25. května 2022

HRAJEME SI: Šampioni jablečného království (My Little Scythe)

Na tuto hru mám spadeno už pěkně dlouho, ale vyčkávala jsem až Klaudinka doroste nebo spíše dozraje do her, u kterých je potřeba sedět delší dobu. Chystala jsem se, že ji pořídím letos k Vánocům, ať vysedáváme taky u něčeho jiného, než u Karaku. 

Albi mě o půl roku předehnalo a přišlo s nabídkou možnosti propagace hry k blížícímu se Dni dětí. Na to jsem nemohla říct ne! Naopak je to perfektní dárek ke dni dětí pro celou rodinu. Hra je totiž až pro 6 hráčů, což je naprostá paráda. A já (ano hlavně já) mám tak Vánoce už v květnu.

Za dobu mého čekání se změnil název z My Little Scythe na Šampioni jablečného království, což je sice dle příběhu hry trefné ale přeci jen mám pocit, že hře původní název dával větší kouzlo. Tak se na ni pojďme v této vyčerpávající recenzi podrobně podívat :-).


 

 

BALENÍ HRY

Abych pravdu řekla, tak miluju velké těžké hry s hromadou různý komponentů, které vám svým množstvím nejdříve doslova zamotají hlavu ale nakonec zjistíte, jak moc jsou ty hry fajn a začnete je hrát víc, než "obyčejnější".

Hra je balena ve dvou patrech a volným prostorem se myslí i na případná rozšíření hry. Zatím vím jen o jednom, které obsahuje vzducholoď a přidává další postavičky. Snad se ho brzy dočkáme v češtině.

Spodní patro je rozděleno přehledně pro všechny komponenty a vrchní patro je zaměřené na krásné velké figurky.


 

OBSAH HRY

  • Hrací deska
  • 6 hráčských desek
  • 16 karet vylepšení
  • 8 karet povahy
  • 24 jablíček
  • 24 safírů
  • 12 žetonů dobrodružství 
  • 28 pohárů (4 od každé barvy)
  • 7 párů hledačských figurek
  • 7 figurek akcí
  • 7 žetonů koláčů
  • 7 žetonů přátelství
  • 7 žetonů táborů
  • 2 koláčová kolečka pro koláčové souboje
  • 1 dílek přípravy mapy
  • Kostky hledání 


 

TEXTOVÉ BROŽURY

Brožur ve hře najdete hned několik. Jedna je klasickým návodem, další je zaměřen ačistě na "automku", pokud byste chtěli hrát sami anebo přidat mezi sebe neutrálního hráče.


 
 
V návodu objevíte moc hezky rozepsané herní komponenty i přípravu hry, která se lehce liší dle počtu hráčů. Následuje pečlivě rozebraný průběh hry a nechybí ani závěr a ukončení hry. Vše je psané srozumitelně a graficky je návod přehledný.
 

 
 
Narazíte také na návod k barvení figurek, do kterého se já osobně vůbec nehrnu .. nechci prznit tak nádhernou hru .. hahaha :-D. Dozvíte se o zástupcích jednotlivých říší víc informací a děti si rychle zapamatují jejich jména.
 

 

LISTINA ÚSPĚCHŮ

Listinu úspěchů můžete pojmout jako motivaci k dalšímu hraní. Je rozdělena na počet hráčů, věk rok, království, měsíce v roce, hru s automkou apod.


 

KARTY HRÁČŮ

Každý z hráčů pracuje s jednou kartou, na které vše přehledně vidí. Místo textu jsou samé obrázky, takže i dítě, které ještě neumí číst, se dokáže na kartě orientovat. V horní části je místo na čtyři poháry, které se snažíte umístit na velkou hrací desku a dále u každé z akcí je prostor pro vaši figurku akcí, abyste věděli, kterou akci jste vykonali - nelze hrát dvakrát po sobě.



 

HLAVNÍ HRACÍ FIGURKY

Hra obsahuje celkem 7 zástupců různých říší s barevně odlišenými podstavci:

  • Pižmoní království
  • Opičí říše
  • Království vlků
  • Velké tygří království
  • Svobodné orlí království
  • Spojené medvědí království
  • Království kančího zubu


 

ŽETONY STANOVIŠŤ

Velké žetony stanovišť položíte na hrací plochu na místo s ikonou stanu - rozložení určí návod dle počtu hráčů. To bude vaše startovací místo. Žeton vám navíc připomene další výhody, když se na stanoviště vrátíte.


 

POMOCNÉ FIGURKY AKCÍ

Moc se mi líbí, že zvolené klasické figurky nejsou obyčejně plastové nebo dřevěné ale mají syté barvy a jsou zaoblené a lesklé.


 

KOLÁČOVÁ KOLEČKA PRO SOUBOJE

Tohle je prostě pecka! Místo klasického souboje (jako je ve velké hře Scythe) po sobě házíte jablečné koláče. Tyto kolečka použijete pouze v souboji, jindy ne. Pokud hrajete v přátelském prostředí, nemusíte bojovat vůbec.


 

KARTY POVAHY, DOBRODRUŽSTVÍ A KOUZEL

Kartu povahy dostane každý hráč jednu, to je tajný úkol, který se pokusíte splnit. Karty dobrodružství využijete pokaždé, co se dostanete k žetonku s mapkou. Karty kouzel vám přidají koláče, proto je využíváte v koláčových soubojích.


 
 
Karty povahy vám přidají výhodu ve splnění jednoho z 8 pohárů. Jsou náhodně taženy, takže nevíte předem, kterou dostanete. Držíte je tajně před ostatními hráči, aby vám ve splění nemohli případně zabránit.


 
 
Karty dobrodružství vám pomohou získat další pohár, pokud splníte alespoň dvě. Můžete být za klaďasy, záporáky anebo ho jednoduše odmítnout - čímž ale také získáte něco navíc.
 

 
 
Karty kouzel vám pomohou v koláčových soubojích a také s nimi získáte další pohár. Můžete jich mít několik a mít tak velkou šanci na výhru v soubojích.
 

 

KARTY VYLEPŠENÍ

Karty vylepšení vám mohou vylepšit vaši hráčskou desku a to jak akci JDI tak akci VYTVOŘ. Můžete s nimi získat velkou výhodu a také vám pomohou k získání dalšího poháru. Pokud si nějaké vylepšení vezmete, přiložíte ho na svou hráčskou desku na konkrétní místo.



 

NÁDHERNÉ SAFÍRY

Krásnými komponenty jsou safíry, které sbíráte po herní ploše a snažíte se je donst do hradu Stálestál anebo je směnit za koláče, kouzlo či vylepšení.



 

ČERVENÁ JABLÍČKA

Dalším důležitým komponentem, který sbíráte na mapě, jsou jablíčka. Ty se také snažíte donst do hradu Stálestál anebo je směnit za kouzlo či vylepšení.



 

ŽETONKY DOBRODRUŽSTVÍ

Ze začátku hry i při akci hledání se na mapě kromě safírů a jablíček objeví i žetony dobrodružství, to okamžitě začnete řešit a žetony následně vrátíte zpátky do krabice anebo na hromádku vedle herní desky. Žetony dobrodružství se umisťují pouze tam, kde nikdo nestojí a kde není ani žádný další žeton dobrodružství.


 

KOSTKY HLEDÁNÍ

Kostek hledání je celkem 5. Dvě na jablíčka, dvě na safíry a jedna na žetony dobrodružství. Symboly jsou různé barevné dle toho, v jakém kraji se objeví. Takže modrou dáte do modrého kraje, žlutou do žlutého, červenou do červeného apod. Můžete k sobě i k protihráči (za to se vám zvedne přátelství). Na portály se nic neumisťuje.


 

HRÁČSKÉ ŽETONY POHÁRŮ, PŘÁTELSTVÍ A KOLÁČŮ

Každý z hráčů má svůj žeton srdíčka (přátelství), koláče a čtyři poháry ve své barvě. Žetony jsou z pevnějšího kartonu ale srdíčkové mrňavé potvory se rády ztrácí, tak na to pozor.


 

PŘÍPRAVNÝ DÍLEK

Přípravný dílek před začátkem hry umístíte na hrad Stálestál lícem dolu a náhodně ho otočíte. Pak ho obrátíte a dle obrázků na mapě rozložíte komponenty.


 

HERNÍ DESKA

Herní deska je mega velká! Vůbec jsem nečekala, že bude až tak moc velká. Nevejde se nám doma pořádně na stůl v kuchyni anina konferenční stůl a v babyclubu jsem hru fotila na zemi. Na druhou stranu je to prostě nádhera. Mít před sebou tak obsáhlou hru. Vím, že klasický Scythe se všemi rozšířeními je extra mega a u tohoto mají alespoň děti pocit, že hrají taky velkou hru. Škoda, že to fotky tak zkreslují.


 

HRAD STÁLESTÁL

Hrad Stálestál je středem hrací plochy a zároveň slouží také jako portál, takže se na něj můžete přesunout z jiného portálu. Do hrad se chodí pouze za účelem doručení safírů nebo jablíček.


 

HERNÍ PŘÍBĚH

Jablečné království je nejvzácnějším klenotem sedmi zvířecích království. Z něj totiž pocházejí všechna rubínová jablíčka a kouzelné safíry. Je to kraj obydlený zvířátky rozličných podob a rodů žijících v přátelství a harmonii.

V jeho středu se tyčí věhlasný hrad Stálestál. Stařešinové říkají, že před dlouhými a dlouhými časy na místo, kde tento prastarý hrad nyní stojí, spadla nejjasnější hvězd celé oblohy. Její kousky se v podobě kouzelných safírů rozlétly do všech koutů království a naplnily každý z jeho krajů magií.

Časem vzniklo Jablečné království, první království zvířátek. Jeho obyvatelé se postupně rozptýlili do sousedních zemí a založili sedm zvířecích království.

Rok co rok každé ze sedmi království vysílá dva sourozence na Dožínkový turnaj. Dvojici, které se jako první podaří získat 4 poháry, připadne koruna a vláda nad Jablečným královstvím.

Toto je tradice díky které se celá staletí dělí o moc nad posvátnou zemí.


ROZLOŽENÍ HRY PRO DVA HRÁČE

Rozdělíte si barevné figurky a umístíte žeton tábora na příslušné políčko dle rozdělení v pravidlech podle počtu hráčů. Každý z hráčů dostane jednu desku hráče, žetony pohárů, kartu povahy, kouzlo a můžete před něj položit i koláčové kolečko na souboje.

Rozložíte po mapě dle dílku přípravy safíry, jablíčka a žetony dobrodružství.

Přiložíte na správné místo žeton přátelství a žeton koláče v konkrétní barvě hráčů.

Položíte na herní desku karty kouzel, dobrodružství i vylepšení a vedle herní desky položte kostky hledání. 

No a hra může začít, co myslíte? :-)


 
 
Žetony přátelství začínají na stupnici 3. Pohár přátelství získáte na stupnici 8, ale jakmile spadnete na 2 a níže, pohár ztrácíte. Na to pozor. Může se tak stát při plnění dobrodružství, pokud chcete být záporáci a uškodit někomu, abyste získali neodolatelnou výhodu.


 
 
Žetony koláčů startují také na stupnici 3 a pohár získáte, jakmile se dostanete na stupnici 8. Koláče se zvedají dobrodružstvím, vytvořením za dvě jablíčka nebo návratem do tábora.
 

 
 
Zde přikládáte získané poháry. Máte na výběr celkem z 8 možností - přátelství, vylepšení, kouzlo, dobrodružství, safíry, jablíčka, koláčový souboj nebo koláče. Vždy, když získáte nějaký pohár, vezmete si jeden ze své hráčské desky a přiložíte ho na konkrétní místo. Jakmile položíte čtyři, hra je ukončena, a hráči mají poslední tah.


 
 
Na žeton tábora postavíte obě své postavičky zároveň. - rozložení ve dvou hráčích je naproti sobě.
 


 

ROZLOŽENÍ HRY PRO AUTOMKU

Automka je uměle vytvořený hráč, kterého si do hry přidáte, pokud chcete hrát sami anebo chcete hrát ve větším počtu a chybí vám někdo další. Automka má různé úrovně obtížnosti, které ovlivňují s kolika žetony získá pohár a s kolika koláči bude útočit v souboji. 

Doporučuji začít v klidu s lehkou úrovní, protože se jinak nečapnete a ty nervy za to nestojí. Já hrála těžkou a neměla jsem šanci záskat ani jeden pohár. Potvora automa! :-D

Detaily hry s automkou si přeledně přečtete v jednom z návodů určených přímo pro ni.


 
 
Pro automku budete využívat tyto karty, které určují její tahy.
 

 

PRŮBĚH HRY

Ve svém tahu si vyberete a vykonáte jednu ze tří akcí - jdi, hledej, vytvoř. Svojí figurku akce přesunete na konkrétní políčko u vámi vybrané akce. 

Při pohybu hýbnete oběma svými figurkami. O jedno políčko, pokud táhnete jablíčko či safír anebo o dvě políčka, pokud jdete s prázdnou.

Hledání můžete vybrat ze dvou možností a to, jestli chcete hledat víc jablek nebo safírů. Dle toho si na hráčské desce vyberete kostky. Hodíte kostkami a na konkrétní políčka přidáte vše, co vám padlo.

Pokud chcete něco tvořit, figurku akce přiložíte ke konkrétnímu tvoření a hned ho vykonáte. 

Takto se v tazích střídáte s ostatními hráči.

Jakmile vstoupíte na políčko, na kterém již někdo stojí, začíná souboj. Ten, který útočí, ztrácí jedno přátelství. Ten, který prohraje, se vrací do tábora bez nároku využití výhod návratu do tábor. Navíc si musíte odebrat ze koláčové stupnice počet koláčů, které jste využili na souboj.

Vašim cílem je co nejrychleji získat 4 poháry.


PÁR DETAILNÍCH FOTEK NA ZÁVĚR

Já bych se hrou mohla kochat hodiny a hodiny. Klasický Scythe jsem hrála jednou a nemusím ho hrát už nikdy. Ale tento bych mohla hrát neustále dokola a jsem ráda i za možnost automky, když se nechci vtekat s ostatními hráči hahaha.







 

ZÁVĚREM

Víte vlastně jak vznikl tento "dětský Scythe"? Velký fanoušek hry Scythe Hoby Chou moc chtěl hrát Scythe se svou dcerou Viennou a tak vymyslet dětskou verzi s prvky velké hry Scythe. Výsledek byl původně jako print and play, který měl neskutečné ohlasy. Dostala se až k samotnému Jameyemu Stegmeierovi, kterému se tak moc líbila, že ji vydal ve svém nakladatelství.

Je to opravdu velká hra pro děti od 8 let, která je ale zároveň jednoduchá, snadno zapaatovatelná a je takovým vstupem pro děti do světa větších her. Tím, že je až pro 6 hráčů ji mohou krásně hrát děti v kombinaci s dospělými a my ji hrajeme i na deskoherním kroužku v partě dospělých.

Z mého pohledu je lepší hrát ji ve větším počtu a ne pouze ve dvou hráčích. Hra je pak živější, mapa je plnější a interakce mezi hráči mnohem větší. Tak abyste nebyli třeba zklamaní, pokud byste hráli ve dvou a čekali od hry víc.

A také bych ji doporučila hrát dětem od těch 8 let, protože je potřeba plánovat tahy, řešit konkrétní situace a vědět, co přesně dělat. Pro naši Klaudinku úplně akorát. Dřív bych ji k takové hře nedostala - neposeděla by u ní a musela bych jí hodně pomáhat.

Pokud vás tato nádherná hra Šampioni jablečného království zaujala a chtěli byste ji vašim dětem pořídit, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.


Cena: 1079Kč (původně 1199Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat