21. ledna 2021

HRAJEME SI: Popelka

Popelka je novinkou loňského roku a má naprosto nádhernou grafiku. Takovou tu správně holčičí, roztomilou, kouzelnou. Dokonce, pokud se nepletu a mám správné informace, se stala bestsellerem. Tak moc je oblíbená. Hru jsem původně neplánovala pořizovat, jenže co vymýšlet k Vánocům Sofince, která když se jí zeptáte, co by chtěla od Ježíška, se jen široce usměje. 

Myslela jsem si, že to bude až moc jednoduchá hra a proto jsem ji původně neplánovala. Ale vůbec tomu tak neni. Dá se hrát na několik různých způsobů, takže z běžného "pexesa" je najednou pohádkové dobrodružství.

Pokud nad hrou váháte a nejste si jistí, jestli na ni není třeba už pozdě anebo jestli za to opravdu stojí, doufám, že vám tato recenze v rozhodování pomůže. Tak se na hru pojďme podívat blíž.



OBSAH HRY

  • Hrací plocha s hodinami
  • 12 základních kartiček
  • 12 speciálních kartiček
  • Kouzelná dřevěná kostka
  • Kartonová figurka Popelky
  • Návod

 


 

NÁVOD

Návod je jako malá brožurka s detailně rozepsanými informacemi. Přečtete si úvod, který vás vtáhne do děje. Dozvíte se cíl hry, co všechno hra obsahuje a jakými způsoby se dá hrát. V návodu je detailně popsaná základní varianta i průběh hry. Také co znamenají jednotlivé obrázky na kostce a kdy hra končí. Seznámíte se také s kouzelnou variantou a pokročilou variantou. No a v neposlední řadě získáte tipy na další varianty hry.

 




 

KOSTKA

Kostka je lehká, dřevěná, se třemi druhy obrázků - kotlík, hůlka, přesýpací hodiny.

 


 

POPELKA

Kartonová figurka Popelky označuje aktivního hráče - ten, který je zrovna na řadě. Popelka má malý nástavec, který z ní ale vypadává, což je škoda, protože si s ní děti rádi hrají, ťapkají, hopsají a nástavec nedrží. Šikovné ručky by ho mohly zpevnit kouskem papíru, aby byl více napevno. 

 



 

ZÁKLADNÍ KARTIČKY

Základních kartiček je celkem 12 a jsou to dvě myšky, dva koně, dva střevíčky, šaty a rukavice, potkan a kočí, dýně a kočár. S nimi se hraje základní varianta hry.

 


 

SPECIÁLNÍ KARTIČKY

Speciálních kartiček je také 12 a jsou to tři zrcátka, tři kotlíky, troje přesýpací hodiny a tři hůlky. S nimi se hraje Kouzelná varianta hry.

 


 

HRACÍ PLOCHA

Nádhera, nádhera, nádhera .. tohle je tak krásně malované, vymyšlené, že bych si takové hodiny dokázala představit jako dekoraci dětského pokojíčku. Hrací plochu umístíte do krabičky a tu umístíte do středu stolu, aby na ni všichni dobře dosáhli.

 






 

Je z dost pevného kartonu, který složíte do této polohy a tím je hrací plocha připravena ke hře. No a všimněte si těch všech detailů na každém kousku, na každé straně. To je prostě nádhera!




ÚVOD DO HRY

Celé království žije neobyčejnou událostí. Princ dnes pořádá veliký bál! Pozvánku dostaly všechny dívky včetně Popelky. Jak má ale jít na ples bez šatů a střevíčků? A jak se na zámek dostane? Vždyť k tomu přece potřebuje kočár! Snažte se najít vše potřebné dříve, než na hodinách odbije půlnoc.


CÍL HRY

V této kooperativní hře se s kamarády snažíte pomoci Popelce najít ve vymezeném čase vše, co bude potřebovat, aby se na ples mohla vypravit. Hod kostkou vám ukáže, jakým způsobem můžete Popelce pomoci. Vyhrajete jen tehdy, pokud najdete všechny věci a postavy dříve, než se ručička na hodinách dostane na dvanáctku.


ZÁKLADNÍ VARIANTA

Základní variantu hry si připravíte tak, že vezmete dvanáct základních kartiček a všechny je řádně promícháte. Poskládáte je obrázkem dolu na hrací plochu. Ručičku na hodinách nastavíte na dvanáct a k ruce si připravíte i kostku. Hráč, který bude začínat, si vezme do ruky figurku Popelky a může se vrhnout do hry.

Hodí kostkou a provede akci dle toho, který obrázek na kostce padl. Pokud padne kouzelná hůlka, hráč otočí libovolnou kartičku tak, aby ji všichni viděli a pak ji vrátí obrázkem dolu na své místo. Kotlík znamená, že si hráč vybere libovolnou kartičku a koukne se na ni tak, aby to ostatní hráči neviděli. Ale pokud hodí přesýpací hodiny, znamená to, že se nejdříve hráč snaží najít dvojici prvků, které Popelka potřebuje.

První kartičku otočí pro všechny, ale na druhou se podívá jen sám. Pokud se trefí do dvojice, položí ji vedle hodin, ale pokud se netrefí, nesmí hráčům prozradit druhou kartičku a vrátí je na místo. Navíc  musí otočit ručičku na hodinách o hodinu dopředu.




KOUZELNÁ VARIANTA

V kouzelné variantě jsou přidány speciální kartičky, které se náhodně rozdají tak, aby měl každý z hráčů jednu - ta mu dá některou ze čtyř výhod.

Pokud padnou hráčí na kostce přesýpací hodiny a zároveň má kartičku zrcátka, může si v tomto tahu při hledání dvojic prohlédnout tři kartičky namísto dvou. První ukáže všem, ale zbylé dvě si nechá jen pro sebe.

Pokud padne hráčí kouzelná hůlka a zároveň má kartičku kouzelné hůlky, může v tomto tahu otočit dvě kartičky namísto jedné a ukázat je ostatním hráčům. Pak je otočí obrázkem dolu zpátky na své místo.

Pokud padne hráči kotlík a zároveň drží kartičku kotlíku, může si tajně prohlédnout dvě kartičky namísto jedné a pak je zase vrátí na své místo.

Pokud hráč hodí přesýpací hodiny a zároveň drží kartičku přesýpacích hodin, nemusí v tomto tahu posouvat ručičku na hodinách. 

Kouzelná varianta je zpestřením jednoduché základní verze.

 

POKROČILÁ VARIANTA 

Pokročilá varianta j stejná jako kouzelná, jen si všimněte barevného kolečka u číselníku na hodinách - fialová, růžová žlutá. V této variantě se tedy hledají dvojice z jednotlivých barevných skupin. Nejdříve z fialové skupiny, kam patří myšky a koně, následně z růžové skupiny střevíčků a šatů s rukavicemi, no a nakonec žlutá skupina, která má potkana a kočího + dýni s kočárem.


DALŠÍ VARIANTY HRY

Obtížnost hry můžete snižovat či zvyšovat dle počtu speciálních kartiček. Také můžete dát poslední šanci, pokud hráči nestihnou do půlnoci najít všechny dvojice, ale musí je najít bez jediné chyby, jinak prohrají.

 

KDY HRA KONČÍ

Hra končí buď výhrou anebo prohrou. Vyhrajete v případě, kdy jste našli všechny dvojice dříve, než hodiny odbily půlnoc. Jakmile nemáte všechny dvojice a ručička je již na dvanácti hodinách, pak jste prohráli.


ZÁVĚREM

Úplně nejlepší by bylo, kdyby ve stejné grafice vznikly i další pohádky - taková Růženka, Ariel, Bella och, och, och. To by byla nádhera a to bych samozřejmě potřebovala všechny!

Popelka mě mile překvapila v tom, jak se dá zvednout level pexesa. Ta grafika je opravdu nádherná a já si říkala, že i kdyby nás hra nechytla, tak si ji vystavíme už kvůli grafice.

Líbí se mi různé varianty a možnosti regulace obtížnosti.

Doporučený věk je 4+, ale z mého pohledu bych s hrou začala už ve třech letech. Ty 4 roky stejně můžou být trochu hraniční, pokud je dítko herně zdatnější .. i když ale zároveň nevylučuji, že by hra nebavila i 5-6 leté dítko, pokud by bylo naladěno na tento styl hry.

Pokud vás tato graficky nádherná hra Popelka zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji například na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 259Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat