12. května 2022

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - květen/červen 2022

Taky vám to tak rychle všechno utíká? Co je časopis Tečka! dvouměsíčníkem, musím přiznat, že nám to takto vyhovuje víc, než kdyby chodila každý měsíc. To bychom ji neměli šanci luštit, ale takto si ji kolikrát rozvrhneme opravdu na ty dva měsíce a je to úplně akorát. Krásně se prolíná s časopisem Puntík a vždy se těšíme na naše oblíbené aktivity.

Čeká vás jarní piknik, luštění, hledačka, labyrint na téma včel, svět barev, jak to vidí malíři, Dubánci, barevný kolotoč, proč ještěrky ztrácejí své ocásky, pokus, sladká tečka, únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. MANDALA OMALOVÁNKA

Tady jsem si říkala, že to je spíš omalovánka pro mě, protože mám ze všeho nejraději právě mandaly jako omalovánky, ale Klaudinka mě předběhla a vrhla se do vybarvování .. jen u toho stále nemá trpělivost a po chvilce odběhne pryč.


 

2. JARNÍ PIKNIK

Malované čtení je sázkou na jistotu. Bavilo mě, jako malou, a baví moc i Klaudinku. Tohle v časopisu Tečka! je navíc vtipné a můžete ho přečíst dvěmi způsoby. To je taky zábava. Nejdřív si ho přečtěte správně a pak zkuste s těmi nesmysly :-).


 

3. LUŠTĚNÍ 

Klaudinku k něčemu dostat, to je věc. Chce luštit ale nevydrží dlouho, což musíme trénovat, aby lépe fungovala i ve škole. V časopisu je luštění tak akorát, že zvládne luštit všechno z celé strany najednou a baví ji to. Neskončí v půlc, že už nechce.


 

4. HLEDAČKA

Hledačka na sladké téma, co chytne každé dítě. "Jééé, to je jako v nějaké pohádce plné sladkostí" hulákala Klaudinka, když narazila na tuto stránku a hned se pustila do hledání. Hledačky mě baví stejně, jako malované čtení a Klaudinka mě v tomhle docela hezky kopíruje, kéž by jí to vydrželo.


 

5. KŘÍŽOVKA

Tyhle křížovky mám sto chutí  každého čísla časopisu Tečka! vytrhat, zalaminovat a nechat Klaudince jako velký sešit křížovek. Už do nich hezky dozrála a baví ji. Rozšiřuje si slovní zásobu a trénuje zmenšování písmen - ve škole píšou na velké linky.


 

6. VČELÍ LABYRINTY

Čím zaujmete Klaudinku? Bludišti a labyrinty. To jí chytne hned bez ohledu na to, jaký labyrint či bludiště to je. Matematický jí sice v první chvilce odradil, že musí počítat, ale tím, že to je pořád labyrint, tak se nechala strhnout a s pomocí počítala dál.


 

7. SVĚT BAREV

Na dvoustraně ze světa barev se děti dozví, kde se barvy berou, jaké jsou základní barvy, jak se barvy míchají a jaké mají významy. Také se dozvíte, co se děje v oku a jaké barvy vidí zvířata. Moc hezké téma na povídání s dětmi. Pokud máte doma sensory blocks, dají se k tématu krásně využít - ty s barevnými sklíčky.


 

8. JAKO PICASSO!

Tohle je absolutní TOP všech Teček, které kdy vyšly! A že máme úplně všechny. Ještě se nám nestalo, že bychom narazili na hru či aktivitu, ke které bychom se vraceli několikrát denně a kterou bychom zkoušeli i v partě dospěláků. Geniální !!! Klaudinka si pak vzala tlusté Stabilo pastelky a svůj další výtvor zvýraznila barvami.




 

9. DUBÁNCI

Dubánky musí mít rád úplně každý. To je tak perfektní projekt, až se mi nechce věřit, že dokáží být tak živí a tak vtipní. Dubánci jsou láska a moc ráda sleduji jejich další dobrodružství. Tentokrát si s nimi procvičíte bary spojené s rostlinami a vyluštíte křížovku.


 

10. KUK Z KRUNÝŘE

Papírových hrátek máme doma aktuálně dost především z časopisu Puntík, tak si ty z Tečky spíše šetříme na později, ale Klaudinku vždy nadchnou a těší se, co dalšího vyrobíme. Toho není nikdy dost a jakmile začnou děti marodit nebo je venku ošklivo, víme, po čem sáhnout.


 

11. BAREVNÝ KOLOTOČ

Zajímavá podívaná pro malé i starší děti. Když se kruh roztočí, barevné části se smíchají a u černobílých vzniknou barevné pásy. Můžete si vyrobit další kruhy dle vaší fantazie a z druhé strany objevíte i několik menších. Jednoduché a přitom chytlavé.


 

12. PROČ JEŠTĚRKY ZTRÁCEJÍ SVÉ OCÁSKY?

Hmm, proč asi ještěrky ztrácejí své ocásky? Asi rády nakupují nové .. nebo si značí cestu, aby trefily zpět .. anebo si ho dají jednoduše k svačině. Je to tak? To asi ne. Tak jak je to doopravdy? To se dozvíte na téhle vtipné stránce, u které se vždy nasmějeme :-).


 

13. POKUS S OBRÁZKEM

Další hezké pozorování, konkrétně mizející barvy po namočení obrázku do vody. Budete potřebovat pouze to, co najdete doma. Věřím, že i nějaký uzavíratelný sáček se u vás doma najde. Dochází k jevu, kterému se říká úplný odraz světla a sáček v tu chvíli funguje jako zrcadlo.


 

14. SVĚT ZVÍŘAT 

Kdopak je na zemi zdejší ze všech zvířat nejpestřejší? Tato dvoustrana vám představí pestrobarevná zvířata, která, až na pár výjimek, uvidíte určitě poprvé. Brouk jako od Picassa, nejjedovatější pralesnička, opičí krasavec, pták s vějířem apod.


 

15. SLADKÁ TEČKA

Sladká tečka je skvělá inspirace, kterou bych mohla už konečně vyzkoušet. Léto a dlouhé večery k tomu doslova svádí a taková miska plná lesních plodů a domácí šlehačky je eňo ňuňo! Mňam, škoda že zrovna doma žádný balonky nemáme hahaha :-D.


 

16. KOMIX MIS3 SPORTU

Komix je psaný velkým písmem, takže si ho Klaudinka už sama přečte. Sice jí to trvá, ale komixy jí začaly bavit - obrázkově, a aby porozuměla celému příběhu, je potřeba, aby si ho přečetla. Takže taky taková motivace do čtení prvňáčků :-).


 

17. ÚNIK Z BOTANICKÉ ZAHRADY

I na ty únikovky by mohl být samostatný formát plný únikovek. Už jsem to někdy zmínila? Tohle je parádní luštění pro děti, se kterými můžete postupně navázat i na deskovkové únikovky a trochu přidat na náročnosti. My si ji nikdy nestopujeme ale vždy ji do té půl hodinky v pohodě vyluštíme.


 

18. BEZPEČNĚ NA KOLE

Při jízdě na kole je jednou ze základních věcí dobře nasazená ochranná přilba, aby dokázala dobře ochránit a při nehodě z hlavy neodletěla. Zde máte za úkol poznat, kde je přilba nasazena správně a když navíc načteteQR kód, zobrazí se vám videa od zebry.



ZÁVĚREM

To je z Tečky! na měsíc květen/červen vše z toho, co nás nejvíce zaujalo a k čemu se i pravidelně vracíme. Vytvářet časopis pro děti není snadné, aby se udržel jejich zájem a Tečka! se drží zuby nehty a s každým číslem přidá něco zajímavého, co nás zaujme a zabaví. Všechny díly schováváme a různě se k nim vracíme.

V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat