8. ledna 2021

MLSÁME: Kávové košíčky s extra kávovým krémem a praženým kávovým zrnem v hořké čokoládě s mocca kávou

Úplně slyším, jak vám to v hlavě šrotuje. Úplně slyším, jak si říkáte "a není tam té kávy málo?". Ano, kdyby to krém dovolil, dala bych ji tam ještě víc! Aneb představuji vám (sice trochu s křízkem po funuse) naprosto dokonalé cukroví, které zařazuji pravidelně na každé další Vánoce a kterým zaručeně potěšíte jakoukoliv rozmrsanou kávoholičku.

Recept na kávové košíčky jsem objevila ve facebookové skupině s názvem Pečení pro všechny a okamžitě mě oslovil. Autorka tam pak psala, že krém klasicky máslový, jenže my jsme patlálisti a jelikož jsem chtěla mít krém silně s příchutí kávy, tak se nám trochu rozkydnul.

Každopádně jsou naprosto dokonalé a chtěla bych mít recept uložený i na blogu, abych se k němu mohla sama pravidelně vracet a abyste i vy měli další inspiraci z vyzkoušených receptů :-).

 


SUROVINY


Na těsto

  • 300g hladké špaldové mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  •  2dkg mleté kávy

Na krém

  • 200g másla
  • 150g cukru
  • Silná káva dle potřeby

Na ozdobu



POSTUP

Všechny suroviny na těsto zpracujeme. S těstem se pracuje krásně a poměrně rychle je hotové. Dáme do lednice odpočinou minimálně na několik hodin - ideálně do druhého dne.

Krém je trochu oříšek, alespoň pro nás byl, protože je to tam opravdu o kapkách a chce to opatrně silnou kávu přidávat. Nejdříve si připravíme opravdu silnou kávu (stačí menší množství) a necháme ji vychladnout. Vyšleháme cukr s máslem a pomalu, postupně, opravdu po kapkách až lžičkách zašleháváme kávu. Je potřeba, aby krém krásně ztuhnul, takže to s kávou nepřehánějte. Znáte to - kdo chce víc, nemá nic.

Vyšlehaný krém tedy necháme ztuhnout v lednici a mezitím se vrhneme na pečení košíčků. Je to v podstatě to samé, jako když chystáte pracny nebo ořechy. Rozehřejeme si troubu na 170°C. Nejdříve těsto řádně propracujeme a následně plníme košíčky, které pečeme na plechu přibližně 15 minut.

Hlídáme, jestli jsou dozlatova upečené a následně je necháme vychladnout. Vyklepáváme až opravdu vychladlé, aby nezůstaly ve formičkách nebo aby se křehkostí nerozpadly.

Nachystáme krém do zdobícího sáčku s širší špičkou a můžeme se pustit do zdobení. Nám ten krém nevyšel úplně esteticky, ale na chuti to rozhodně nic nezměnilo. Příště víme, že kávy do krému opravdu jen po troškách a opatrně.



Nakonec můžete košíčky ozdobit praženým kávovým zrnem v hořké čokoládě s mocca kávou, které víceméně jím jako bonbony a jsou skvělým nakopávačem, pokud zrovna nemáte chuť na kávu jako takovou. A tohle byla perfektní příležitost, jak košíčkům nasadit kávovou korunu.

Nechápu, jak jsem bez kávového cukroví mohla doteď žít.

Přeji dobrou chuť :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat