18. října 2019

PEČEME: Bagety a bagetky s pomocí silikonových forem Tescoma

Už to budou dva roky, co mám na blogu recenzi s recepty na úžasná tvořítka na housky a kaiserky, která jsou našimi pomocníky již řadu let - troufám si říct, že je máme minimálně 6 let a usnadní spoustu času při pečení domácího pečiva.

Recenzi si můžete přečíst zde - Tvořítko na housky a kaiserky + nejlepší recept.

Formy na bagety a bagetky mě lákaly už delší dobu a když se objevily ve výběru pro spolupráci s Tescomou, tak jsem po nich chňapla.

Pro někoho to jsou zbytečnosti ale já musím říct, že to opravdu usnadní čas. Je to minuta k minutě a zároveň jsou to i vychytávky, které motivují, protože se s nimi pečivo zaručeně povede. 

Máte v tom jednoduše jistotu, že i když těsto neni perfektní, tak Vám z toho nevznikne placka a zároveň můžete formy srolovat a nezaberou nijak zvlášť místo v kuchyni.

I když mám svůj ověřený a nejvíc nejmilovanější recept, tak jsem byla moc zvědavá na vyzkoušení dalších receptů, které jsou přiloženy přímo u forem - takže nevyhazujte obal ale recept si nejdříve vystřihněte!

Myslela jsem si, že recepty budou stejné, ale není tomu tak. Každá forma má svůj recept, takže Vám v této recenzi napíšu i jak nám recepty vyšly nebo nevyšly.





FORMA NA BAGETKY A UPEČENÉ BAGETKY

Forma na bagetky je celkem pro 6 větších bagetek. Musím říct, že v silikonu peču už spoustu let a nikdy jsem nepotřebovala předem silikon vymazávat. Tady bych ho ale doporučila před vložením těsta zlehka máznout máslem nebo olejem - i přes vychladnutí se mi bagetky přichytily.




Je sice veliký, ale jednoduše ho můžete srolovat do ruličky, případně zagumičkovat a strčit v podstatě kamkoliv, kde zrovna najdete místo.




S těstem na bagetky se mi pracovalo docela dobře. Dřív jsem si těsta zadělávala v pekárně ale jaksi se manželovi povedlo vyhodit jednu metlu a od té doby je pekárna odstavená. To je doslova bez práce, ale jinak se dá rychle přichystat i v ruce.

Těsto nechávám kynout podle oka a teploty v domácnosti. Většinou to bývá kolem 1 hodiny, někdy chvilku dříve, jindy chvilku déle.

Nakynuté těsto si pomoučenou rukou přemístím na stůl a připravím si 6 bochánků, které vytvaruji hatla patla do podoby bagetky a vložím do formy. Ve formě je na doporučení nechám ještě 15 minut nakynout. Pak je potřu vajíčkem, nakrojím a peču v rozpálené troubě na 200°C přibližně 20 minut.




Nevím, jak se mi to podaří ale z bagetek mám pravidelně obry :-D. Což není vůbec na škodu, jen k sobě přirostou, protože jim je i forma malá. Ve formě je potřeba nechat je co nejvíce vychladnout a až pak je vyklopit a i po vyklopení je přemístím ještě na mřížku, kde vychladnou pořádně i zespod. A ano, někdy neodolám a promažu je máslem ještě horké. Mňam!




Co se týče chuti, tak je to jiné těsto než klasické na rohlíky. Přijde mi víc takové "buchtové" až podobné trochu i jako veka.




Každopádně tak či tak je jako peřinka a domácí jsou jednoduše nej!





FORMA NA BAGETY A BAGETY 

Stejně, jako u bagetek, i tuto formu doporučuji před vložením těsta máznout máslem nebo olejem, aby se nepřipekly a daly se dobře vyjmout.




Jelikož jde o tu samou formu, jen v trochu jiné podobě, tak i ji jednoduše srolujete do ruličky, kterou můžete třeba zaumičkovat a schovat kam je libo.




Tohle těsto mi nějak nevyhovuje. Přijde mi, že je asi chybka v receptu nebo nevím, ale když smícháte všechny suroviny, vznikne Vám těsto podobné bramborákům - tedy docela řídké. Nebojte se nasypat víc mouky, ale zas ne moc, aby těsto dobře nakynulo. Těsto raději nechte v netvárné konzistenci ať nemáte nakonec pečivo tuhé.

Vykynuté těsto přemístíme na podsypaný stůl a opět přidáme mouku, aby se s ním dalo lépe pracovat a přichystáme si 3 válečky, které přemístíme do formy a necháme je opět 15 minut kynout.

Následně pomažeme vejcem a pečeme v předem rozpálené troubě na 200° přibližně 30 minut.




No a jelikož čas letí a já se stále nenaučila používat minutku, tak jsem je trochu připekla. Ale nic, co by se nezvládlo. Naopak opravdu krásně duněly. Opět je nechte co nejvíce vychladnout ve formě a pak ještě chvilku na mřížce.




Chuťově mi chutnají více, než těsto na bagetky. Přijdou mi víc podobné rohlíkům. Nejsou tak "buchtové" ale pořád nepřekovaly mé nejmilovanější těsto na pečivo.




Na oslavě narozenin obou našich cácorek jsme je využili na mrkvovou pomazánku. Nejsou tak malé jako rohlíky ale nejsou ani moc velké jako kupované bagety. Takové jednoduše akorát :-).




ZÁVĚREM

I když se mi z bagetek tvoří obři, tak jsem se do forem zamilovala a budeme je určitě využívat při pečení často - především na různé oslavy, Silvestra apod. kdy většinou potřebujete ušetřit každou minutu a hodí se Vám úspora času.

Nemusíte se vůbec řídit recepty, které jsou přiloženy u forem.

Můžete vyzkoušet jakékoliv recepty na pečivo, které si najdete na internetu a uvidíte, jestli Vám sednou ty původní anebo jestli si najdete něco lepšího. Každý má jiné chutě :-).

Nemám co vytknout. Silikon nijak nezasmrádnul ani po umytí v myčce, nijak ani nezčernal a ani se nezabarvil - to se nám stalo u jiné značky kupované tady u nás v republice, kdy jsme ty produkty museli vyhodit, protože byly naprosto nepoužitelné.

Silikonové formy na bagety a bagetky zakoupíte v kamenných obchodech Tescoma nebo přímo na eshopu eshop.tescoma.cz.


Cena: 249Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat