19. ledna 2021

HRAJEME SI: Karetní hra Color Chaos

Na tuto karetní hru Color chaos jsem narazila úplně poprvé a to při brouzdání na eshopu 4kids.cz, což mě docela překvapilo, protože jsem si myslela, že už mám docela přehled - zvlášť při mém aktivním členství ve skupině Deskovky pro tři bratry. 

Neustále řešíme různé hry, které můžeme hrát s dětmi, ale už tolik neřešíme ty, které můžeme hrát s partou dospělých. Tak jsem si řekla, že právě tato hra by mohla být dobrým hlavolamem právě pro nás dospělé a ráda bych vám ji, ve spolupráci s 4kids.cz, představila blíž.

Je to přesně tak, jak si myslíte - na kartách jsou barvy a názvy barev, které ale vůbec neodpovídají a k tomu všemu to krásně chaotické pozadí všech karet. Doslova barevný chaos.

 

 

BALENÍ KARET

V krabičce, která je otevírací s víkem, je papírová vložka, aby se karty udržely na místě a aby se zároveň dobře vyndavaly. Takové verze balení karet mám mnohem raději, než ty klasické papírové obaly, které se snadno roztrhnou.


 

NÁVOD

V návodu, který je česky i slovensky, se dozvíte celkový počet karet, co je cílem hry a jakým způsobem hru připravit. Také pro kolik je hráčů, jak dlouho vám zabere a od jakého věku se doporučuje.

Na následující straně najdete příklady správného navázání karet - stejně budete mít pocit, že jste z toho zmatení, ale to je v pořádku, to k tomu patří.

A bacha na chyby! Takže raději si vše překontrolovat, než kartu odhodíte.

 


 

KARTY

Karet je celkem 54 a jsou oboustranné. Jsou to klasické papírové matné karty. Nijak zvlášť zpevněné, takže určitě držet dál od prcků. Olivka by je zaručeně snědla, už jsou stopy zubů i na krabičce ale ta je naštěstí pevná a vydrží dost.


 

DETAIL KARET

V detailu můžete vidět, že z toho jde doslova hlava kolem.




 

PŘÍPRAVA HRY

Hru si připravíte tak, že zamícháte všechny karty, hráčům rozdáte po deseti kartách, vytvoříte snímací balíček a vyložíte první kartu. Cílem hdy je zbavit se všech karet jako první.


 

JAK SE TEDY HRAJE?

Všichni hráči hrají najednou! Pokud se chcete zbavit své karty, musí jedno ze slov, které je NAPSANÉ na vaší kartě, odpovídat BARVĚ, která se nachází na právě vyložené kartě. Pojmenujte barvu a položte kartu s tím názvem barvy na odkládací balíček. Je potřeba, aby ostatní hráči měli šanci zjistit, že odložení bylo správné a že jste neudělali chybu.

Jakmile se chybuje, vezmete si kartu zpátky do ruky a navíc si doberete z balíčku další kartu.

Správný název té konkrétní barvy hledáte na všech deseti kartách. Musíte být rychlí, protože než najdete, co potřebujete, karta může být už několikrát změněna.





 

TAKHLE NE!

Dávejte si pozor, abyste nepřiložili slovo na slovo. Takto je karta neplatná, udělai jste chybu a dobíráte si o kartu navíc.

 


 

DOPORUČENÝ VĚK

Oficiální doporučení je pro děti od 7 let, ale je samozřejmě potřeba, aby dítě už četlo a dokázalo se zorientovat v tom, co se po něm chce. Přijde mi to ale dost náročný a naše 7 letá ještě do školy ani nechodí, takže my hru pořizovali čistě pro nás dospěláky.


ZÁVĚREM

Je to přesně takový ten typ hry, u který máte pocit, že jste tydýti .. napsala bych to jinak, ale budeme si tu držet nějakou tu slušnost. Zkuste si to dosadit dle své fantazie :-D. A docela by mě zajímalo, kdy ten pocit přejde a jestli vůbec někdy přejde, protože je to na nem mozek opravdu skvělé zblbnutí, že se na to asi ani nedá zvyknout.

Je to rychlovka a výborné zpestření oproti jiným karetním či deskovým hrám. Zasáhne úplně jinou oblast a je i skvělým odreagováním. Dobře se hraje ve dvou ale ještě lepší je samozřejmě ve více lidech. No a mozek si můžete trénovat i solo.

Color chaos najdete na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 219Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat