19. května 2022

LUŠTÍME: Časopis Ben Já Mína - Duha

O časopisu Ben Já Mína jsem vám psala poprvé recenze loni v létě. Nedávno jsme se k němu v podobě pár čísel vrátili. Vybrala jsem číslo zaměřené na vynálezy a druhé zaměřené na duhu, která mě obecně moc baví a holky taky. Máme rády barvy kolem sebe a obklopujeme se jimi.

Časopis Ben Já Mína vychází 5x ročně a je určen dětem ve věku 4-7 let. Hlavní hrdinové jsou Ben a Mína, kteří se svou skautskou družinou Benjamínků zažívají různá dobrodružství. Je plný obrázků s minimem textu a vydává ho Junák - český skaut.

Ke každému číslu je ke stažení metodická příručka pro dospělé, aby z časopisu vyždímali co nejvíce to jde. V metodice, kromě námětů a nápadů na aktivity s dětmi, najdete také doplňující informace k jednotlivým programům. Pokud si ale časopis objednáte právě přes send.cz, přijde vám vytištěná.

 



LISTUJEME ČASOPISEM

Na první dvoustraněpopíšete komix o sněhovám ptákovi a barvách světa. Dle obrázků se pokusíte vyprávět příběh, který se odehrává. Na vedlejší straně si popovídáte o štěstí. Každý z nás po něčem touží, ale nemusíme kvůli tomu vypít duhu, že? Zamyslete se nad tím, co vám přináší radost a štěstí a ztvárněte to na papír :-).


 

Dále se v dalším komixu hledá duhy barvička. Tentokrát k tomu máte i drobné úkoly v podobě nalezení a obtažení ptáčka v komixu. Zakroužkujete, co by dostal k jídlu a dozvíte se, jakým způsobem můžete chránit ptáky, aby nenarazili do oken. Také si vyrobíte paletu barev.


 

Modrá je moje nejoblíbenější barva, to určitě všichni víte .. hahaha. Ale v přírodě je naopak velmi vzácná. Rozhléděte se kolem sebe a cokoliv najdete alespoň trochu modrého, to si vyfoťte. Také si zkusíte vyrobit magický obrázek a vyzkoušíte si kouzlo s červeným zelím.


 

Na další dvoustraně míte za úkol vyčistit studánku, aby byla opět křišťálová a modrá barva se z nebe mohla znovu odrážet. Dozvíte se, jak se stát neviditelným pozorovatelem. Vybarvíte pírka ptákovi a rozhodnete, komu patří které oči. Také najdete v odrazu vody 5 rozdílů.


 

Seznámíte se se Zvonkem zeleným, který vám nachystal několik úkolů. Dokreslíte vzor na talíři a vybarvíte ovoce. Připravíte si ovocnou svačinku a pomůžete seřadit aktivity ve správném pořadí. Také najdete deset rozdílů a pojmenujete ptáčky na obrázku.



Vyrobíte si Newtonův disk, na kterém budete zkoumat barvy.



 

Teď potřebujeme do světa dostat žlutou barvu. Zahrajete si na babu Vztekandu, naučíte se vztekací básničku, zjistíte co je to zlatice a poslechnete si, co šeptá les.


 

Když splníte úkoly v tajemn zahradě, do světa se opět vrátí oranžová barva. Můžete ji doplnit na bílá místa na této dvoustraně. Vyrobíte si mozaikový květináč, dovybarvíte dveře a namalujete oranžový kořen a plod.


 

Na poslední straně uspořádáe ptačí přehlídku tak, že ptáčkovi dotvoříte pírka pomocí otisku vašich prstů. Ten bude teda barevný, už ty barvy vidíte doslova před očima?


 

Ze zadní strany na vás čeká hra Mráčky, ke které budete potřebovat figurku pro každého hráče a jednu kostku. Případně se budou hodit i pastelky v barvách duhy a list papíru. Sice jen postupujete figurkou po hrací ploše, ale máte za úkol projít všemi barevnými srdíčky, abyste mohli stoupnout na mráček stejné barvy. Cílem je dojít až na duhu.



METODICKÁ PŘÍLOHA

V metodické příloze se dozvíte cíle časopisu i detailní rozebrání jednotlivých stran a aktivit, které můžete mnohem více rozpracovat. Obsahuje dostatečný prostor i na vaše poznámky a v závěru přílohy najdete ukázku 4 karet, které jsem vám již představovala ZDE.

 




 

ZÁVĚREM

Časopis je určen skautským benjamínkům i všem předškolákům ve věku 4-7 let. Vychází pětkrát ročně a každé číslo je zaměřeno na nějaké konkrétní téma. Je to ten typ časopisu, který vyluštíte do poslední strany a mnoho se s ním také naučíte.

Já osobně zatím nepotřebuji předplácet, ale jakmile mě zaujme nějaké další téma, určitě zase objednám starší čísla. Jsou tam moc zajímavé naučné informace a moc se mi líbí i styl ilustrací a celé nastavení a obsah časopisu. Toto duhové číslo nás moc bavilo a těším se na následující témata :-).

Více informací najdete na webu benjamina.skaut.cz.


Cena: Roční předplatné 350Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat