5. března 2019

ČTEME: O moudré tmě

Na autorku této knihy jsem narazila úplnou náhodou a řekla bych, že to byl jednoznačně osud.

Kolikrát se mi takto díky blogu povede narazit na zajímavé lidi a já jsem pak jen v úžasu a fascinována koho mi to život přináší do cesty.

Dnes Vám budu psát o zvláštní knize, která mě zaujala na první pohled a to nejen zvláštním titulním obrázkem, který je zlehka až strašidelný a jsem moc zvědavá, co na ni řeknete.



O KNIZE

Kniha je zajímavá nejen svými ilustracemi, ale také tím, jakým způsobem vznikla. Já osobně ještě na žádnou podobně psanou knihu nenarazila, ale když jsem se na to ptala mamky, tak mi řekla, že takových knih zná několik a že je zajímavé, jak si ke mně nacházejí cestu věci, o které se ona sama zajímala a stále se zajímá :-).




Kniha je zajímavá a zároveň i zvláštní tím, že byla psána v pobytu ve tmě. Což mě osobně přijde naprosto nepochopitelný a zároveň fascinující .. až mám nutkání si něco takového vyzkoušet. Jenže jsem posera a bála bych se, že mě tma třeba sežere nebo tak něco :-D. Na druhou stranu to musí být dokonalá očista duše i mysli a troufám si říct, že takový pobyt by potřeboval každý z nás.




KAPITOLY KNIHY

  • Úvod
  • O smutné tmě 
  • O dušičce v těle
  • O ustrašeném strachu a nebojácné odvaze
  • O smutku, který se změnil v radost
  • O hlase, který mluví v hlavě
  • O Vesmírné rodině
  • O maskách, které rádi nosíme
  • O autorce



Tma se cítí osamocená a tak osloví Alenku s Petříkem a začne s nimi probírat důležitá témata, se kterými se v životě setkávaj, aby jim je pomohla pochopit.




O SMUTNÉ TMĚ

První kapitola je takové malé seznámení s tmou. Tma je smutná z toho, že se jí lidé bojí ale přitom se v ní dají vidět i krásné věci - hvězdy, vesmír, měsíc apod. alenka s Petříkem si v ní najdou důvěru a začnou tmě vyprávět o svých kamarádech.




O DUŠIČCE V TĚLE

Tato kapitola je zaměřena na téma "duše". Co je duše, kde se všechny duše nacházejí a jak je to s dušičkou, která si vybírá své rodiče :-). Také se dočtete o tom, že má každá dušička své světýlko, o které se musíme všichni starat a jak by to dopadlo, kdybychom se o něj nestarali.




O USTRAŠENÉM STRACHU A NEBOJÁCNÉ ODVAZE

Téma strachu je téma s velkým T. V knize je krásně napsáno, že strach nikdy nikdo neviděl, ale přitom ho všichni mají a všichni se ho bojí. Alenka s Petříkem si zde strach zkusí představit a popsat, jak asi vypadá. Také se dozví, jak to s tím strachem doopravdy je a jak s ním dá poměrně jednoduše (i když praxe je mnohdy o dost více náročnější) bojovat.




O SMUTKU, KTERÝ SE ZMĚNIL V RADOST

Téma smutku a stýskání je kolikrát na každodenním pořádku. Stýská se nám všem, i když to už tolik nevnámáme. Jenže když jsme smutní, tak nám zhasíná to světýlko v dušičce, protože smutek zakryje všechno krásné, veselé, barevné a schová veškerou radost. Jenže jak se smutek změní v radost? O tom je tato kapitola společně s krásným příkladem :-).




O HLASE, KTERÝ MLUVÍ V HLAVĚ

V této kapitole si Alenka s Petříkem budou s tmou povídat o myšlenkách, které k nim promlouvají a které slyší jen oni. Dozví se, že je potřeba být s myšlenkami kamarádi a že myšlenky pomáhají starat se o světýlko v duši. Úžasná kapitola nejen pro děti ale taky pro dospělé, kteří již zapomněli, jakým způsobem by měli přemýšlet :-).


O VESMÍRNÉ RODINĚ

Zkuste si představit vesmír jako velkou rodinu, uvnitř které jsou všechny planety. Právě to budou v této kapitole děti probírat s moudrou tmou. Moc se jim líbí, jak tma umí všechno tak krásně vysvětlit a všemu hned lépe rozumí. Vysvětlí jim, že i když něco nevidí, tak to přesto existuje a zároveň má vše i své protiklady. A také si popovídají o tom, jaký vliv má na naši zemi nejen měsíc a slunce ale také jaký vliv máme na zemi my lidé.




O MASKÁCH, KTERÉ RÁDI NOSÍME 

Téma, které se týká posměšků a urážek, které jsou většinou jen maskami a obranou reakcí toho dotyčného. Je zde krásně vysvětleno jak takové masky fungují, co skrývají a proč se za nimi ostatní tak moc rádi schovávají. Některé masky jsou veselé a pozitivní - to třeba když jdeme na nějaký maškarní bál. Jiné jsou ale jen přetvářkou, za kterou se skrývá strach, závist, stud apod.
 



O AUTORCE

Renáta je průvodcem osobního růstu a terapeutkou. Také se zabývá Reiki, léčením, pořádá přednášky, semináře ale také ezoterické festivaly pro děti i dospělé.

Dokonce založila školu intuitivního vnímání, jejíž smyslem je naučit lidi používat své přirozené dary, jakými je intuice, laskavost, soucit a představivost.

Moc doporučuji přečíst rubriku O MNĚ, její životní příběh je celý velmi zajímavý. Vše ostatní a ještě více se dozvíte na webu www.pochopenizivota.cz.


ZÁVĚREM

Už na první pohled na mě kniha působila silnou energií a vyvolávala ve mně takový zvláštní pocit.

Asi to bylo tou kresbou na titulce, ale určitě znáte pocit, že Vás něco silně přitahuje a přitom z toho máte obavy a třeba i strach. Takový ten pocit jako kdyby se póly magnetů odpuzovaly, ale zároveň potřebujete, aby se spojily. Tak podobný pocit jsem měla z knihy i já a jsem moc ráda, že jsem se pro ni nakonec rozhodla.

Kniha má celkem 48 stran a pomáhá rodičům s tématy, které se dětem  vysvětlují trochu náročněji a se kterými si kolikrát samy rodiče neví rady. Neví, jak je dětem vysvětlit dostatečně tak, aby to pochopily. Kniha pomáhá rodičům ale i v uvědomění si toho, co je dávno zapomenuto ale přitom o tom moc dobře víte.

Víte, jak funguje pozitivní myšlení, ale přitom neustále bojujete s negací a necháte se jí pohltit. Jenže si tím jen zhasínáte "světlo v dušičce" a vše je rázem horší a horší.

Vždy na konci každé kapitoly najdete úkoly, které můžete s dětmi nadále plnit a o kterých si můžete nadále ještě povídat.

Moudrá tma je průvodkyní rodičů a kamarádkou dětí. Po jejím přečtení budete cítit, že chcete změnu ať už v chování či přemýšlení a budete k té změně namotivovaní.

Co se týče doporučeného věku, tak bych ji četla asi spíše dětem ve věku 5+, ale zkusila bych ji půjčit do školky, kde by mohla mít úspěch u všech :-).


Pokud by Vás kniha zaujala natolik, že byste ji chtěli pořídit ať už sobě či pro nějakou dětskou skupinku nebo školku, své objednávky směřujte na email renatakutacova@seznam.cz.


Cena: 230Kč (poštovné 80Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat