26. května 2022

HRAJEME SI: Hanabi aneb sestavte ohromující ohňostroj

Hanabi je karetní kooperativní hrou pro 2-5 hráčů, ve které se snažíte společnými silami sestavit ten nejlepší ohňostroj. Nic není ale jen tak! Háček je v tom, že vidíte karty ostatních hráčů, ale nevidíte ty své. Nikdo tak vůbec netuší, jaké karty má v ruce. Vše si musíte pamatovat za pomocí nápověd ostatních hráčů.

Baví mě hry se zajímavými herními způsoby, zvlášť pokud jsou kooperativní, a proto jsem si tuto hu vybrala v místním deskoherním turnaji, který se konal na podzim loňského roku a kde se mi podařilo obsadit 2. místo v kategorii dospělých.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat.

 

 

 

BALENÍ HRY

Tato verze je v klasické kartonové krabičce. Ještě existuje verze v plechové krabičce, kde jsou karty čtvercové a ta obsahuje navíc i mini rozšíření, které hru usnadní a přidá vám výhody.


 

VELIKOST KRABIČKY

Hra je doslova kapesní. Vejde se vám do batůžku, ledvinky, kabelky a můžete ji hrát kdekoliv na cestách. Nezabere ani rozložená moc prostoru, takže si místo vtvoříte snadno a tím, že je až pro 5 hráčů, většinou obsadíte všechna místa. Krabičku navíc využíváte i přímo ve hře na odkládání žetonů.


 

OBSAH HRY

  • 50 karet ohňostrojů
  • Pravidla a návod
  • 8 modrých žetonů
  • 3 červené žetony
  • 5 duhových karet


 

PRAVIDLA HRY A NÁVOD

V návodu se přehledně dozvíte cíl hry, přípravu hry, průběh hry včetně napovídání, zahození karty nebo zahrání karty, jak se tvoří ohňostroje, bonus za kompletaci ohňostroje i to, jak a kdy hra končí. Nesmí chybět ani skorování. Také se dozvíte, jak mezi sebou musíte komunikovat, jak zahrát verzi pro zkušené hráče a jak je to s tím rozšířením v podobě duhového ohňostroje.



 

HERNÍ ŽETONY

Modré žetony jsou takovým "počítadlem" kolikrát můžete ve hře napovědět. Jsou umístěny do víčka krabičky a kdkoliv chcete napovídat, musíte jeden žeton z víčka vyndat. Jakmile ve víčku neni žádný, napovídat už nesmíte. Modrý žeton navrátíte zpátky tak, že ve svém tahu zahodíte jednu kartu z ruky přímo na zahazovací balíček.


 

Červené žetony značí vaše chybování. Přidají se do víčka krabičky ve chvíli, kdy zahrajete kartu a netrefíte se do již vyloženého ohňostroje anebo nejsme kartou schopni ani žádný další začít. Pozor na to, abyste nenahromadili všechny tři. V tu chvíli jste selhali a hra okamžitě končí.


 

HRACÍ KARTY

Hracích karet je celkem 50 + 5 duhových. Jsou odlišeny barevně i číselně. Všimněte si, jak je hezky vymyšlená grafika. S číslem na kartě souvisí i počet ohňostrojů na obrázku. Je to ten typ matných odolných karet, které by dokázaly přežít i polití nebo nečekaný déšť.


 

Zadní strana je černobílá s vyobrazenou sakurou. Takto na své karty budete celou hru koukat, barevné strany uvidíte pouze u svých spoluhráčů.


 

CÍL HRY

Jako tým v této hře představujete roztržité tvůrce obřího ohňostroje, kterým se úplnou náhodou podařilo promíchat všechny rozbušky, rakety i střelný prach. Ohňostroj má zanedlouho začít a panika se šíří. 

Musíte spolupracovat, abyste dokázali zabránit katastrofě. Musíte dát dohromady celkem 5 ohňostrojů (bílá, červená, modrá, žlutá, zelená + případně bonus duhový) tak, že jejich čísla budou stoupat od jedničky do pětky v příslušné barvě.

Žádný z ohňostrojů se nesmí opakovat.


 

JEDNOTLIVÉ OHŇOSTROJE

Každý z ohňostrojů má pod číslem jiný znak a všimněte si, že je každá barva i jinak graficky znázorněna. Baví mě různorodost a zároveň i to, že nejsou graficky přeplácané. Základních barev ohňostrojů je v balíčku několik, takže pokud se spletete, máte pořád šanci ohňostroj dokončit.


 

BONUSOVÝ OHŇOSTROJ

Duhový ohňostroj je v podstatě rozšíření, které v základní hře hrát nemusíte. 

Duhové karty tvoří novou barvu ale je jich pouze 5! Takže jamile se jednou spletete, nemáte už šanci duhový ohňostroj dokončit.

Duhový ohňostroj můžete hrát ve dvou různých náročnostech.


 

PŘÍPRAVA HRY

Nejdříve umístěte do víčka krabičky modré žetony a vedle víčka položte červené. Každému hráči rozdejte příslušný počet karet, který se mění dle počtu hráčů. Ve dvou či třech hráčích se rozdává 5 karet ale pokud hrajete ve čtyřech či pěti, rozdáváte pouze 4 karty. Ze zbylých karet vytvořte dobírací balíček, u něj později vznikne odhazovací.


 

PRŮBĚH HRY

Začíná hráč, který má nejbarevnější oblečení a rozhodne se, kterou akc vykoná - může buď napovídat, zahodit kartu anebo kartu zahrát. Celou dobu spolu můžete komunikovat a domlouvat se, jaký postup zvolíte a jak budete pokračovat. Jediné, co nesmíte, tak prozradit karty jiných hráčů a nesmíte se podívat ani na své. Pokud si to ale chcete ztížit, můžete si nastavit pravidlo, že budete komunikovat pouze při vašem tahu a akci napovídání.

Napovídání - pokud se rozhodnete napovídat, vezmete modrý žeton a dáte ho mimo víčko. Poté můžete dát jednomu ze spoluhráčů nápovědu ohledně jeho karet. Buď řeknete pouze barvu a ukážete na karty v příslušné barvě anebo řeknete pouze číslo a ukážete na karty s konkrétním číslem. Takže vaše nápověda může znít například "červená tady, tady a tady" a hráč si karty může otočit třeba vzhůru nohama, aby si je poznal anebo si je dá ke straně, aby si pamatoval, že tam má červenou.

Zahození karty - tuto akci vybírejte pouze tehdy, pokud máte stoprocentní jistotu, že se karty můžete zbavit. Jakmile kartu zahodíte na odhazovací balíček, můžete vrátit jeden modrý žeton zpátky do víčka a doberete si do ruky kartu do plného počtu.

Zahrání karty - pokud víte, kde máte kartu, kterou můžete zahrát a postavit tak další část ohňostroje anebo založit nový, vyložte ji na místo, kam podle vás patří. Poté si doberete kartu do plného počtu karet v ruce. Jakmile se ale spletete, přidáte do víčka červený žeton.

Jakmile se vám podaří zkompletovat celý ohňostroj v jedné barvě, můžete za odměnu vložit modrý žeton do víčka.

V každém ohňostroji může být pouze jedna karta od každé hodnoty, takže celkem 5 karet a nesmíte stavět stejnou barvu vícekrát. Ty karty využívejte k zahození.

Napovídat můžete napřeskáčku tomu hráči, kterému zrovna potřebujete. Nemusíte napovídat hráčům vedle sebe. Ale na řadu se dostanete vždy ve směru hodinových ručiček.


ROZEHRANÁ HRA VE DVOU HRÁČÍCH

Takto vypadá příklad rozehrané hry ve dvou hráčích. Nápovědy byly využity a časem vznikne i odhazovací balíček.



KONEC HRY

Konec hry může nastat několika způsoby.

Hra končí okamžitě, pokud je do víčka přidaný třetí červený žeton.

Hra končí ve chvíli, kdy se vám podaří zkompletovat všech pět ohňostrojů před tím, než protočíte dobírací balíček. Tehdy získáte 25 bodů a jedná se o obdivuhodné víězství.

Hra ale končí i tehdy, pokud jeden z hráčů dobere poslední kartu z dobíracího balíčku. Každý hráč má pak ještě jeden tah, včetně hráče, který dobral poslední kartu.

Jakmile skončí poslední kolo, hra končí a můžete si spočítat výsledné skore. To se počítá tak, že sečtete nejvyšší hodnotu karet ze všech pěti ohňostrojů. Dle tabulky výsledků se dozvíte, jaký dojem jste udělali na Mezinárodní federaci ohňostrojů.


ZÁVĚREM

Zajímavá hra plná barev a napětí, kdy do poslední chvíle nevíte, jestli ji zvládnete odehrát a jestli nenastane zvrat v podobě popletení karet. Ono není zas tak jednoduché zapaatovat si umístění karet na ruce i když si je různě naočíte nebo otočíte vzhůru nohama. Musíte se neustále soustředit na to, co kde máte a všímat si toho, co mají na ruce ostatní.

Já osobně mám kooperativní hry mnohem raději, než kompetitivní a proto si ji vždy ráda zahraju. Tím, že je hra až pro 5 hráčů, se často vejdeme v plném počtu a tím, že je hra pro děti od 8 let, můžeme jednoduše zapojit i mladší hráče. 

Měla jsem na ni spadeno už delší dobu. Lákala mě zajímavým způsobem hraní a proto, když jsem ji viděla mezi výhrami v deskoherním turnaji, byl to můj cíl. Pokud vás hra zaujala, můžete si ji zakoupit například ZDE kde mají plechovou krabičku. Plechová krabička je lákavější ale osobně mám pocit, že se čtvercové karty drží hůře, než tyto klasické.


Cena: od 169Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat