3. května 2022

ČTEME: Co se šeptá v trávě (Genetická metoda)

Čtení je u nás víc a víc na denním pořádku, a i když se Klaudince nechce číst dlouho, čte ráda a baví ji různé druhy příběhů. Proto se pro ni snažím mít různorodý výběr, aby si mohla sama zvolit, co zrovna číst chce a měla chuť.

Ilustrace Venduly Hegerové pozná už na první pohled a knihy ilustrované Vendulkou v naší sbírce vždy ráda uvítám. Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál bych vám dnes ráda ukázala malou knížku s názvem Co se šeptá v trávě, která vychází ze zásad genetické metody výuky čtení. Proto jsou všechny příběhy v knize psány velkým tiskacím písmem a jsou řazeny od pohádek čtenářsky jednodušších (jednoslabičné) až po ty složitější (dvoj-trojslabičné).

Tak se na ni pojďme podívat blíže :-).

 

 

OBSAH KNÍŽKY

  • Kos Píp
  • Brouk Tik
  • Šnek Muk
  • Pavouk Ludvík
  • Včela Běla
  • Komár Véna
  • Housenka Julie
  • Mravenec Mojmír
  • Beruška Žaneta


 

LISTOVÁNÍ KNIHOU

Jednotlivé příběhy jsou svojí délkou přizpůsobeny začínajícím čtenářům, aby si je děti mohly číst samy ať už doma, ve škole či v družině. Děti jsou motivovány jednoduchými slovy, které si mnohdy i zapamatují zpaměti a to jim dodává motivaci pokračovat ve čtení.




 

Mě osobně nepřestává fascinovat, že je někdo schopen vytvořit pohádku, která má hlavu i patu, a to pouze v jednoslabičných či dvoj-tříslabičných slovech. Přitom je to ve finále tak hezké čtení, které děti baví. Téma brouků je v jarním období opravdu tématické, o to více můžou příběhy děti bavit.




 

Tím, že příběhy postupně zvyšují náročnost se děti k těm náročnějším dostávají pomalu a v podstatě nenápadně. Čtou, čtou, čtou a najednou jsouu těžšího čtení a nemusí si samy všimnout. Vždy je ale důležité řídit se dítětem samotným a využívat té chuti ke čtení. Jakmile by přešlo na složitější příběh, nemuselo by se mu chtít číst. My s Klaudinkou jsme stále u těch jednodušších, aby se mi nesekla.





 

ZÁVĚREM

Autorkou knihy je Eva Horáková. Učitelka s dlouholetou praxí na 1. stupni ZŠ a v nakladatelství Portál jí vyšly knížky prvního čtení (pro genetickou metodu) Zvířátka, Svět hraček a her, Pohádkový svět, Pohádky pro všední den, Do pohádky se zvířátky nebo Moje maminka je nej.

No a Vendulku vám snad ani představovat nemusím. Je jedna z našich nejoblíbenějších ilustrátorek, kterou se snažím podporovat co mi síly stačí. Moc ji fandím ve všem, do čeho se pustí a s radostí sleduji jak se jí daří :-).

Jakmile začne dítko objevovat čtení, hledá všude kolem sebe, co by mohlo přečíst. Jako rodiče se ho snažíme podpořit ale ne vždy je to jednoduché a vymyslet tolik jednoslabičných krátkých slov je náročné. Proto jsem ráda, že vznikají takové knihy, které nadchnou začínající čtenáře i rodiče a to nejen svými texty ale i krásnými ilustracemi.

Troufám si říct, že příběhy Evy Horákové (zvlášť v kombinaci s vtipnými ilustracemi Venduly Hegerové) jsou sázkou na jistotu. Zaujmou na první pohled a přijde mi, že se jen tak "neočtou". Děti se k nim opakovaně vrací a dokonce jsou tyto konkrétní knihy využívány i na naší škole.

Knížka Co se šeptá v trávě je na eshopu Nakladatelství Portál aktuálně rozebrána, ale pokud mrknete na Heuréku, určitě si tam vyberete.

 

Cena: 183Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat