29. října 2019

HRAJEME SI: Play Doh Zubař - Nejlepší sada modelíny!

Co se týče modelíny jako takové, tak za mě je Play Doh naprostý TOP!

Zkoušela jsem vařit domácí, zkoušela jsem i levnější verze, ale domácí se po pár týdnech zkazí a levnější verze jsou kolikrát matlavé a nepracuje se s nimi tak dobře, jako právě s Play Doh.

No a Zubařská sada byla naší úplně první sadou v době, kdy Sofinka byla teprve novorozenec a Klaudince byly 3 roky.

Takže recenze bude psána i z pohledu několikaletého odstupu a jelikož ta naše původní sada neni už v takové formě, že by byla hodna recenze, domluvila jsem ve spolupráci s Funkids.cz druhou sadu, kterou Vám v této recenzi představím.

I po těch 3 letech je pro mě tato sada nejlepší z celé Play Doh nabídky.




SADA OBSAHUJE

  • Hlava pacienta
  • Vrtačka na baterky
  • Formička na zuby
  • Zrcátko
  • Kleště
  • Tvořítko na rovnátka
  • Kartáček na zuby
  • 5ks modelíny



HLAVA PACIENTA

Hlava pacienta je v balení rozložena na dva díly, které k sobě jednoduše secvaknete. Jen pak hlavu zpátky do krabice vracejte otevřenou. Zavřenou ji tam nedostanete.




Hlava je docela veliká, což je super a zároveň zjistíte, že můžete vyrábět dva druhy zubů. To, že se dá hlava rozdělit je skvělý i v tom, že pokud máte sourozence a oba chtějí zrovna tu hlavu, můžete dát každému dítěti půlku :-D.




KARTÁČEK, ZRCÁTKO, KLEŠTĚ

Kartáček má v sobě díru na "pastu" v podobě modelíny, kterou do něj zasunete zadní stranou.




Zrcátko má v sobě takovou tu lesklou odraznou folii, která opravdu jako zrcátko působí a děti mohou zuby kontrolovat ze všech stran.




Kleštěmi deti mohou vkládat a vyndavat zuby z hlavy pacienta. Trénují tím jemnou motoriku a celkově jemnost úchopu, protože když modelínový zub zmáčknou, zdeformují jeho tvar. Proto je potřeba soustředit se jak na úchop, tak i na sílu. 




TVOŘÍTKO NA ROVNÁTKA

Tímto tvořítkem vytvoříte jednotlivá rovnátka, která můžete připevnit na zuby a zároveň k nim přidat také "drátek" v podobě malého hada z modelíny.

Aby se rovnátka správně vytvořila, je potřebado vyválené modelíny opravdu zatlačit.

Také díky tomuto tvořítku můžete vytvořit "plombu" - alespoň myslím, že to je plomba. Tak na mě totiž působí.





FORMIČKA NA ZUBY

Formička na zuby je menší a snadno se otevírá. Jednoduše do ní dáte kousek modelíny a pořádně zacvaknete a zmáčknete. Vytvoříte tím dva druhy zubů, které si postupně můžete skládat do hlavy pacienta.





VRTAČKA

Nejlepší věc z celé sady je vrtačka, která je na baterky !!!

Baterky ovšem nejsou součástí balení, takže je třeba mít nějaké připravené bokem, protože až s vrtačkou nastane ta správná sranda.

A připravte se na to, že dítko bude vrtat všechno a půjde na zuby i Vám :-D.




MODELÍNA

V sadě je celkem 5 druhů modelíny - 3x bílá, 1x červená, 1x zelená.




HURÁ DO AKCE!

Pokud dítko alespoň na chvíli pustí z ruky vrtačku se kterou bude zkoušet vrtat všechno možné i nemožné a bude chtít zkusit něco modelovat, jako první určitě začne tvorbou zubů.




Na horní fotce vidíte, jak zhruba vypadají vytvořené zuby ve formě. Sami přijdete na to, jak veliký kousek použít, aby se dostatečně otiskly. 

Níže na fotce jsou vytvořené zuby v hlavě pacienta, které vytvoříte z jednoho kelímku modelíny.

Takže 7 kelímek bílé modelíny = 7 zubů

Pokud vytvoříte obě patra zubů a budete chtít hlavu přiklopit, je potřeba horní zuby trochu více přimáčknout, aby Vám nevypadaly. A vypadá to taky docela vtipně - zkuste to schválně :-D. 

Holky si ale většinou vystačí s jedním patrem, které rozvrtají do aleluja - chudák pacient.



Červenou modelínu, kromě drátku na rovnátka, můžete využít také na vytvoření jazyka. Stačí si jen připravit dostatečné množství modelíny, vložit na spodní část hlavy a horní částí ji pořádně přimáčknout. Pak už jen odeberete přebytky.




Do kartáčku si můžete zvolit pastu podle libosti. Já zvolila zelenou nebo spíš modrozelenou. Vezmete si větší kousek modelíny a ze zadní části kartáčku ji zamáčknete.

Jde hůř vyndat, tak abyste se u toho moc nenervovali, zkuste modleínu jen odloupnout od stěn kartáčku a vyviklat opatrně a pomalu ven.

Tím Vám v kartáčku nezůstanou žádné zbytky.




Zelenou barvou můžete tedy vytvořit i rovnátka - což je fajn, pokud to zrovna u některého z dětí řešíte. Krásně na tom vše vysvětlíte a dítko to lépe pochopí.

Na vyválený plát modelínyválečkem hodně zatlačte, aby se Vám jednotlivé kostičky co nejlépe oddělily a šly dobře vyjmout.

Tohle je docela titěrná práce, takže je opět potřeba soustředit se a mít cit v ruce.





No a pokud u Vás taky nezůstane ani jeden zub bez vrtání, můžete připravit plombu - v tomto případě by se mi v sadě hodila ještě šedá barva, aby to bylo více reálné, ale to už je jen drobný detail.




ZÁVĚREM

S Klaudinkou jsme jeden čas zuby řešily opravdu hodně a jelikož mám já sama dost silnou fobii ze zubaře - především kvůli neprofesionálnímu a dost bolestivému přístupu, bála jsem se, aby u Klaudinky nevzniko něco podobného.

Musím říct, že tato sada je velikým plusem v tom, jestli zrovna řešíte první návštěvu zubaře nebo nějaké opravy apod. Podle mě nám ve spoustě situací opravdu pomohla a Klaudinka bez problémů k zubaři pravidelně chodí i když má za sebou vrtání i trhání.

Můžete si u toho povídat, co dítko čeká za zákrok nebo jak probíhá samotná prohlídka a věřte, že už malé děti všemu rozumí a vše nasávají jako houby. Můžete názorně ukázat jak se pracuje se zrcátkem nebo zkusit vyvrtat či vytrhnout zub.

Ze všech sad, které Play Doh má, mi tato přijde naprosto geniální a opravdu výuková a funkční v tom, že dítěti opravdu něco předá nebo že něco změní - strach, obavy.

Pokud si nevíte rady, kterou sadu pořídit jako první, tak je tato jasnou volbou.

Jsem moc ráda, že máme sady dvě, protože rychleji vytvoříte zuby, které se jinak vytváří jen po dvou nebo můžete zkusit třeba i trochu soupeřit v tom, kdo rychleji opraví zub nebo vyvrtá celou svoji půlku, protože máte k dispozici dvě vrtačky apod.

Dá se s tím pracovat na tisíc způsobů podle konkrétní situace a potřeby - nečištění zubů, strach, obavy, tréning jemné motoriky apod.

A pozor jo! Klaudinka s tou hlavou pacienta i spí :-D.

Sadu Hasbro Play Doh Zubař Doktor Drill n Fill najdete na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: AKCE 399Kč (původní cena 629Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat