23. května 2022

HRAJEME SI: Takenoko aneb bambus kam se podíváš

Takenoko je roztomilá rodinná hra s dřevěnými komponenty, ve které stavíte japonskou zahradu, zahradníkem sázíte bambusy a pandou je jíte. Vaším cílem je pomocí splněných úkolů na kartičkách získat co nejvíce bodů.

Zamilovala jsem si ho už kdysi dávno na webu boardgamearena.cz ale domu jsem ho chtěla pořídit až časem. Sice jsem ho milovala, ale dávala jsem přednost jiným hrám. Až do doby, než jsem měla možnost zahrát si ho poprvé v knihovně. V tu chvíli jsem se zamilovala a hrála bych celé dny. Nebylo proč dál čekat .. je to láska!

Ve spolupráci s eshopem 4kids.cz bych vám chtěla tuto krásnou pastelově barevnou hru představit detailněji. Tak se na ni pojďme podívat blíž a věřím, že se taky zamilujete.

 

 

 

KRABICE HRY / INSERT

Mám ráda, když má v krabici vše své místo a nejsou to jen naházené pytlíčky komponentů. P5esně víte, co kam vložit a jak to poskládat. Navíc po otevření krabice hra vypadá hned krásně. Insert v podobě růžové vnitřní části je z pevnějšího plastu. Nechybí ani název hry.


 

OBSAH HRY

  • 28 dílků políček
  • 28 dílků zeleného bambusu
  • 26 dílků žlutého bambusu
  • 24 dílků ržového bambusu
  • 20 zavlažovacích kanálků
  • 9 žetonů vylepšení
  • 46 karet úkolů
  • 4 desky hráčů
  • 8 žetonů akcí
  • 1 kostka počasí
  • 1 panda
  • 1 zahradník
  • 1 pravidla


 

NÁVOD A PŘÍBĚH

Příběh je vtipně zakomponovaný do komixu.


 

Dále se dozvíte, že Takenoko je v překladu v podstatě bambusový výhonek. Přečtete si detaily o herních součástech, přípravě i průběhu hry, úkolech, vylepšení a všem dalším důležitém. Pravidla jsou popsány jasně, že je rychle pochopíte.


 

Konec hry je za různých podmínek dle počtu hráčů. Dozvíte se detaily o desce hráče a získáte rady pro nové zahradníky.


 

DESKY HRÁČŮ

Na desce hráčů přehledně vidíte všechny vaše možné tahy. Je vaším návodem kdy co jak dělat a zároveň si na ni ukládáte nasbírané předměty v podobě bambusu, zavlažování nebo vylepšení. V horní části vidíte efekty počasí. Dále je přehled akcí, zásoba zavlažování, zásoba na žetony vylepšení a panda jako prostor pro bambusy.


 

Moc se mi líbí, že i deska hráče na sobě má ze zadní strany vyobrazené logo herního žetonku - abych pravdu řekla, dlouho jsem si ho sama nevšimla ale je to moc hezký detail propracovanosti.


 

Takto vypadá rozehraná deska hráče - ano přehmátla jsem žetonky, které by vždy měly odpovídat vyobrazenému motivu květiny.


 

HERNÍ POLÍČKA

Herní políčka jsou ve třech různých barvách + základní modré. Některá políčka mají i své efekty v podobě vylepšení anebo zákazů. Jsou z pevného kartonu a krásně veliké, že vám po rozložení vznikne velká hrací plocha.


 

Detaily různých druhů herních políček. Ty malé piktogramy jsou znaky pro barvoslepé, aby dokázali rozeznat hru.


 

KARTY ÚKOLŮ

Karty úkolů jsou rozděleny na tři druhy + karta pro hráče, který ukončil hru. Karty jsou rozděleny na úkoly pro zahradníka, úkoly pro pandu a úkoly na herní políčka. Konkrétní druh úkolu poznáte dle barvy i obrázku na zadní straně.


 

Každý úkol na sobě má bodové ohodnocení, které si spočítáte na konci hry. Vyšší bodové ohodnocení je lepší, samozřejmě, ale zároveň je úkol těžší. 


 

Příklady jednotlivých úkolů.




 

Úkoly držíte vždy tajně. Protihráči ví případně pouze jen to, které druhy úkolů máte ale i tak je můžete mít třeba na hromádce, aby neviděli nic. Splněné úkoly následně odhalíte.


 

DÍLKY BAMBUSŮ

Dílky bambusů jsou dřevěné a ve třech různých barvách. Vždy mají několik základen a pak nástavby, které stavíte do výšky dle vašich úkolů.




 

ŽETONY AKCÍ (pro každého hráče dva)

Žetony akcí jsou dřevěné a využíváte na své hráčské desce abyste viděli, které akce jste použili nebo kterou z nich nemůžete použít znovu (to umožňuje pouze konkrétní počasí). Všimněte si, že každá dvojice žetonů má jný vzhed a dle toho rozdáte i desku hráče.


 

ZAVLAŽOVACÍ KANÁLKY

Zavlažovacími kanálky, které jsou mimochodem taky dřevěné,  navádíte vodu ze středového modrého políčka přes další dle potřeby pro splnění vašich úkolů. Můžete si je také schovat na své hráčské desce a využít později.


 

ZAHRADNÍK A PANDA

Hlavními hrdiny celého příběhu jsou zahradník a panda. Zahradník trpělivě pěstuje bambusy a panda mu je trpělivě užírá .. hahaha. Oba se po hrací ploše pohybují v přímé linii v jakémkoliv směru o jakýkoliv počet políček. 

Zahradník na políčku, kde se zastaví, vypěstuje bambus a přidá ho také na všechna přilehlá políčka stejné barvy.

Panda sežere jeden dílek bambusu na políčku, kde ukončila svůj tah.


 

ŽETONY VYLEPŠENÍ

Jezírko znamená, že je políčko zavlažené i bez zavlažovacího kanálu a je na něj automaticky při zahrání přiřazen dílek bambusu za první zavlažení.

Hnojení urychluje růst bambusu na daném políčku. Pokaždé, kdy na tom konkrétním dílku vyroste bambus, vyrostou na něm dva dílky místo jednoho. Stále ale platí limit maximální výšk 4 bambusů.

Ohrada chrání bambus na daném políčku, takže přes něj panda může projít i se na něm zastavit, ale nesmí na něm bambus sežrat.


 

KOSTKA POČASÍ

Ze začátku můžete hrát bez kostky počasí, abyste si lépe zapamatovali jednotlivé mechaniky. Kostka přidává na náhodě a každý znak přidá jinou výhodu, kterou máte i vyobrazenou na hráčské desce.

Slunce aneb zlaté slunce září na bambusovou zahradu - znamená akci navíc. Ta se ale musí lišit od dvou běžných akcí hráče. Máte tedy celkem tři akce.

Déšť aneb vlahý déšť skrápí mladé bambusové výhonky - znamená přidání dílku bambusu na libovolné zavlažené políčko dle svého výběru. Stále si ale musíte hlídat počet maximální výšky bambusu.

Vítr aneb osvěžující vánek hýčká bambusovou zahradu - znamená, že můžete (ale nemusíte) provést v tomto kole dvě stejné akce.

Bouřka aneb nebe hřmí a blesky létají, což vyděsí pandu - ta se lekne, uteče na vámi vybrané políčko a tam sežere jeden dílek bambusu.

Mraky aneb nebe je zatažené a je pošmourno. I tak musí hráči do práce - vyberete si žeton vylepšení, který ihned umístíte anebo si ho vložíte do své zásoby na později. Pokud neni k dispozici vylepšení, můžete si vybrat efekt jakéhokoliv počasí. 

Otazník aneb vyberte si jaké počasí chcete.


 

PŘÍPRAVA HRY

Do středu stolu umístíte modré herní políčko s jezíkem a na něj umístíe figurky zahradníka a pandy. Ostatní políčka zamícháte a otočíte lícem dolu bokem, to bude dobírací balíček. Vedle něj položíte zavlažovací kanálky a žetony vylepšení (my všechno necháváme v krabici).

Dále rozdělíte karty úkolů dle typu a zvlášť položíte ještě kartu císaře. 

Každému hráči dejte jednu desku, žetony akcí a po jedné kartě z každého druhu úkolu - pak je na vás, který úkol si budete dobírat, ale ze začátku máte kadý tři od každého druhu. Úkoly zůstávají tajné, na to si dejte pozor.

 

PRŮBĚH HRY 

Ve svém tahu vždy vykonáte dvě činnosti. Nejdříve určíte počasí (to se ale určuje až od druhého kola, v prvním kole hrajete bez počasí) a dále provedete akce a splníte úkoly.

Na své hráčské desce máte na výběr dvě z pěti akcí - políčka, zavlažovací kanály, zahradník, panda, úkoly. Vezmete si své žetony a umístíte je na vámi zvolené akce. V jakém pořadí je vykonáte, to už je čistě na vás. 

Pokud si vyberete akci políčka, vezmete si tři vrchní karty políček z balíčku, jednu si vyberete a zbylé dáte dospod balíčku. Políčko je buď umístěno k základnímu políčku s jezírkem anebo musí přiléhat ke dvěma políčkům, která jsou již ve hře.

Zavlažování proběhne tak, že si vezmete jeden zavlažovací kanál a buď ho ihned dáte do hr anebo si ho schováte na později. Jsou pokládána tak, že tvoří síť, která vždy musí začínat políčkem s jezírkem. A pokud je políčko poprvé zavlaženo, přidá se na něj jeden dílek bambusu.

Zahradník vypěstuje dílek bambusu na políčku, kde ukončí svůj pohyb a stejně tak na všech přilehlých ve stejné barvě. Pohybovat se může v přímé linii v jekémkoliv směru o jakýkoliv počet políček ale růst bambus může pouze na zavlažených polích.

Pohyb pandou je úplně stejný. Na místě, kde se zastaví, sežere jeden bambus a ten si schováte na svou desku hráče do pandího břicha. 

Poslední jsou úkoly, které jsou limitované pěti kartami v ruce. Jakmile si zvolíte akci úkol, vyberete si jednu kartu a dáte si ji do ruky. Buď si vyberete úkol na políčka, na vyrostlé bambusy anebo snězené bambusy. Plnění úkolů se nepočítá jako akce.

A takto hrajete ve směru hodinových ručiček až do doby než dokončíte počet úkolů, který je určet pro počet hráčů ve hře.


KONEC HRY A VYHODNOCENÍ

Hráč, kterývyvolal začátek posledního kola si vezme kartu císaře s hodnotou dva body a ukončí svůj tah - to, že získá císaře ještě neznamená, že dotyčný vyhraje. 

Ostatní hráči mají ještě jeden závěrečný tah, ve kterém mohou ještě výsledek hry obrátit.

Vyhrává ten, který na splněných úkolech získal největší počet bodů. Pokud nastane remíza, vítězí ten, který má nejvíc bodů na pandích kartách úkolů.


 

DETAILY ROZEHRANÉ HRY

Je to jedna z těch her, na kterou mě baví se dívat. Je parádně vymyšlená, barevná, zábavná a hlavně oku lahodící. Baví jak malé děti, tak i partu dospělých.


 


 

 

ZÁVĚREM

Takenoko je láska. Vždycky si s radostí zahraju a ani se nevztekám, když nevyhraju (jo vztekám ale pouze, když hrajeme dva hahaha). Snadno ji vysvětlíte nováčkům mezi dospěláky i dětem ve věku 8 let, pro které je určena. 

Škoda jen, že je pouze pro 2-4 hráče, já bych ji ráda hrála i ve větším počtu. Kolikrát ji chce hrát až moc lidí a musíme se rozstřelit, abychom se vešli. Hra je to z mého pohledu klidná a hraje se na pohodu - žádný časový tlak ale lážo plážo.

Pokud vás zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE a mrkněte i na rozšíření Panďátka.


Cena: 999Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat