6. ledna 2020

ČTEME/UČÍME SE: What is sleep? / What is snow?

Po pár měsících tu mám pro Vás další dvojici okénkových knížek z nakladatelství Usborne, které máme ve spolupráci s eshopem Booksforjoy.cz

Na blogu již máte recenzi knih What are stars/What is the Moon a také tu úžasnou hovínkovou knížku What is poo, která nemá konkurenci a kterou holky stále milují - i Klaudinka v šesti letech.

Tentokrát jsem vybrala téma What is sleep pro Sofinku a What is snow pro Klaudinku. Volila jsem tématicky, protože Klaudinka miluje sníh a Sofinka by toho mohla vědět pro změnu zase o kus víc o spánku - hahaha :-D.




WHAT IS SNOW


Co je to sníh? Kde ho najdu? Co s ním můžu dělat? Jakou má barvu? A kam později vlastně vůbec zmizí? Kniha zodpoví všechny otázky, které zvídavé děti napadnou. Zároveň obsahuje více než 30 odklápěcích okének k prozkoumání.




KAPITOLY V KNIZE

  • What is SNOW?
  • What´s snow MADE of?
  • What can you DO with snow?
  • WHERE can I find some snow?
  • Where does snow GO?
  • Things to KNOW about snow 


WHAT IS SNOW?

Co je sníh? Je tichý, chladný a kouzelný. Přikryje zemi měkkým, bílým kobercem. První dvoustrana obsahuje dvě velká okénka k otevření a navnadí Vás na sněhové čtení.



WHAT´S SNOW MADE OF?

Tato dvoustrana je u holek nejoblíbenější - stejně jako podobná dvoustrana v knize What are the stars, kde se odklápěla hvězda. Zde se odklápí vločka, kterou uvidíte zblízka. Dozvíte se z čeho je sníh vytvořen a jaké mohou být druhy sněhových vloček, protože každá z nich je úplně jiná.





WHAT CAN YOU DO WITH SNOW?

Co se všechno dá se sněhem dělat? Můžete stavět sněhuláky nebo iglú. Můžete s ním házet, rozpouštět ho nebo ho sjíždět na bobech či saních - nebo igelitce, ta taky jezdí dobře :-D. Anebo v něm dělat stopy či andělíčky.





WHERE CAN I FIND SOME SNOW?

A kde sníh vůbec najdete? Na ledovém severu, na vrcholcích hor, v zimě padá všude možně (což v dnešní době už také není úplně pravda) anebo na zamrzlém jihu.




WHERE DOES SNOW GO?

Sníh roztaje a po pramínkách vody odplouvá pryč do řek, moří .. a tam?




THING TO KNOW ABOUT SNOW?

Sníh není dopravdy bílý, je průhledný a pod jedním z okének se dozvíte proč působí bíle :-). Dále se dozvíte kolik mají vločky bodů, jak je velká ta největší vločka atd.




WHAT IS SLEEP?


Co je spánek? Proč potřebujeme spát? Co jsou sny? A co se děje, když spím? Spí úplně všichni? Tyto všechny otázky, a spoustu dalších, zvídavým dětem kniha zodpoví. Okének v ní najdete opět více, než 30, takže bude co zkoumat :-).




KAPITOLY KNIHY

  • What is SLEEP?
  • WHY do I have to go to sleep?
  • What HAPPENS when I sleep?
  • Does EVERYBODY sleep?
  • What are DREAMS?
  • How do YOU sleep? 


WHAT IS SLEEP?

Co je spánek? To je to, co děláš každou noc. Zavřeš oči a spíš až do rána. I ryby spí, jen u toho mají otevřené oči. A co miminka? Ta většinou celou noc ještě nespí.




WHAT DO I HAVE TO GO TO SLEEP?

Tato dvoustrana má okénkovou celou levou část, kterou můžete kompletně odklopit pro další informace a čtení. Je potřeba řádně odpočívat pro další den, aby člověk nebyl unavený a měl dostatek sil.




Na této dvoustraně se také dočtete, proč někteří lidé spí přes den - jsou to napříkla hasiči zasahující u nočních požárů apod.




WHAT HAPPENS WHEN I SLEEP?

Procházíš různými fázemi spánku, které se v průběhu celé noci střídají. Mozek třídí to, co jsi dělal v průběhu celého dne a tělo se v průběhu spánku léčí a roste.




DOES EVERYBODY SLEEP?

Spí úplně všichni od dědečků a gymnastek, přes myši a surikaty až po stromy a květiny.




WHAT ARE DREAMS?

Co jsou sny? Jsou to příběhy, které ti mozek vypráví, když spíš. Můžou být šťastné, můžou být strašidelné ale také dost reálné.





HOW DO YOU SLEEP?

Žirafy si krátce zdřímnou, opice si vytvoří spací prostor z listů a větví, ptáci spí za letu, netopýři spí hlavou dolu, kosmounauti se připoutají, aby neodlétli apod.




ZÁVĚREM

S každou další takovou knihou se i já osobně naučím spoustu nových slovíček, které jsem doposud neznala, takže obohatí i moji slovní zásobu.

Původně jsem vůbec nechtěla podobné knihy pořizovat, ale holky si je zamilovaly. Hovínková knížka celý proces rozjela a vždy se snažím výbar tématicky tak, aby byly opravdu pravidelně čtené a prohlížené, což se mi zatím daří.

Jsou milé, s jednoduchými ilustracemi ale zároveň nabité informacemi a jednoduchým způsobem zodpovídají všechny možné otázky. 

Svoji pevnou vazbou nejsou tak jednoduše zlikvidovatelné, jen se vždy snažím jako první odklápět okénka a až pak je holkám dám.

Knihy najdete na eshopu Booksforjoy, kde můžete mrknou ještě na další knihy s okénky.


Cena:


Žádné komentáře:

Okomentovat