12. ledna 2021

HRAJEME SI: Půlkulaté pexeso PlanToys

Další skvělou inspirací, ve spolupráci s eshopem Montessorihracky.cz, je toto půlkulaté pexeso, které se hraje krapet jinak, než jsme zvyklí. Opět jde o produkt, který jsem chtěla především do našeho babyclubu, kde se snažím chystat hračky a pomůcky, které nejsou zas tak úplně známé. 

Jenže jsme ho bohužel nestihli vyzkoušet. Už se ale těším, až si s prcky zahrajeme, je to totiž velká zábava a nehrozí ohnutí a poničení kartiček. Navíc se na něm naučí barvy a jejich přiřazování.

Tak si ho pojďme prohlédnout blíž.

 



OBSAH BALENÍ

  • 12 žetonů (2x každá barva)
  • 2 Kalíšky
  • Kostku
  • Návod
  • Praktický pytlík

 


NÁVOD

V návodu najdete tipy na dvě hry ve dvou obtížnostech, ale jednoduše si můžete vymyslet i své vlastní hry. Krásně se to nabízí, tak proč toho nevyužít.

 



ŽETONY

Žetonů je tedy celkem dvanáct a jsou v těchto barvách:


  • Šedá
  • Oranžová
  • Modrá
  • Zelená
  • Žlutá
  • Červená


Líbí se mi, jak jsou příjemné na dotek, jemné, hladké, doslova vymazlené a nejvíc ze všeho mě překvapilo, že je Olivka nestrká do pusy (snad to nezakřiknu), i kdyby se jí tam vešel, a ani se o to nesnaží. Vezme žeton a hodí ho do ostatních anebo je rozmetá po hrací ploše. To je příjemný bonus a vím, že toho půlkulaté pexeso s ní můžu začít dřív.





 

KOSTKA

Kostka je stejně hladká, jemná a opracovaná, jako žetonky. Je správně zakulacená, čímž zaujala starší holky se slovy "jééé mami, kulatá kostka!" Velikostí je téměř stejná, jako jsou žetonky.

 



KALÍŠKY

Kalíšky jsou dřevěné, jemné, opracované a široké, aby se uvnitř s žetonkem dobře pracovalo a zvládlo ho otočit i menší dítko. Nejsou až tak jemné, jako žetony s kotskou, ale nikde žádný vyčnívající dřevo nebo tříska. Dobře se dří i dospělému. Je to takový ten ideální úchop do dlaně.

 



SÁČEK

Sáček je ze světlé látky a na šňůrku uzavírací. Vše se do něj bez problémů vejde i s rezervou. Pak stačí jen stáhnout a uložit do poličky, do batůžku anebo zpátky do krabice.




JAK SE HRAJE

V první řadě je potřeba zmínit, abyste vždy hráli na pevné a rovné ploše. Žetonky je pod kalíšky potřeba roztočit a to se vám na měkčím koberci nebo podložce nebude tak úplně dařit. 

Žetonky otočíte barvama dolu, hodíte kostkou a snažíte se najít stejnou barvu. Kalíškem žeton přiklopíte a roztočíte tak, abyste ho v něm otočili barvou nahoru.

Můžete hrát tak anebo níže dalšími způsoby.

 



DALŠÍ ZPŮSOBY HRY


Memo game

Zapamatujte si pozici všech barev, které následné otočte barvou dolu. Najděte žetony stejných barev - pro těžší úroveň hledejte barvu dle hodu kostky.


Rychlostní hra

Otočte všechny žetony barvou dolu. Snažte se otočit co nejvíce žetonů barvou nahoru. Vyhrává ten, komu se to povede. Můžete hrát i jako solo hru, jen použijte stopky.



DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně se půlkulaté pexeso doporučuje pro děti ve věku 3 roky a více. Já bych ho ráda vyzkoušela v babyclubu s mladšími dětmi po tom druhém roce a pokud to zaujme i mladší, tak můžeme něco vymyslet i s mladšími. Zase je to individuální, protože jsou děti, které do pusy nestrčí ani jídlo, natož hračku a pak jsou děti, které musí ochutnat i to, co byste nikdy nečekali.


CO SE DÍTĚ UČÍ


  • Koordinaci
  • Koncentraci
  • Jazyk a komunikaci
  • Socializaci
 

O PLANTOYS

Firma vznikla téměř před 40 lety na jihu Thajska a v této oblasti funguje stále i v dnešní době. Pro svou produkty využívá dřevo kaučukovníku, který již neprodukuje latexové mléko. 

Společnost dřevo vykupuje od farmářů, pro které nemá již žádnou hodnotu a zároveň také dbá na to, aby byly vysazovány nové stromy. výroba je trvale udržitelná, ekologická a navíc z vysoce kvalitního materiálu. výrobní proces je navržen tak, aby se využívala solární energie, biomasa a aby nedocházelo k produkty odpadu.

Lepidlo používají bez formaldehydů, barvy jsou na vodní bázi bez olova a jiných těžkých kovů. Pro obaly a tištěné materiály se používá recyklovaný papír. Hračky mají několik certifikátů kvality, ekologie apod.


ZÁVĚREM

Ještě jednou bych takto v závěru chtěla zmínit, že se mi nejvíc líbí, jak jsou všechny součásti velmi příjemné na dotek. Jsou jemné, hladké, nikde žádné nedopracování nebo třísky. 

Dále se mi líbí, že se dá na přehlceném trhu plném hraček stále najít něco originálního, co mě nadchne i přes to, že mám tři děti. Takové hračky cíleně vyhledávám, ale není to zas tak jednoduché.

Pexeso zaručeně zaujme i starší děti, než jsou tříletí prckové.

No a snad ani nemusím zmínit, že všechny výše zmíněné přednosti firmy PlanToys jsou už jen takovou třešničkou na dortu toho všeho :-).

Pokud vás toto půlkulaté pexeso zaujalo, najdete ho na eshopu Montessorihracky.cz přímo ZDE.


Cena: 615Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat