11. ledna 2021

HRAJEME SI: Senzorické tvary v sáčku

Už co byla Klaudinka malinká a já čekala Sofinku, tak jsem si zamilovala taktilní disky, které jsme měly na kroužku. Jenže pořizovací cena je vysoká - jakože opravdu vysoká (cca 3000Kč), tak jsem si nechala zajít chuť a jsem ráda, že v podobném duchu vznikly alespoň podlahy Muffik.

Když jsem na podzim vybírala, ve spolupráci s eshopem Montessorihracky.cz, hračky do našeho babyclubu Robinson, narazila jsem na tyto senzorické tvary v sáčku a nadchla jsem se pro ně téměř stejně jako pro tu velkou sadu.

V babyclubu jsme je zatím, bohužel, neměli možnost vyzkoušet, ale holky je doma využívají pravidelně a moc je baví. Ráda bych vám je představila zatím takto v recenzi, ale později bych je ukázala i v babyclubu - až bude svět zase v pořádku. 

 


BALENÍ OBSAHUJE

  • 20 tvarů v 5 barvách a 4 texturách
  • 10 kartiček
  • Sáček na tvary
  • Návod (bohužel ne česky)

 


 

NÁVOD

Návod bohužel neni česky, ale jednoduše si anglickou verzi přeložíte. Anebo toho využijete a naučíte se docela dost nových slovíček a můžete s dětmi procvičovat i angličtinu. Dočtete se v něm jaké jsou druhy textur a jakými způsoby můžete hrát.




KARTY

Karet je celkem deset a jsou oboustranné. Najdete na nich jak čistě tvar, tak čistě texturu anebo konkrétní tvar s konkrétní texturou. Podle nich hledáte v sáčku ten samý tvar, texturu či obojí. Karty jsou pevnější ale ne tak, jak bych čekala. Takže je mít určitě pod dozorem. Malé děti je mohou snadno zmuchlat a poničit.

 


DRUHY TEXTUR

  • Hrbolatý
  • Hladký
  • Hrubý
  • Rýhovaný

 

Textury jsou tedy čtyři, ale tvarů i barev je celkem pět. 



 

TVARY SPOLEČNĚ

  • Čtverec
  • Obdélník
  • Šestiúhelník
  • Trojúhelník
  • Kruh


TVARY JEDNOTLIVĚ

Úplně ty nejmenší mohou přiřazovat stejné barvy k sobě a pak rozpoznávat textury.



SROVNÁNÍ S RUKOU

Oceňuji velikost tvarů, která je docela ideální i pro naší Olivku. Do pusy je jen tak nestrčí, to by se musela opravdu hodně snažit. Takže když s nimi pracujeme se staršíma holkama, může spokojeně asistovat se svými tvary.



SÁČEK NA TVARY

Sáček je poměrně veliký. Rukou se v něm dá dobře šmátrat, takže bez problémů najdete co konkrétně hledáte. Zajímavý postřeh je i ten, že tvary o sebe hezky cinkají, což se líbí Olivce. Takže z toho máme částečně i hudební nástroj. Dá se stáhnout na šňůrku.

 


ZPŮSOBY HRY

Můžete si vymyslet jakýkoliv způsob práce s tvary a texturami. Můžete hledat podobné venku nebo v bytě. Nebo se inspirovat tipy na hraní podle návodu.

 

Čas objevovat

Všechny tvary vložte do sáčku a střídavě, jeden po druhém, vytáhněte jeden tvar, který si řádně osaháte a pojmenujete jak tvar, tak i texturu a můžete přidat i barvu.

 

Karetní shoda

Opět nechte všechny tvary v sáčku. Sejměte jednu kartu z balíčku, prohlídněte si ji a nechce dítko najít ten stejný tvar či vzor v sáčku s tvary. Můžete mu sami říct například "Najdi čtverec", "Najdi jemnou texturu", "Najdi hrubý trojúhelník" apod. Nejdřív začněte jednoduše s tvary, pak texturami a nakonec spojte tvary i textury v jedno.

 

Shoda!

Každý z tvarů položte na stůl a nechte dítko, aby v sáčku našlo stejný tvar. Pokud bude úspěšné, můžete zkusit párovat to samé, jen s texturou.

 

DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně se tyto senzorické tvary doporučují pro děti od 3 let, ale tím, že jsou hezky velké, tak bych s nimi nechala pracovat i menší děti v babyclubu. A třeba do školky mi přijdou jako naprosto perfektní tip pro kolektivní hru.


ZÁVĚREM

Stejně jako jsem byla nadšená, když jsem si je domlouvala, tak jsem nadšená i po několika měsících, co je máme. Holky se k nim neustále vracejí - jen musím více hlídat, aby nějaký neztratily. A moc se těším, až je vyzkoušíme v kolektivu v babyclubu.

Tím, že jde v podstatě o sáček, do kterého můžete vložit i karty a zašněrovat, máte najednou i super tip na delší cestu autem anebo na víkend k babičce, na tábor, pod stan apod. Určitě bych je doporučila do školky a do kroužku s předškolkáčky či mladšími školkovými dětmi.

Pokud vás tyto senzorické tvary v sáčku zaujaly, najdete je na eshopu Montessorihracky.cz přímo ZDE.


Cena: 689Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat