byste ho dětem nebo vašim prarodičům pořídit, najdete ho na webu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 220Kč (původně 259Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat