24. května 2022

HRAJEME SI: 12 říší (Albi exclusive)

Karetně kostková hra 12 říší mě zaujala především svým vzhledem a jednoduchým designem. Víte, jak to mám s čímkoliv, co je modrožluté nebo modrozlaté. To je prostě moje! A hlavně miluju různé druhy kostek, i když je nejsem schopna pořádně házet a věčně mi padají mizerná čísla hahaha.

I když se v poslední době zaměřuji spíše na náročnější hry s delší herní dobou, na deskoherní kroužek nám kolikrát hráči docházejí jen na chvilku a proto je potřeba mít na výběr i rychlé hry, které se snadno vysvětlí i naprostým nováčkům a odehrají do 15 minut.

Ve spolupráci s Albi.cz bych vám ráda 12 říší detailněji představila.

 

 

 

OBSAH HRY

  • 48 karet (12 pro každého hráče)
  • 4 přehledové karty
  • 15 žetonů vítězných bodů (9x hodnota 1 a 6x hodnota 2)
  • 4 dvanáctistěnky
 
 

PRAVIDLA HRY A NÁVOD

V přiložené brožurce se dozvíte komponenty, které hra obsahuje, přípravu hry, přehledně vyobrazené karty pro první hru, průběh hry i průběh tahu a to všechno s několika konkrétními příklady pro lepší vysvětlení a pochopení. Na zadní straně je přehled všech 12 karet s jejich efekty. Spíš, než na návod budete častěji nahlížet do přehledové karty.



 

HRACÍ KARTY

Hrací karty mě před první hrou zmátly snad na půl hodiny, abych pravdu řekla. Nebyla jsem schopna je rozdělit mezi čtyři hráče, přitom to možná uvidíte na první pohled ale jak jsem je měla v ruce, nebyla jsem schopna vidět barevně odlišené znaky.


 
 
Každý hráč má na výběr z 12 karet ale pro hru si jich vybere pouze 7. Je na vás, jestli budete prvních několik her hrát s doporučenou sadou karet anebo si je rovnou namícháte dle libosti. Vždy ale máte každý stejný druh karet - dohodnete se před hrou.
 

 
 
PŘEHLEDOVÉ KARTY
 
Pro přehled průběhu tahu i konci kola slouží přehledová karta, na kterou můžete průběžně nahlížet, když si nebudete vědět rady. Hra je ale jednoduchá a po několika partiích už víte, co a jak.
 

 

ŽETONY BODŮ

Bodové žetony jsou ve dvou velikostech .. velký dvoubodobý a malý jednobodový. Jsou oboustranné a z pevného kartonu. Přidělují se vždy dle výsledku roszřelu. Vítězný hráč má dva body a ten, kdo je hned za ním, má jeden bod. 


 

HRACÍ KOSTKY

Kostky v deskových hrách jsem si zamilovala po objevení Noctiluci a Hrdiny v kostce. Celé to pozvedlo ještě Dračí doupě, které jsem začala hrát. Dvanáctistěnné krásně modré jemně průsvitné kostky - pro každého hráče jedna.


 
 
PŘÍPRAVA HRY
 
Žetony vítězných bodů dejte na hromádku tak, aby byly dostupné po ruce. Každému hráči dejte jednu kostku, přehledovou kartu a balíček karet. V tuto chvíli se rozhodnete, jestli budete hrát se sadou karet pro první hru anebo se domluvíte jinak. Pokaždé můžete hrát s jinou sadou karet, to hru dokáže i změnit, takže je pokaždé trochu jiná. Sestavíte si tedy sadu 7 karet a ostatní vyřadíte ze hry. Hoďte kostkami a položte je viditelně před sebe - tím hra začíná.
 
 
PRŮBĚH HRY 
 
Hraje se na několik kol. V každém tahu se určuje první a druhý nejúspěšnější hráč - oba získají vítězné body a kdo má na konci kola nejvíce vítězných bodů, stává se vítězem kola. Jakmile někdo vyhraje dvě kola je konec hry.

PRŮBĚH TAHU

Nejdříve se rozhodnete, kterou kartu do souboje vyberete a tu tajně vyložíte před sebe. Jakmile ji vyložili všichni, začnete porovnávat. 

Jestliže někdo vyložil stejné karty, vzájemně se vyruší. Vyrušené karty se odstraní a zbylé se začnou vyhodnocovat. Následně se porovnají hodnoty na kostkách a určíte komu se přidělí body. 

Zahrané karty odhodíte lícem dolu do odhazovacího balíčku a jakmile nemá alespoň jeden hráč v ruce 1 kartu, pokračuje se dál. Pokud by některý z hráčů měl už jen jednu kartu, kolo končí.

Výherce kola vloží jednu kartu pod svou kostku - až se objeví dvě karty pod něčí kostkou nastane výše zmíněný konec hry. 

Vyhraje ten, kdo má nejvíce bodů.


ROZEHRANÁ PARTIE

Takto vypadá pro příklad rozehraná partie tří hráčů.




 

PROSTOR PŘED HRÁČEM

Hozené kostky, odhazovací balíček, karty z ruky a vyložená karta.



 

ZÁVĚREM

12 říší je ten typ karetní hry, kterou můžete hrát v podstatě i na malém prostoru. Krabice hry je větší, ale nic, co by nevyřešila menší cestovní krabička. Tím, že hru naučíte i nehráče, je vhodné ji brát sebou na cesty. Připomíná mi hru "větší bere" jen tady jsou navíc efekty karet. Je to opravdu rychlovka, takže na výplň čekají doby, cestování apod. je ideál.

Navíc se mi moc líbí grafické zpracování a ilustrace. Nejsem v ní vyloženě dobrá a navztekám se, holt jsem takový hráč no, ale hra mě baví a vracím se k ní. Rozhodně na ní nezanevřu, jen to chce náladu a smíření, že mi to zase nevyjde .. hahaha :-D.

Label Albi exclusive je nová edice her, které můžete zakoupit exkluzivně na e-shopu a kamenných prodejnách Albi a pokud vás právě tato karetně kostková hra zaujala, najdete ji přímo ZDE.

 

Cena:  314Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat