17. května 2022

LUŠTÍME: Časopis Ben Já Mína - Vynálezy

Časopis Ben Já Mína vychází 5x ročně a je určen dětem ve věku 4-7 let. Hlavní hrdinové jsou Ben a Mína, kteří se svou skautskou družinou Benjamínků zažívají různá dobrodružství. Je plný obrázků s minimem textu a vydává ho Junák - český skaut.

My ho nemáme přímo předplacený, ale vloni v létě jsme dostali k vyzkoušení dvě čísla a nedávno jsem objednala další dvě starší čísla z webu send.cz. Časem se třeba dostaneme k předplatnému, ale zatím je to spíš občasník. K tomu luštění se tak často z časových důvodů nedostaneme.

Ke každému číslu je ke stažení metodická příručka pro dospělé, aby z časopisu vyždímali co nejvíce to jde. V metodice, kromě námětů a nápadů na aktivity s dětmi, najdete také doplňující informace k jednotlivým programům. Pokud si ale časopis objednáte právě přes send.cz, přijde vám vytištěná.


 

LISTUJEME ČASOPISEM

Na první dvoustraně si přečtete krátký komix o výletě na hrad a máte doslova za úkol vynalézt vynález, který by vám mohl pomoct s tím, o čem si myslíte, že je ve vašem životě náročné. Můžete ho namalovat nebo vytvořit koláž.


 

Je to únorové číslo a tak blo zamřeno na aktuální období - sníh. Získáte inspiraci na to, jakými způsoby se dá v lese měřit a co všechno tam změřit můžete. Ať už šířku cesty, obvod stromu, klacíky apod. Ty navíc můžete i řadit od nejmenších po největší.

 


Orientace v čase a prostoru dle dalšího vynálezu a tím jsou hodiny. Dozvíte se různou podobu hodin, jak určovat světové strany a vyzkoušíte si i zajímavý pokus.

 


Z hlavy na papír. Dalí vynálet bez kterého bychom si už život nedokázali představit. Potřeba cokoliv zaznamenat byla již před 5000 lety. Dozvíte se, na co všechno se psalo, vyzkoušíte si různé psací prostředky, vymyslíte si vlastní písmo, porovnáte papírové předměty kolem sebe a pokusíte se vyrobit vlastní papír.



A co takové vynálezy v kuchyni? Tam by se jich našlo že? Zkuste najít všechny vynálety na obrázku i u vás v kuchyni a třeba si i popovídat o tom, jak byste je nahradili a jestli by se nahradit vůbec třeba i daly. Můžete si vyzkoušet i tajné kouzlo.



Vystřihněte si pexeso s vynálezy. Ale pozor! Nehledáte pouze dva obrázky ale rovnou tři.



Na další straně se pokusíte najít všech 8 nesmyslů.



Na co máme mozek? Hmm, to je zajímavá otázka. Tou vás provede moc hezká křížovka, ve které si na mnoho věcí sami odpovíte. Vyznačíte rýmy a zkusíte vymyslet i vlstní rýmování. Seznámíte se s hudebním nástrojem Didgeridoo a vrobíte si vlastní hudební nástroj.


 

Dalším vynálezem je elektřina. Je to přírodní jev, kterému začali lidé rozumět před více než 200 lety a díky ní máme kolem sebe spousty vymožeností, které nám usnadňují život. Povídejte si o vynálezech, které by nefungovaly bez elektřiny a také o těch, které by ty elektrické mohly nahradit. Vyrobte si vlastní statickou elektřinu, svíčku a naučte se hru blesk, oheň, voda.


 

Poslední zmínkou jsou nezbytnosti. Rozhlédněte se kolem sebe a označte, co považujete za největší vynález, bez kterého si nedovedete představit život. Také zjistěte, co považují za důležité vaši prarodiče, rodiče či kamarádi.


 

Na zadní straně je připravena hra Magnetické formule, ke které budete potřebovat 2 kulaté magnety - ty položíte na trať tak, aby se vzájemně odpuzovaly.


 

METODICKÁ PŘÍLOHA

V metodické příloze se dozvíte cíle časopisu i detailní rozebrání jednotlivých stran a aktivit, které můžete mnohem více rozpracovat. Obsahuje dostatečný prostor i na vaše poznámky a v závěru přílohy najdete ukázku 4 karet, které jsem vám již představovala ZDE.





ZÁVĚREM

Časopis je určen skautským benjamínkům i všem řpedškolákům ve věku 4-7 let. Vychází pětkrát ročně a každé číslo je zaměřeno na nějaké konkrétní téma. Je to ten typ časopisu, který vyluštíte do poslední strany a mnoho se s ním také naučíte.

Já osobně zatím nepotřebuji předplácet, ale jakmile mě zaujme nějaké další téma, určitě zase objednám starší čísla. Jsou tam moc zajímavé naučné informace a moc se mi líbí i styl ilustrací a celé nastavení a obsah časopisu.

Více informací najdete na webu benjamina.skaut.cz.


Cena: Roční předplatné 350Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat