5. ledna 2021

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - Zima 2020

Přibližně po polovině prosince k nám domu dorazilo, ve spolupráci s autorkou časopisu, zimní číslo Ahoj divočino a jak bych ho popsala? Jedním slovem W O W !!! Měla jsem v ruce všechna dosavadní čísla (celkem jsou zatím čtyři) a tohle, tohle je to nejkrásnější.

Laťka jde nahoru takovým způsobem, že se nemůžu dočkat, co nás čeká dál a autorce tak moc fandím, protože dokázala na trh dostat časopis, který nemá obdoby a já tleskám .. tleskám, až mě ruce bolí. 

Časopis je vždy tak moc naučný, že se sama s každým číslem učím nové věci. Tak se na zimní číslo pojďme detailněji podívat.

 


 

JAK NAŠI SAVCI PŘEČKÁVAJÍ ZIMU?

Přiřazovačka v podobě toho, jakým způsobem si které zvíře v zimě poradí. Kdo už dávno spí, když se ostatní teprve chystají k zimnímu spánku? Kdo si hledá zimní úkryt v hromadách listí a větví? Nebo kdo má na zimu připravené nory až dva metry pod zemí?



CO SE DĚJE V ZIMĚ

V zimě se toho déje tolik, to by člověk nevěřil. Zbylé plody na keřích a stromech jsou potravou pro ptáky, strakapoudi hledají larvy pod kůrou stromů, zající a srnky se těžko dostanou k zeleným rostlinám a okusují kůru stromů a keřů, na rostlinách vznikají ledové krystaly, ledňáčci loví na potoce apod. A v pozdní zimě už začíná něco i kvést - dozvíte se co konkrétně.

 


TAJEMSTVÍ LETOKRUHŮ

Z letokruhů můžeme vyčíst mnoho informací - nejen to, kolik je stromům let, ale také to, kdy se jim více či méně dařilo. Na podzim a v zimě strom neroste. Výrazné letokruhy mají jehličnaté stromy a z těch listnatých jasan a dub.

 


SÝKORKY

Naše Klaudinka sýkorky miluje a užíváme si pokaždé, kdy nám létají na krmítko. Dozvíte se, jak poznáte sýkoru modřinku od sýkory koňadry a seznámíte se takié se sýkorou uhelníčkem a sýkorou parukářkou. Existuje také sýkora babka a sýkora lužní. Na jaře a v létě se živí především hmyzem a pavouky a když je pak hmyz schovaný, hledají semena všude, kde se dá.

 



VLK, CHYTRÝ LOVEC A STAROSTLIVÝ RODIČ

Mladým vlkům končí dětství již v půl roce a musí je vychovat tak, aby měli šanci vyrůst. Musí se naučit lovit a musí umět všechny dovednosti s lovem spojené. Vlci jsou plaší a člověku se vyhýbají, ale dokáží ulovit i nezabezpečená domácí zvířata - nejvíce jim chutná ovce. To a mnohem více informací se dočtete v příjemném rozhovoru se samotnou vlčicí.



PAŘEZY

Tuto kartu si můžete vystřihnout a nachystat si ji před výpravou či výletem do batůžku. Uvidíte sami, které pařezy se vám povede objevit. Praktický průvodce pařezy, to se rozhodně hodí :-).



VYSTŘIHOVÁNKA - SÝKORKY NA KRMÍTKU

Sýkorky si vystřihnete a buď je nalepíte na klacíky nebo větvičky s kterými je vložíte do vázy či květináče anebo je zavěsíte na provázek a mezi ně navléknete korálky. Tak či tak budou vypadat krásně a mohou zdobit i dětský pokoj.



O ČEM SI VLCI POVÍDAJÍ

Vlci jsou většinu času s ostatními členy smečky a potřebují se spolu domluvit, předcházet konfliktům, ale umí i projevit náklonost, zdůraznit vůdčí postavení nebo projevit poslušnost. Vytí vlků je možné zaslechnout nejčastěji v únoru v době páření a pak v srpnu, kdy učí výt vlčata.

 


NÁVRAT VELKÝCH ŠELEM DO ČESKÉ KRAJINY

Vlci rysi i medvědi jsou plachá zvířata žijící skrytě. obvykle o nás vědí dříve, enž je sami stačíme zahlédnout a hned utečou. Na této zajímavé dvoustraně se dozvíte bližší informace o rysu ostrovidovi, vlku obecném a medvědu hnědém.

 


STAŇTE SE STOPAŘEM

Pokud se budete v přírodě pozorně dívat,najdete velké množství stop a značek, které po sobě zanechávají. Nejde pouze o stopy jako takové, ale také o potravní zbytky, příbytky, i třeba trus.

 


LAPAČ SNŮ

Další krásné stříhání je lapač snů s vlkem, rysem i medvědem a propletete ho i krásnými pírky. Na straně dvacetsedm na něj najdete podrobný návod. Mi to lehce připomíná mou oblíbenou Twilight ságu a vlka Jacoba hahaha.



KRONIKA 

V letokruzích schovaných pod kůrou stromů je ukryt příbéh o tom, co stromy v jednotlivých letech potkalo a jak se jim dařilo. Můžete si vytvořit letokruhy z vlastních vzpomínek. Stačí vám jen čtvrtka, letokruh a fotky či obrázky s různými událostmi.




CO DOKÁŽE MĚSÍC

Díky Měsíci máme dvacetičtyř hodinový den a dokonce se odhaduje, že za sto milionů let bude mít den 25 hodin. Bohužel toho se asi nedožiju, i když bych sebevíc chtěla. Měsíc každý rok Zemi zbrzdí o pár desetin vteřiny. Na této dvoustraně se dozvíte co všechno měsíc dokáže a dokonce na konci strany vidíte, kdy budou další úplňky - já se toho děsím, protože mi na ně Olivka silně reaguje.



ZÁVĚREM

Jak už jsem psala v úvodu, tak my jsme nadšení. Klaudinka vlky miluje, já také - fascinují mě a ráda jsem se o nich dozvěděla další zajímavé informace. 

Lapač snů je naprosto kouzelný, ten si určitě vyrobíme hned, jak se mi bude chtít časopis zastřihnout - to je můj neustálý boj. Je mi to prostě líto šmikat takovou krásu :-D.

Tolik informací, tak krásné zpracování a neustále laťka výš a výš. Časopis dětem představuje rozmanitost a krásu přírody, láká je k jejímu zkoumání a objevování. Součástí jsou vystřihovánky, tvoření, zábavné úkoly, pracovní listy na ven.

 


 
Časopis Ahoj divočino si můžete předplatit za 320 Kč ročně (4 čísla). V ceně je, pro informaci, zahrnuto i poštovné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz. Postupem času se chystají webové stránky.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat