15. října 2019

ČTEME/UČÍME SE: What are stars? / What is the Moon?

Okénkové knihy jsme si většinou půjčovaly z knihovny. Domu se mi je moc pořizovat nechtělo, protože mi nepřišly až takové. To se ale změnilo po objevení té nejlepší hovínkové knížky na světě - What is poo?, která se u nás zabydlela v loňském roce a to ve spolupráci s eshopem Booksforjoy, se kterým spolupracuji již téměř rok a půl.

Holky si v letošním roce zamilovaly Planetárium, planety, hvězdy apod., tak jsem dala šanci dalším knihám ze stejné série, které dostaly nedávno k narozeninám. Vybrala jsem tedy knihu What are stars? a What is the Moon?

I když jsou to spíše knihy pro mladší děti, tak díky angličtině, kterou cíleně vybírám, jsou zajímavé i pro Klaudinku, které je 6 let.




WHAT ARE STARS?


Co přesně jsou hvězdy zářící na noční obloze? Která z nich je nám nejblíže? Mohou lidé hvězdu navštívit? Jednoduché vysvětlení na všechny otázky najdete uvnitř knihy, která je doprovázena více než 30 okénky, které si děti mohou s překvapením v očích odklápět.




KAPITOLY V KNIZE 


  • What are STARS?
  • But what ARE stars?
  • Can I VISIT a star?
  • How MANY stars are there?
  • Which star is the NEAREST?
  • Are ALL stars the same?


WHAT ARE STARS?

Co jsou hvězdy? A jaký mají tvar? Co všechno může mít tvar hvězdy? Kdy je vidíte a kdy zase ne? To se dozvíte na první dvoustraně knihy. 




BUT WHAT ARE STARS?

Ale co jsou opravdu hvězdy? Čím se na ně můžeme podívat blíže? Tuto dvoustranu má moc ráda Sofinka, která pravou stranu neustále otevírá a zavírá, je to pro ní kouzlo :-).




CAN I VISIT A STAR?

Tato dvoustrana je zaměřena na otázku, jestli můžete navštívit hvězdu. Bohužel ne .. ani v raketě, protože nám můžou ublížit, protože jsou opravdu horké a hlavně jsou tááák moc daleko.




HOW MANY STARS ARE THERE?

Biliony hvězd.. mnohem víc, než vůbec dokážete spočítat. Víc, než je ryb v moři nebo zrnek písku na pláži. Tolik je hvězd. Také na oblozen tvoří různé obrazce a můžete zahlédnout i mléčnou dráhu.




WHICH STAR IS THE NEAREST?

Která hvězda je tou nejbližší? No přece slunce! Dává nám světlo, ale může nám i ublížit - spálit nás, protože má silné paprsky a když zapadá, tak se začne stmívat a být větší zima.




ARE ALL STARS THE SAME?

Hvězdy mají různé tvary a nejsou všechny stejné - někdy zahlédneme padajíci hvězdu, která vlastně hvězdou není. Také zahlédneme planety apod.




WHAT IS THE MOON?


Co je měsíc? Jaký má tvar? Z čeho je složen a jaktože tak září? Byl už někdo na měsíci a jaké to tam je? To a dalších spoustu otázek si jednoduše zodpovíte v této knize zaměřené na Měsíc a vše kolem něj.




KAPITOLY V KNIZE

  • What is the MOON?
  • What SHAPE is the Moon?
  • What´s the Moon made of?
  • Has anyone BEEN to the Moon?
  • What´s it LIKE on the Moon?
  • What will I NEED to go to the Moon?


WHAT IS THE MOON?

Měsíc jasně září na noční obloze. Má na sobě tmavé flíčky, které můžou připomínat obličej nebo nějaký obraz.




WHAT SHAPE IS THE MOON?

Tvar Měsíce se průběžně mění. Může mít tvar kruhu, půlkruhu ale také banánu. To jsou jednotlivé fáze Měsíce, kterými pravidelně prochází.




WHAT´S THE MOON MADE OF?

Na této dvoustraně se dozvíte z čeho je Měsíc tvořen a jak je možné, že v noci tolik září? Kdo nebo co mu v tom pomáhá?




HAS ANYONE BEEN TO THE MOON?

Už byl někdo na Měsíci a kdo byl Neil Armstrong?




WHAT´S IT LIKE ON THE MOON?

Na Měsíci jsou hory, hluboké krátery. Vaše stopy tam zůstanou po mnoho let, protože je nemá co umýt či sfouknout. Na Měsíci nefouká ani neprší.




WHAT WILL I NEED TO GO TO THE MOON

Co vše je potřeba pro cestu na Měsíc? Určitě nějaký ten plán, jídlo, voda, čerstvý vzduch, radio a tak dále. A co Vy? Jste správně připravení? :-)




ZÁVĚREM

Určitě nenajdu knížku, která je vtipnější, než ta hovínková ale i tak mi přijdou moc hezky a jednoduše zpracované a kolikrát se i pousmějete nad vtipnou ilustrací.

Snadno odpovídají na různé otázky a co se týče angličtiny, tak rozšiřují slovní zásobu a to i u dospělého - sama jsem si musela několik slovíček přeložit :-D.

Holky moc baví nejen kvůli okénkům, ale proto, že jsem se trefila do jejich oblíbeného tématu. Z ložnice vidíme přímo na Měsíc i hvězdy, takže jsem si knihy naplánovala báječně.

Navíc Sofinčino období "a ploč" stojí opravdu za to a jsem ráda, že mi knihy spoustu odpovědí ušetří a s dalšími mi napomůžou.

Knihy najdete na eshopu Booksforjoy, kde můžete mrknou ještě na další knihy s okénky.


Cena:

Žádné komentáře:

Okomentovat