12. března 2019

ČTEME: Nelinka a země věčného ledu

Začínám psát tuto recenzi, koukám zpětně na předchozí díly a musím se smát, jak to krásně vyšlo.

Je to totiž přesně rok, od první recenze nelinčina dobrodružství. Přesně před rokem jsem Vám v recenzi představila první díl této úžasné série a to díl Nelinka a Strom zázraků. A pár dní na to, jsem Vám představila druhý díl s názvem Nelinka a Jezero nádherných ploutví.

Ani nevíte jak moc jsem se těšila, až vyjde další díl. Nebylo na něj dostatek prostředků a proto si dal docela na čas. Netrpělivě jsem čekala, jak bude příběh pokračovat, protože Nelinka zažívá v podstatě vše, co jsem si jako malá přála zažívat já.

No a teď je tady. Po roce bych Vám celá šťastná ráda představila třetí díl, který má trochu jiný kabátek a který nás zavede do Země věčného ledu.

Tak se na něj pojďme vrhnout :-).





Velká změna, které jste si mohli všimnout na první pohled, nastala v tom, že jsou nově jednotlivé díly rozděleny do dvou částí.   

Země věčného ledu je země, kde se stále všechno mění a tak se pro změnu rozhodla i Kristina, autorka Nelinčina a zajdova dobrodružství.

Celkem bude dílů tedy 10. Formát knih zůstává stejný, a tak se knihy v knihovničce k sobě mohou pěkně přitulit, i když jsou původní dvě v pevné vazbě a ty další budou brožované. Na konec z nich vznikne duha.


NELINKA A ZEMĚ VĚČNÉHO LEDU (5)


Třetí dobrodružství začíná opět v chaloupce u babičky a dědy, kde se zrovna ve velkém hrnci na plotně vaří povidla.

Nelinka a Zajda se pořádně oblečou, protože je čeká jedno velké ledové dobrodružství, a společně se vydají na cestu ke Stromu zázraků, ve kterém mají schované symboly z předešlých dílů a kde se také skrývá vstup do světa Kouzelnálie.

Také jste zvědaví, co je v tomto dobrodružství čeká? 




KAPITOLY 5. ČÁSTI

  • Probuzení v chaloupce
  • Tajemství Kouzelnálie
  • Ledové potrubí
  • Rovně, rovně
  • Ledový vodopád
  • Ledoví skřítci
  • Kdo mě tu ruší?

V Kouzelnálii na ně již čeká skřítek Dobříček, který jim ukáže cestu do Země věčného ledu. No, spíš tedy zkratku, díky které budou na místě cobydup.




V Zemi věčného ledu se setkají s panem Zebrou, který není tak obyčejným Zebrou. Má na sobě ledové proužky a na hlavě ledovou hřívu. Je kapitánem loďky, díky které se Nelinka se Zajdou dostanou na druhý břeh.




Dál již pokračovali sami s využitím pupíkového kouzla, když se zastavili na jednom z ledovců, aby se porozhlédli, kam se vydají dál, tak jim zimou zamrzlo pupíkové kouzlo.




Jak kouzlo znovu nastartují? S kým se ještě setkají? Kdo to tam vlastně cinká? Co je to ledánek a jak se na něm jezdí? To vše na Vás čeká v 5. části Nelinčina dobrodružství.
 



Prozradím Vám ale, že další symbol, který hledají, se nazývá Kalanchie.


NELINKA A ZEMĚ VĚČNÉHO LEDU (6)


Cíl je jasný! Nelinka se Zajdou musí najít Kalanchii. Třetí symbol, který Kouzelnálii pomůže v boji proti Trhlounům - a tím vlastně začíná druhá část dobrodružství v Zemi věčného ledu.




KAPITOLY 6. ČÁSTI

  • Kalanchie
  • Víly
  • Žvýkačkoura
  • Skok do výšky
  • Návrat
  • Sladký spánek

To už se Zajdou stáli před ledovými chrámy, ve kterých by se měla nacházet právě posvátná Kalanchie, a překvapilo je, že vstup nikdo nehlídá. Přišlo jim to všechno tak podezřele jednoduché, jenže to by potom nebylo o čem psát že?




I když se jim Kalanchii podařilo z chrámu odnést, neznamenalo to, že mají vyhráno. Přepadla je totiž silná sněhová bouře a všichni se ocitli v bílé tmě.

K Zajdovi si cestu našla ale kam zmizela Kalanchie? To nikdo netuší. Když vše ustalo, objevily se v závějích obrovské stopy .. že by Trhlouni? To snad ne? Kde by se tam najednou vzali?

Z povzdálí se k nim blíží víly a co jim to nesou?




Víly umí měnit sníh na vodu a obráceně. Dokáží změnit ledové hory v krásné jezero a co takhle proměnit horu ve zmrzlinovou, s příchutí vanilky. Dokáží to víly?




A kdo je to ta Žvýkačkoura? Napadá Vás něco?

Žvýkačkoura má dokonce pasti na Trhlouny a jednoho se jí podařilo ulovit. Vydržela ale žvýkačková past a udržela Trhlouna v zajetí? 

A co takový létající jelen? No a jak nakonec dopraví Kalanchii domu, do Stromu zázrakl, do bezpečí? Povede se jim to vůbec? A který kouzelný dar dostanou tentokrát?




ZÁVĚREM

V dobrodružství, které prožívá Nelinka se Zajdou člověk nikdy neví, jak vše nakonec dopadne a co se z toho všeho ještě vyvrbí. Nic není nikdy takové, jaké se zdá a co vypadá jednoduše, může být ve finále pěkně složité.

Nelinčino čtení si užívám ve velkém bez ohledu na to, kolik mi je. Těším se, jaké dobrodružství zažijí příště - v Zemi mluvících šípů. To se chystá v květnu roku 2019 :-).

Všechny doposud vydané knihy O Nelince (a to včetně namluvených audioknih) najdete na webu eshopu shop.onelince.cz


Cena: 149Kč (kus)

Žádné komentáře:

Okomentovat