31. května 2022

UČÍME SE: Když jazýčkem zacvičíme, krásně se hned rozmluvíme

To je zase nádhera! Aneb další z pracovních listů, které bych vám ve spolupráci s nakladatelstvím Portál chtěla představit. Jsou to pohádky pro logopedickou prevenci, které vytvořila Marcela Kotová v kombu s mou milovanou Vendulou Hegerovou.

"Dnešní děti mají problém se správnou výslovností některých hlásek. Vyvarujete se tomu tím, že rozhýbete jazýček. Krátkou pohádkou pomůžete rozvoji motoriky mluvidel dítěte a zamezíte špatnému vyslovování hásek. Děti si zábavnou formou procvičí pusinku. můžou si pohádky samy přečíst pomocí obrázků, vybarvit omalovánku a procvičit grafomotoriku na pracovním listu."

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH PRACOVNÍCH LISTŮ

  • Zuzanka se chystá do školky
  • Krtek na zahrádce
  • Podzimní pohádka
  • Za zvířátky do lesa
  • O čertíkovi, co neuměl strašit
  • Čekání na Vánoce
  • O smutném sněhulákovi
  • O Červené karkulce
  • O Budulínkovi
  • Jaro ťuká na dveře
  • U babičky na dvorku
  • U moře
  • Na pouti
  • Lva bolí zoubek


ZUZANKA SE CHYSTÁ DO ŠKOLKY

V první pohádce se dozvíte, jak se Zuzaka připravovala na školku. Co všechno při přípravách zažívala a jak ten den krůček po krůčku probíhal. Kromě cvičení pusinky pohádkou si přečtete příběh dle obrázků, spojíte stíny, procvičíte ručičku domalováním korálků a vymalujete obrázek.


 

KRTEK NA ZAHRÁDCE

Další pohádka je o krtkovi na zahrádce. Přečtete si pohádku o tom, jaký měl den, koho potkal a proč se mu krtinec rozbořil. Pohádku si zopakujete podle obrázků, seřadíte krtince podle velikosti od nejmenšího po největší, procvičíte ručičku stavěním nových krtinců a vymalujete obrázek.


 

PODZIMNÍ ZAHRÁDKA

V pohádce o podzimní zahrádce se dozvíte, z čeho se nejvíce děti radovaly, kam vyběhly, co pouštěly a na co nakonec dostaly chuť. Také si příběh zopakujete podle obrázků, spočítáte draky, procvičíte si ručičku padajícím listím a vymalujete obrázek.


 

ZA ZVÍŘÁTKY DO LESA

V další pohádce se podíváte za zvířátky do lesa a zjistíte, kdo tatínka s Honzíkem pozdravil, jaká další zvířátka v lese potkali a co se nakonec před odchodem rozhodli udělat. I tuto pohádku si zopakujete podle obrázků, naučíte se třídit odpad do popelnic, procvičíte si ručku vysokým stromem a vymalujete obrázek.


 

O ČERTÍKOVI, CO NEUMĚL STRAŠIT

Dokážete si představit, že existuje čert, který neumí stašit? O tom bude další pohádka, která vás v těchto báječných racovních listech čeká. Myslíte si, že se nakonec čertík strašit naučil? Celou pohádku si zopakujete pomocí obrázků, procvičíte si předložky, namalujete čertíkovi řetěz a vymalujete si obrázek.


 

ČEKÁNÍ NA VÁNOCE

Čekání na Vánoce je další pohádka, ve které se dozvíte, co se děje doma u Aničky a Honzíka. Co dělá maminka, tatínek a kdy se vrhnou na rozbalování dárků. Příběh si zopakujete podle obrázků, odhadnete, co by se mohlo skrývat v zabalených dárcích, procvičíte ruku kreslením šupin a vymalujete si obrázek.


 

O SMUTNÉM SNĚHULÁKOVI

I sněhulák může být někdy smutný a v této pohádce se dozvíte proč. Dozvíte se, kdo mu pomohl a jak se nakonec sněhulák rozesmál. Příběh si zopakujete pomocí obrázků, povíte si, jak sestavíte sněhuláka, procvičíte ručičku bruslením na ledě a vymalujete si obrázek.


 

O ČERVENÉ KARKULCE

Pohádku O Červené karkulce všichni znáte, tak si ji můžete společně převyprávět dle této verze a znovu si ji zopakovat podle obrázků. Za úkol najdete cestu, kterou šel vlk, procvičíte si ručičku dokreslením zubů vlkovi a vymalujete obrázek.


 

O BUDULÍNKOVI

Pohádku O Budulínkovi taky určitě všichni znáte, tak i ji dle této verze můžete připomenout a následně zopakovat podle obrázků. Vymalujete počet hráčů, které Budulínek ukazuje, procvičíte si ručičku dokreslením strun na housličkách a vymalujete obrázek.

 

 

JARO ŤUKÁ NA DVEŘE

Další pohádka je o tom, když konečně přijde jaro. Dozvíte se, co se dělo, když Baruška vyběhla na louku a poslala sluníčku pusinku. Čím krmila ptačí maminka ptáčata v hnízdě a co přinesl Kájík, když za Barunkou přiběhl. Pohádku si zopakujete čtením dle obrázků, pojmenujete jarní květiny, domalujete kroužení včelky a vymalujete obrázek.


 

U BABIČKY NA DVORKU

Jaké to je u babičky na dvorku, se dozvíte v následující pohádce. Zjistíte, jaká mají zvířata a čím vším se krmí. Příběh si zopakujete podle obrázků, najdete zvířátkům mláďátka, procvičíte si ručičku vlnkami na rybníku a vymalujete obrázek.


 

U MOŘE

Filip s babičkou letěli k moři. Jaké to tam je se dozvíte v této pohádce. Zjistíte, co dělala babička a jakou činnost si oblíbil Filip. Příběh si zopakujete podle obrázků, najdete co nepatří do řádku, dokreslíte bodlinky mořskému ježkovi a vymalujete obrázek.


 

NA POUTI

Předposlední pohádka vás dovede na pouť, která se konala v Pardubicích a jel na ni dědeček s Kubou vlakem. Zjistíte, jaké atrakce Kuba využil a čeho se lekl. Příběh si zopakujete pomocí obrázků, najdete slova, ve kterých slyšíte písmeno Č, procvičíte ručičku dýmem z komína a vymalujete obrázek.


 

LVA BOLÍ ZOUBEK

Poslední pohádka je o lvu, kterého bolí zub. Maminka šla s Rozárkou do zoo, kde viděly spoustu zvířat ale zastavili se u smutného lva a pozorovali, jak mu pan doktor opravuje zub. Příběh si zopakujete pomocí obrázků, procvičíte si paměť se zvířaty v zoo, domalujete lvovi misky na maso a vymalujete obrázek.


 

ZÁVĚREM 

Tleskám! Tleskám! Tleskám!

Každá pohádka má v sobě mnoho logopedických cvičeních, které děti zaujmou mnohem víc, než cvičení před zrcadlem, které se jim často dělat vůbec nechce. Takhle to je zpestřeno pohádkou, povídáním, kreslením, úkolem i vybarvováním omalovánky.

Pohádky jsou krátké tak akorát, aby u nich dítko vydrželo a chtělo spolupracovat - i když s některými tvrdohlavými neposedy se stejně těžko hne .. hahaha.

Já osobně jsem nadšená z krásného zpracování, které je komplexní, zajímavé a zaujme nejen děti ale také rodiče. Víte, že jsem nadšenec různých pracovních listů a tyto konkrétní musím vyzdvihnout mezi TOP nejlepších, které se mi kdy dostaly do ruky.

Pokud zaujaly i vás, najdete je na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 157Kč (původně 185Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat