5. května 2022

ČTEME: Pohádkový svět (Genetická metoda)

Dalším tipem pro první čtení, které vám mohu rozhodně doporučit, je kniha Pohádkový svět. Stejně jako nedávno recenzovanou knížku Co se šeptá v trávě ji zpracovaly dámy Eva Horáková s Vendulou Hegerovou a tentokrát se podíváme do světa pohádek.

I tato knížka vychází ze zásad genetické metody výuky čtení. Proto jsou všechny příběhy v knize psány velkým tiskacím písmem a jsou řazeny od pohádek čtenářsky jednodušších (jednoslabičné) až po ty složitější (dvoj-trojslabičné).

Tak se na ni pojďme podívat blíže :-).

 

 

OBSAH KNÍŽKY

  • Duch Ben
  • Drak Fouk
  • Princ Jan a pták Zob
  • Čert Roh
  • O líné zlaté rybě
  • Vodník Vlnka
  • Víla Mína
  • Bubák Kvído
  • Kouzelná Elvíra
  • Babice sudice
  • Kouzelník Filemon

 


LISTOVÁNÍ KNIHOU

Pohádky jsou napsány pro děti, které se učí číst, cvičí si čtení, naučily se písmena a chtějí číst jednoduché texty. Texty odpovídají genetické metodě čtení, kdy děti čtou a píšou pouze velká tiskací písmena, neslabikují ale hláskují. 





 

Příběhy jsou seřazeny od jednoslabičných až po tříslabičné. Jsou přiměřeně krátké, aby děti pohádku stihly přečíst celou během vyučovací hodiny nebo za domácí úkol. Jsou stylisticky jednoduché a hlavně pro děti zajímavé říší fantazie a pohádkovým světem.

 




 

První čtyři pohádky jsou s jednoslabičnými slovy. Další čtyři jsou s dvojslabičnými slovy. Tato pohádka o pirátovi Kazimírovi je s některými trojslabičnými slovy a následující tři pohádky jsou s trojslabičnými slovy. Dítě tak pomalu, po krůčcích postupuje v náročnosti aniž by si to mnohdy samo uvědomilo.






 

ZÁVĚREM

Knížka má ideální velikost do každého batůžku či kabelky. Děti si mohou číst v čekárně u doktora, v autobuse, na cestě autem nebo si ji snadno sbalit na víkend k babičce. I když jsou příběhy jednoduché, dokáží zaujmout dítě i rodiče.

Autorkou knihy je Eva Horáková, která je učitelkou s dlouholetou praxí na 1. stupni ZŠ a v nakladatelství Portál jí vyšly knížky prvního čtení (pro genetickou metodu) Zvířátka, Svět hraček a her, Pohádkový svět, Pohádky pro všední den, Do pohádky se zvířátky nebo Moje maminka je nej.

No a s Vendulkou Hegerovou bych se opakovala. Ta je u mě na blogu doslova pečená vařená .. hahaha .. tu vám snad ani představovat nemusím. Je jedna z našich nejoblíbenějších ilustrátorek, kterou se snažím podporovat co mi síly stačí a fandím ji ve všem, do čeho se vrhne.

Všechny knížky pro první čtení, které najdete v nakladatelství Portál, k sobě krásně sednou a v poličce vedle sebe vypadají naprosto dokonale.

Pokud vás knížka Pohádkový svět pro vaše začínající čtenáře zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 183Kč (původně 215Kč)


2 komentáře:

  1. Karol, moc krásný článek. Hlasovala jsem pro vás v mamablogroku. Líbí se mi, že jste aktivní, přidáváte hromady článků ohledně dětské zábavy a zajímavosti. Máte hezký blog :-)

    OdpovědětVymazat