19. března 2019

MALUJEME: Kouzlo symetrie + tip na první štětec

Jednoduchá zábavná aktivita s obrázky, barvami a zkoumáním symetrie.

V článku, kterým jsem se inspirovala, se píše, že se dá symetrie vysvětlit mnoha způsoby, ale dítě jí pochopí především tehdy, kdy si ji bude moct samo vyzkoušet a vše uvidí na vlastní oči.

Při tvoření si o symetrii můžete nadále povídat a říkat si, že na světě existuje jen málo věcí, které jsou dokonale symetrické. Pokud se nám něco zdá být symetrické na první pohled, stačí se víc zadívat a zjistíme, že ta symetrie není tak úplně dokonalá.




CO BUDETE POTŘEBOVAT



POSTUP

Ideální by bylo obrázky tisknout na čtvrtku. Klasický papír se snadno promočí, ale pokud nemáte zrovna po ruce čtvrtku, dá se to i s klasickým papírem.

Je potřeba použít husté barvy, které půjdou dobře obtisknout a které vydrží delší dobu mokré.

Nejlépe by vycházely asi prstové barvy. Tempery nám totiž rychle usychaly a vodovky byly naopak moc vodové - ale schválně si to sami vyzkoušejte, co Vám sedne nejlépe.




Vybarví se vždy jen polovina obrázku, který se následně překlopí a obtiskne na druhou stranu. Já u dalších dvou Klaudince obrázek přehnula, aby věděla, kde už ho malovat nemá.

První obrázek jsme malovaly hustými vodovkami od Crayoly. Hustotou byly podobné prstovým barvám a obrázek se obtiskl ze všech tří nejlépe.




Druhý i třetí obrázek jsme zkusili temperama a ty naopak hodně rychle uschnuly, takže se obrázek následně nedal pořádně překlopit a obtisknout. 





Každopádně tak či tak byla Klaudinka naprosto fascinovaná tím, že se barvy obtiskly stejně a že se tímto způsobem vybarvila i druhá polovina obrázku.

Sofinka téměř celou aktivitu prospala, tak si pak malovala jen tak na papír. Proto mě napadlo, že bych Vám ukázala tento štětec přímo v té malé ručičce.

Je to štětec do dlaně pro nejmenší děti, které už rády malují ale ještěnemají ten správný úchop, aby se jim dobře ovládat klasický štětec na malování.




Je doslova do dlaně. Malá dětská ruka ho pevně obejme a krásně s ním pracuje. Starší děti už jdou automaticky do klasického úchopu, ale s títo štětcem třeba ťupkají.




Štětec mám ve spolupráci s eshopem Samostatne-dite.cz a najdete ho přímo ZDE. A odkaz na celý článek, kterým jsem se inspirovala máte ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat