25. ledna 2021

HRAJEME SI: Spící královny - Královsky zábavná karetní hra

Když se řekne Spící Královny, mnoho členů ve skupině Deskovky pro tři bratry zbystří. Jakmile padne dotaz na nějakou hru nebo karetku pro školkový a předškolní věk, vždy je odpověd Spící Královny. Spící královny jsou takovým zaříkávadlem, které už mi začalo doslova vadit. Tak proč o nich píšu?

Já nejsem ten typ člověka, který by šel s davem a který by se nechal pohltit něčím, co zrovna frčí, protože to zrovna teď frčí. Jdu spíš vždy proti proudu podle sebe. Hry a hračky pro holky vybírám vždy dle jejich aktuálních zájmů, období a situace - prázdniny, nemoc apod. Tak jaktože mám doma hru, kterou jsem poslední půl rok aktivně odmítala?

Jakmile si dítko zamiluje nějakou hru, je ji schopno hrát dvacetkrát po sobě, celý den a vy už nechcete. Vy chcete něco jiného, ale dítko chce tu jeho oblíbenou hru a tak najdete něco, co by mohlo to nadšení utlumit a mohly by se hry začít víc střídat. Jenže vy v podstatě to nadšení jen přenesete. Jak to vyřešit, aby vám z toho nezačalo šplouchat? Zkusíte ještě třetí hru a doufáte, že se to nadšení rozprostře a začne docházet ke střídání her a proto sáhnete i po hře, kterou jste dříve odmítali.

Ve spolupráci s 4kids.cz bych vám ráda představila velmi oblíbenou jednoduchou karetní hru Spící královny, která je nejen graficky zajímavá, moderní, pohádkový, ale učí děti i sčítat.

Vtip je v tom, že sice pořídíte hru, kterou jste původně nechtěli, ale šlo vám o záchranu vlastního duševního zdraví. Jenže to nadšení, které by mělo mít dítko skočí na vás a najednou jste vy to dítě, které chce hrát dvacetkrát za den jednu a tu samou hru a mučíte tím ostatní kolem sebe :-D.

 


OBSAH BALENÍ

Balení obsahuje celkem 79 karet.

 


ROZDĚLENÍ KARET

Jednoduše rozeznáte královny od ostatních číselných a silných karet. Královny jsou zadní stranou zelené a ostatní karty červené.



NÁVOD

Návod je v češtině i slovenštině. Přehledně je v něm zakresleno, jakým způsobem se hra připraví na stůl a jednotlivě jsou v něm popsány všechny karty a jejich hodnoty i to, co způsobí. Také se dočtete jakými způsoby vyhazujete a dobíráte další karty, jaké mají královny speciální schopnosti a kdy hra končí.

 



 

KRÁLOVÉ

Králů je celkem 8 a konkrétně tyto druhy:


  • Barevný král
  • Skládačkový král
  • Žvýkačkový král
  • Kloboukový král 
  • Želví král
  • Ohnivý král
  • Sušenkový král
  • Šachový král

 

Jejich úkolem je vzbudit libovolnou královnu z hrací plochy. Vyložíte krále na odkládací balíček, vezmete si libovolnou královnu a tu předložíte obrázkem nahoru před sebe, aby byla viditelná. A královna je nyní probuzená.

 


KRÁLOVNY

Královen je celkem 12 a jsou to konkrétně tyto:

 

  • Hvězdicová královna
  • Měsíční královna
  • Kočičí královna
  • Dortová královna
  • Srdcová královna
  • Berušková královna
  • Duhová královna
  • Palačinková královna
  • Psí královna
  • Slunečnicová královna
  • Paví královna
  • Růžová královna

 

Pokud probudíte růžovou královnu, můžete probudit ještě jednu královnu - což pak docela naštve, když probudíte další pouze s 5 body. Kočičí královna se nesnese s Psí královnou. Pokud máte Kočičí a probudíte Psí, musíte ji na konci kola vrítit zase zpátky do světa snů.

 


RYTÍŘ

Rytíři jsou ve hře celkem čtyři a mají za úkol unést od soupeře libovolnou vzbuzenou princeznu, kterou si pak necháte. Stačí jen vyložit rytíře na odkládací balíček a zaškodit někomu z protihráčů.

 


DRAK

Draci jsou ve hře tři a můžete jimi zahnat rytíře (z ruky), který se vám snaží unést probuzenou královnu. Pak jen odložíte draka i rytíře na odkládací hromádku a oba si líznete novou kartu. Hra dále pokračuje hráčem po levici, od hráče, který zahrál rytíře.

 


USPÁVACÍ LEKTVAR

Na uspávací lektvar máte šanci celkem čtyřikrát. Lektvar uspí libovolnou probuzenou královnu. Stačí jen vyložit kartu a libovolnou královnu některého ze soupeřů odložte zpátky mezi spící královny.

 


KOUZELNÁ HŮLKA

Kouzelná hůlka je obranou proti uspávacímu lektvaru a ve hře jsou celkem tři. Zahrajte z ruky kouzelnou hůlku a zabraňte tak působení uspávacího lektvaru. Pak jen stačí obě karty odložit do odkládacího balíčku, každý hráč si dobere kartu novou a ve hře pokračuje hráč po levici od hráče, který použil uspávací lektvar.

 


ŠAŠEK

Šašků je ve hře celkem 5 a díky němu získáte speciální šanci. Umístěte ho na odkládací hromádku a doberte si kartu. Pokud ta právě dobraná karta bude silná (král, rytíř, drak, lektvar, hůlka, šašek), vezmete si ji do ruky a získáváte tak kolo navíc. Pokud jste si ale dobrali číselnou kartu, začnete (od vás) rozpočítávat po směru hodinových ručiček až dosáhnete čísla uvedeného na kartě. Na koho to padne, ten může probudit královnu.

 



OSTATNÍ KARTY

Toto jsou číselné karty, které odhazujete v různém počtu podle toho, jestli máte stejné anebo jestli vám vyhází sčítáním tak, abyste jich mohli odhodit co nejvíce.

 


Pokud nehrajete se silnými kartami, vždy odhodíte nějakou číselnou a to buď jednu libovolnou a místo ní si doberete jednu. Nebo odhodíte pár stejných čísel a doberete si dvě nové karty. A třetí možnost je zahození tří i více karet ale jen v případě pokud jejich součtem získáte číslo na poslední kartě. Takže například můžete zahodit 2, 3, 4, 9, protože 2+3+4=9.

 



PŘÍPRAVA HRY

Palačinková královna se svými jedenácti nejbližšími přítelkyněmi z královských rodin byla prokleta a uspána spícím kouzlem. Zlá čarodejnice ale nepočítala s tebou a tak je teď vše ve tvých rukou. Použij strategii, myšlení a trochu šťestí.

Doporučuje se nejdříve prohlédnout všechny karty, abyste se s nimi seznámili a abyste mohli omrknout a případně si i zapamatovat jejich hodnoty. Všimněte si, že karty se liší barvou zadní strany, tak je oddělte na zelený a červený balíček.

Zelené jsou královny a ty se doprostřed hrací plochy rozloží dle obrázku v návodu - tedy čtyři sloupce po třech kartách. Červený balíče řádně zamíchejte a každému hráči rozdělte 5 karet. To, co vám zůstane, je dobírací balíček, který položíte mezi sloupce královen a pod ním bude vznikat odhazovací balíček.

Vše je připraveno a můžete začít hrát. Hned můžete používat silné karty a probouzet královny anebo odhazovat ty číselné. 

Nezapomínejte na podmínky (nesmíte mít psí a kočičí zároveň) a nezapomínejte si karty dobírat. My často zapomínáme právě na dobírání, které je až po vyhození karet nebo po akci. A manžel naopak rád dobírá předem.

 


CÍL HRY

Cílem hry je být prvním hráčem, který:

  • sesbírá 5 královen anebo 50 bodů (na královnách) při hře 2-3 hráčů 
  • sesbírá 4 královny anebo 40 bodů (na královnách) při hře 4-5 hráčů
  • má nejvíce bodů, jakmile jsou probuzené všechny královny


DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně se hra doporučuje dětem od 8 let, ale pokud jim s počítáním budete pomáhat, můžete s nimi hrát již mnohem dříve. Už jsem četla doporučení i pro čtyřleté, které si zapamatují silné karty, s počítáním jim pomáhají rodiče, a královny budí sami. Určitě je to skvělá karetka i pro partu dospělých, která se u nás v kruhu rodiny dost uchytila.


ZÁVĚREM

Bohužel (berte to s nadsázkou, já tu hru fakt dlouho odmítala :-D) musím uznat, že to je opravdu skvělá hra ať už na hraní ve dvou dospělých, ve třech a více s dětmi anebo v pěti dospělých jako parta. 

Ve dvou je to skvělá oddechovka, ve třech to nabírá na napětí ale v pěti je to naprostý drama a přetahování o tu nejsilnější královnu ať to stojí co to stojí. Dokonce dochází i ke spiknutí proti jednomu hráči, ale pozor na odvedení pozornosti od jiného hráče! Musíte být vždy ve střehu a sledovat počet bodů ostatních.

O víkendu u nás byla mamka, ségra a ségra přítel a Spící královny jsme za celý víkend hráli nejvíce a počítám, že to takto bude už kdykoliv. Takže Spící královny s námi budou cestovat i k mamce i později k ségře, protože bez nich už to nejde.

Kolikrát čtu, že nějaká hra někoho vůbec nezaujala ale o Spících královnách jsem se nedočetla nic negativního i když jsem se snažila, hahaha. Tohle je opravdu sázka na jistotu ač chcete nebo ne, Spící královny si jednoduše zamilujete. Tomu se nedá bránit.

Pokud vás Spící královny zaujaly, jakože vás určitě zaujaly a opravdu je potřebujete, zakoupíte je na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 289Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat