31. srpna 2023

ŠKOLÁCI: Studentský psací stůl Mocha s nástavcem aneb konečně stůl dle našich představ!

Pátrání po dětském psacím stolu kvůli nástupu do první třídy pro mě bylo úděsný. Chtěla jsem něco ve světlém dřevě, dostatečně prostorné, se šuplíky a úložnými možnostmi. Jenže většina stolů byla bílých nebo bílých s barvou, bez šuplíků nebo něco co vypadalo, jako přivezené z jiného světa. Psala jsem si i poptávky, že ho necháme vyrobit na míru, ale odpovědi jsem se nedočkala. Až mi kamarádka Gábi doporučila nábytek Čilek a já se zamilovala doslova na první pohled.

Díky doporučení od Gábi jsem na něj dostala 50% slevu a konečně jsem tu s recenzí, ve které bych vám ho chtěla detailněji představit - i když jste ho za poslední dva roky mohli vidět už doslova nespočetněkrát na mých sociálních síťích. Pořizovali jsme ho tedy Klaudince do první třídy, ale holky u něj tráví obecně hodně času jak společně, tak střídavě a také na něm fotím do recenzí. 

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 


PRAKTICKÝ NÁSTAVEC

Řešila jsem v sobě otázku, jestli by nestačil jen základní stůl a místo nástavce bychom řešili poličky nebo nějaké box z Ikey. Jenže vzhledem k tomu, jak často stěhujeme a upravujeme pokoj, pro nás byl nástavec nakonec tím nejlepším řešením. 

Nejdříve tam měla věci jen Klaudinka ale za tu dobu dorostla i Sofinka, kterou letos čeká nástup do první třídy, a mají tam vše společně. Takže jeden stůl krásně a s přehledem zabere dvě děti (v šuplíku rovnou všechny tři).

Kromě toho i úplně na vrchní část nástavce se vejde spoustu věcí a nemusíte se vůbec bát, že vám zapadnou nebo spadnou. Kolem dokola je vyvýšená hrana, která slouží i jako zarážka, takže nahoře máme spoustu věcí vystavených a vím, že to nikam nezahučí.


 

HORNÍ POLICE - TAM SE TOHO VEJDE

Horní část nástavce Mocha využíváme na naše nejoblíbenější a především nejkrásnější (zatím) trio encyklopedií nebo spíš knižních muzeí. Schovaná je tam i truhla s kinetickým pískem, Klaudinčino šití a pastelkovník. U něj se najde ručně vyráběné Klaudinčino písmeno a držák na tužky, který využíváme u Montessori kovových útvarů. Vzadu je ještě zarolovaný béžový Montessori kobereček nejen k pohyblivé abecedě.


 

Druhá polovina horní části obsahuje ještě další dvě encyklopedie, Klaudinčin památeční kornout z první třídy, další ručně vyráběné prkénko, pohyblivou abecedu, sadu na háčkování a držáky na sešity nebo knihy, podle kterých malují, kreslí nebo se něco učí. Uprostřed je naše věčná domácí "Májka", která drží už taky několik let.


 

POLIČKY A PŘEPÁŽKY UPROSTŘED 

Nejdřív jsme jednu dobu měli stůl pro holky rozdělený na půlku, ale z toho nakonec sešlo a všechny police jsou společné tak, jak je to potřeba. Svoje věci si bez problémů poznají a mají je rozděleny v deskách, takže každá jde hned po svém designu. Ostatní jsou Klaudinčiny školní věci, které časem schovám do krabice mimo stůl.


 

Jedna svislá police slouží na sešity a pracovní listy o velikosti A4 a v druhé mají svoje desky, samolepící sešity, abecedář apod. Trochu mě mrzí, že do nich sice dáte velikost A4 ale už do nich nedáte desky o velikosti A4, ty jsem musela krkolomně přemístit do šuplíků, ale v polici by se mi líbily mnohem víc.


 

V pravé části mají mini sešítky, domácí penály a dekorace + menší truhla kinetického písku. Ty boční části obměňujeme pravidelně, takže tam mají každou chvíli něco jiného, co tam zrovna potřebují mít - jednu dobu tam měly i sluchátka, ale střed zůstává stejný.


 

PLASTOVÝ ORGANIZÉR

Plastový organizér využíváme nejvíce na hromadu ořezávátek, které se u nás ztrácí jako pádem do černé díry, ale můžete si tam položit například samolepící bločky, zvýrazňovače, propisky, tužky a cokoliv jiného, co potřebujete mít po ruce. Takovou izolepu aby u nás člověk taky věčně hledal. Tu vždy najdeme až když koupíme novou. No a o gumách je škoda vůbec psát :-D. Holky si můžou nechávat penály ve škole, takže doma je potřeba mít několik náhradních dílů všeho.


 

MENŠÍ POLIČKA

Na této poličce měly holky dříve košík s pastelkami, které jsem jim ale nakonec roztřídila do válcových penálů, aby to bylo přehledné. Polička je zatím prázdná, protože waldorfské voskové bločky bude mít Klaudinka ve škole. Ty u nás dostávají už v první třídě a jde s nimi průběžně celým prvním stupněm a možná i dál - to uvidíme časem. Možná na ní přesunu penály s mini bločky. Zatím to nechávám takto.


 

VELKÝ PROSTOR NA PSANÍ A ÚKOLY

Možná fotka zkresluje, ale stůl je široký 110cm a hluboký je 62cm. Když u něj holky pracují, mají ještě před rukama mnoho místa na další učebnice, sešity, držáky s knihami a cokoliv dalšího. Prostor je za mě parádní. Kolikrát jsou stoly úzké, že děti mají věci jen vedle sebe, ale zde je prostor (zvlášť pro jedno dítě) opravdu velký.


 

PROSTORNÝ ŠUPLÍK S PŘEPÁŽKAMI

Šuplík jsem původně chtěla raději po straně a aby jich bylo několik, třeba čtyři, protože máme soustu omalovánek, pracovních sešitů, křížovek apod. Ale nakonec je pravda, že to jenom ubírá místa do šířky a takto řešený šuplík je ve finále parádní. Měla jsem trochu obavy, že se tam nebude vejít vše, co potřebuju ale, vidíte samy. Šuplík je rozdělený pro všechny tři cácorky.


 

Olivka má ve své části desky plné svých omalovánek, pracovních listů a sešitů na čmárání. K tomu nesmí chybět boží Lepíci, kteří jsou znovu lepící, takže si můžete lepit do aleluja. I přes to má ještě prostor na drobnosti okolo, kdyby chtěla.


 

Sofince jsem musela dát desky takto na ležáka, protože jsou vyšší, než ty Olivčiny, pod nimi má malování podle čísel a vedle ještě mini sešítek a ID náramek.


 

Klaudinka má také desky na ležáka a k tomu má ještě odznáčky, ID náramek, mini sešit a pravítka - zatím s tím takto fungují ale ráda bych deskám vymyslela lepší místa. Škoda, že se nevejdou do police hezky na stojáka jako ty malé.


 

KABELY JSOU VÍTÁNY

Jelikož se jedná o studentský nábytek, je už myšleno na studenty, kteří pracují s notebooky, tablety apod. Proto uprostřed stolu najdete plastový otvor určený na provlečení kabelů ke všemu, co je třeba - to se mi na stole líbí, že holkám vydrží klidně i na střední škole a bůh ví jak dlouho s námi ve finále bude, protože se bude předávat mladším sourozencům.


 

Nezasekává se, nedrhne, jednoduše vyjedete a zase zajedete, když ho nebudete potřebovat.


 

Dole pod šuplíkem najdete také otvor kde kabel povedete přímo ze zásuvky, takže se vám nebude plést nikde pod stolem u nohou ale povede hezky za deskou stolu až nahoru.


 

NÁBYTEK ČILEK

Nábytek Čilek je specializovaný na dětské pokoje a to od nejútlejšího věku až do dospělosti. Navrhují a zároveň prodávají dětský nábytek v originálním a praktickém designu. Mají dvě prodejny a to v Praze a Brně, pokud byste si rádi nábytek prohlédli osobně. 

Také nabízí onlne poradenství a dokonce na vyžádání zpracují 3D návrh pokoje. Rozvoz kurýrem je po celé republice zdarma! A na požádání poskytují také montáž nábytku, pokud byste potřebovali.

Firma Čilek byla založena v Turecku roku 1996 jako čistě rodinná firma. Výrobce nábytku Čilek má v této době více než 500 obchodů na 5 kontinentech a v 71 zemích.


 

ZÁVĚREM

Tolik prostoru, tolik možností, každou chvíli jiný a přesto pořád stejný.

Nejvíc ze všeho jsem měla strach, že přijde Olivka a počmáře ho. Což se taky stalo, pastelkama (naštěstí - fixy holkám nedávám takhle) ale z toho stolu jde všechno tak krásně dolu, to bych vůbec nečekala. Neni jemný, není lesklý, má krásný různorodý povrch, že i kdyby na něm dítko udělalo rýhu, tak ji nikdy nenajdete. Stůl schová jakoukoliv vadu a přitom stále vypadá jako zrovna před chvílí sestavený. Krásné dubové dřevo, pevnost, bytelnost. Všechny rohy zakulacené.

Ještě z boku, na levé straně, najdet háček na tašku. Ten Klaudinka využívala celou dobu, než jsme před několika týdny sestavili palandu a tím jsme háček trochu zazdili. Tím, že je nadčasový nepřestane holky jen tak bavit a já jsem z něj sama neustále nadšená. Tohle se opravdu povedlo a jsem ráda, že mi byl doporučen právě tento nábytek.



Pokud vás tento studenstký psací stůl zaujal a chtěli byste ho svým dětem pořídit, najdete ho ZDE. A rozhodně se porozhlédněte po dalších doplňcích. Mně se obecně Mocha nábytek líbí a časem, až budeme pořizovat nový nábytek, bych ráda přidala komody i skřínky ve stejné sérii.


Cena: 6380Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat