15. srpna 2023

UČÍME SE: Animalium aneb unikátní muzeum zvířat u vás doma

Postupně vám představím nádherně přenádherné velkoformátové knihy, které jsme si dříve půjčovali z knihovny, ale konečně je máme několik měsíců doma. Teda jen část. Zatím máme jen tři, ale k blížícím se narozeninám či Vánocům dokoupíme další. Jsou fascinující, jsou úžasné a naprosto vás pohltí.

Prvním knižním muzeem, které bych vám chtěla představit, je Animalium, ve kterém najdete paletu více než 160 živočichů, kteří okouzlí malé i velké návštěvníky. Přečtete si, jak se živočišstvo vyvíjelo, nahlédnete do zvířecích útrob a prozkoumáte rozmanité biotopy planety Země.

Pohodlně se usaďte a nechte se vést :-).


 

FASCINUJÍCÍ ILUSTRACE

Ilustrace jsou to nejzákladnější, co vás na této knize zaujme. Jsou realistické, jako živé a přitom s tajemným nádechem, jako byste ji našli na školní půdě a sfoukli hromadu prachu.

 

 

PŘEDMLUVA

Tuto rozmanitost živých organismů nazýváme biodiverzitou a právě díky ní se nám na Zemi žije stále tak dobře. Lidé jsou jen dalším druhem živočichů ale stále jsou součást biodiverzity a sdílí planetu Zemi se všemi ostatními druhy. Nejpočetněji je na Zemi zastoupen hmyz a malá zvířata, ale existují také živočichové, na které by byla naše fantazie krátká.


 

OBSAH MUZEA ZVÍŘAT

  • Vstup
  • Bezobratlí
  • Ryby
  • Obojživelníci
  • Plazi
  • Ptáci
  • Savci
  • Knihovna

 

KOUZLO ANIMALIA

V některých místnostech jsou vystaveny celé skupiny příbuzných zvířat. Můžete je postupně prozkoumávat a zjišťovat v čem si jsou podobná. Animalium je jediné muzeum, ve kterém najdete na jednom místě zvířata pastará i novodobá, obří i drobounká, zákeřná i zranitelná. Stojí za to ho prozkoumat kousek po kousku.


 

STROM ŽIVOTA

Nejstarší (a nejjednodušší) organismus je zakreslen u kořene stromu života. Jednotlivé větve diagramu pak ukazují, jak se jednotlivé druhy postupně vyvíjely, přizpůsobovaly se podmínkám různých biotopů a vzdalovaly se tak od kořene stromu. Čím dále od kořene se tedy živočišný druh nachází, tím větší evoluční proměnou prošel.

 


 

PRVNÍ GALERIE: BEZOBRATLÍ

Bezobratlí nepatří do společné skupiny proto, že by se snad navzájem v mnha ohledech podobali, ale protože jim všem něo důležitého chybí - nemají páteř a obratle.


 
 
Detailně se podíváte na skupinu houbovců, hlavonožců, žahavců, létavého hmyzu a prozkoumáte biotop pobřežní oblasti. Na každé dvoustraně najdete povídání a čísla související s obrázky, abyste zjistili všehny názvy a také konkrétní informace o nich.
 



 

DRUHÁ GALERIE: RYBY

Druhou galerií, v tomto jedinečném muzeu, jsou ryby, mezi které spadají žraloci, rejnoci, paprskoploutví a biotop korálových útesů.

 

 
 
Ryby byli prvními obratlovci, kteří se vyvinuli z bezobratlích. Jsou studenokrevné a obývají téměř všechna vodní prostředí. Žádná jiná nadtřída obratlovců nezahrnuje takové množství druů, jako právě ryby, kterých rozlišujeme 32 000.
 



 

TŘETÍ GALERIE: OBOJŽIVELNÍCI

Třetí galerie vás seznámí s oboojživelníky, do kterých spadají ocasatí, žáby a biotop deštných pralesů.


 
 
Obojživelníci tedy žijí ve vodě i na souši a jsou známý pro svou obrovskou proměnu, kterou za svůj život procházejí. První obojživelníci se vyvinuli asi před 370 miliony let z dvojdyšných ryb a stali se tak prvními čtyřnožci s kloubně napojenými končetinami.
 



 

ČTVRTÁ GALERIE: PLAZI

V této galerii se seznáíte s korovcem jedovatým, želvami, hady, krokodýly a aligátory a nesmí chybět ani biotop zaměřený na poušť.


 
 
Plazi se vyvinuli z obojživelníků před necelými 320 miliony let. Byla to první zvířata, která žila výhradně na souši, protože se u nich objevila schopnost udržovat stálou tělesnou vlhkost. Většina z nich začala klást vejce se skořápkou, takže voda zůstávala vevnitř a oni se mohli začít rozmnožovat na souši - některé druhy kladou vejce dovnitř svého těla a poté rodí živá mláďata.
 



 

PÁTÁ GALERIE: PTÁCI

V předposlední galerii se seznámíte s ptáky, do kterých spadají nelétaví ptáci, tučňáci, albatrosi, plameňáci, čápi, ibisové a volavky, exotické ptactvo, sovy a nechybí ani biotop zaměřený na lesy.


 
 
První ptáci se vyvinuli asi před 150 miliony let z dinosaurů, kteří žili na stromech. Společně se svými blízkými příbuznými z řádu krokodýlů jsou jedinými členy této větve stromu života, kteří před 65 miliony let přežili hromadné vyhynutí dinosaurů. Stejně jako pravěcí plazi byli i první ptáci masožravci.
 



 

ŠESTÁ GALERIE: SAVCI

Poslední galerie vás provede savci, mezi které spadají vačnatci, sloni, primáti, hlodavci, netopýři, kočkovití, kopytníci, sirény, ploutvonožci a kytovci a samozřejmě biotop zaměřený na arktickou tundru.


 
 
Savci se na stromu života objevili ze všech živočišných tříd až jako poslední. Vyvinuli se z plazů, pojítkem jsou vejcorodí savci, například ptakopysk. Dnes savci vládnou celé planetě. Rodí živá mláďata a krmí je vlastním mlékem. Rozvoj vysoké inteligence vyžaduje čas a zkušenosti, proto se o svá mláďata starají v porovnání s ostatními poměrně dlouho.
 




ZÁVĚREM

To je ale jízda, že? Překrásné muzeum, které máte k dispozici nonstop, kdykoliv budete chtít. Nijak se to samozřejmě nevylučuje s návštěvou klasického muzea, ale kolikrát si děti rády listují v knize, nasávají informace a zkoumají obrázky, ale přitom jsou na klasická muzea ještě malá.

Nejen, že je publika přeplněna informacemi, ale vypadá nádherně sama o sobě i jako vystavená v dětské knihovně nebo na školním stole. Ráda se kochám nejen obsahem, ale také tím, jak je kniha vystavena společně s dalšími dvěmi. Je to prostě veledílo od titulní strany.

Pokud vás Animalium zaujalo a chtěli byste do něj se svými dětmi vstoupit, najdete ho na příklad na eshopu albatrosmedia.cz přímo ZDE.


Cena: 399Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat