7. října 2019

ČTEME: Dovádivé a hravé básničky pro kluky a holčičky

Tento styl knížek mě zaujal už před lety. Poprvé jsem se s jednou z těchto publikací setkala na kurzu plavání před 5 lety. Jednu jsme si půjčili i z knihovny a v loňském létě jsme do naši knihovničky trvale zařadili 3 knížky, které si můžete prohlédnout v této recenzi Pro kluky a holčičiky i malé dětské ručičky

Tento styl knížek považuji jako základ v knihovničce pro malé děti, když už třeba nevíte, jakým způsobem si s nimi hrát, cvičit a jak je zabavit. No a ilustrace Venduly Hegerové bez komentáře :-).

V dnešní recenzi, která vznikla opět ve spoluprci s nakladatelstvím Portál, se podíváme na další dvě knížky ze stejné série a těmi jsou Dovádivé básničky pro kluky a holčičky a Hravé básničky pro klukya holčičky.




DOVÁDIVÉ BÁSNIČKY PRO KLUKY A HOLČIČKY

Knížka jednoduchých básniček s hříčkou je určena pro "dovádění" ve dvojicích a to buď dospělý a dítě, dítě a dítě anebo dětské skupinky.

Básničky jsou zaměřeny na rozvoj prosociálního chování dítěte, rozvoj řeči, pohybových dovedností a vytvoření vztahu, ať už s blízkou dospělou osobou anebo s vrstevníky.

Většina veršovaných hříček vyžaduje vzájemnou spolupráci.




Hned v úvodu narazíte na dvě zajímavé tabulky - první dvoustrana je zaměřena na sociální vývoj dítěte v prvním roce a druhá dvoustrana je zaměřena na sociální vývoj dítěte v předškolním období. 





Kniha obsahuje spoustu činností, které můžete znát třeba z různých Babyclubů nebo cvičení s malými dětmi. A pokud zrovna nikam nechodíte, je velikou inspirací pro cvičení a hraní doma. 




Zároveň v knize najdete i spoustu nové inspirace a nápadů. Každé cvičení je doplněno o tématicky stejnou ilustraci, o které si po cvičení nebo při malém odpočinku můžete povídat. Rozebrat si děj, procvičit barvy, pojmenovat co vše dítě na obrázku vidí a tak dále.




Pod básničkou je krásně popsáno konkrétní cvičení.




A kolikrát se u cvičení zapotí i rodiče - jako zrovna u tohoto letadélka nebo například u trakaře, polínka, kolotoče, pytle, houpačky apod.


 

Zrovna máme po dvojité oslavě narozenin a když tak dokončuji recenzi, tak mě napadlo, že by se spousta věcí z knížky dala využít i při oslavách, pokud nevíte, co za program pro děti kolem 2-3 let.
 



Kniha obsahuje více než 40 různých dovádivých básniček, kterými si zkrátíte dlouhé chvíle, když venku prší nebo se zlehka protáhnout a procvičit, když dítku končí marodění a chystá se zpátky do školky. Anebo naopak když se dětem nechce spát a potřebujete je pořádně unavit.




HRAVÉ BÁSNIČKY PRO KLUKY A HOLČIČKY

Tyto básničky rozvíjejí přirozenou komunikaci dětí předškolního věku.

Básničky jsou propojeny gesty, která v každodenním životě běžně používáme. Pohyby jsou jednoduché a srozumitelné, usnadňují vzájemné dorozumívání.

Zároveň také urychlují rozvoj řeči a mají pozitivní vliv na rozvoj pohybových dovedností, myšlení i představivosti. Děti se díky nim učí poznávat svět a lépe si uvědomují souvislosti.




Co se týče znakování jako takového, tak právě o něm si můžete navíc přečíst jeden z mých starších článků, protože jsme znakovaly docela dlouho s Klaudinkou. Vlastně to byl snad úplněě první článek na blogu - Znakovaní jako další nástroj matky přírody




Znakování se kolikrát odsuzuje, že dítě nebude chtít mluvit, že se nenaučí mluvit a vzniká spoustu nesmyslných domněnek. Přitom, když se zkusíte zaměřit na to, co denně děláte, tak zjistíte, že samy znakujete mnohokrát za den. 




Dítě si rychle spojí znak se slovem a jakmile dozraje tak, aby mohlo jenotlivá slova vyslovit, znaky postupně pustí a zanechá jen slova. Znakování je navíc výborné i co se týče cizích jazyků, protože si dítě spojí konkrétní znak s cizím slovíčkem.




Každá básnička má vždy barevně zvýrazněná jednotlivá slovíčka, ke kterým se váže nějaký znak - ten je popsán hned pod básničkou a ilustrací je zároveň názorně ukázán.




U znakování se nemusíte řídit konkrétními znaky, které již nějakou dobu existují, ale můžete si vymýšlet i své vlastní - anebo stačí pozorovat samotné dítě, které si znaky vymýšlí opravdu samo podle toho, jak potřebuje.




Stejně jako v předchozích knihách, je každá básnička doplněna tématickou ilustrací, kterou si můžete s dítkem rozebrat a popovídat si o tom, co se na obrázku děje.




Mám upřímně velikou radost, že jsem objevila knihu, která se znakováním zabývá a je navíc opravdu velikým zdrojem inspirace. Ať už znakujete pravidelně nebo nepravidelně .. v básničkách nebo v běžné mluvě. Věřím, že se Vám kniha zalíbí především pokud máte doma malé nemluvky a chtěli byste s nimi znakování vyzkoušet.




Kniha obsahuje více než 40 hravých básniček.



 
ZÁVĚREM

Ilustrace Venduly Hegerové jste zaručeně poznali na první pohled, tak ji netřeba znovu zmiňovat, ale zaměřila bych se na autorku.

Autorkou knih je totiž Romana Suchá, která vystudovala psychologii. Pracuje jako psycholožka a má zkušenosti z práce v mateřském centru - to je přesně to, co se v knížkách odráží a co se mi moc líbí.

Pokud Vás knihy zaujaly a chtěli byste je svým mrňousům nebo i starším dětem pořídit, najdete je na eshopu nakladatelství Portál


Cena:
 

Žádné komentáře:

Okomentovat