19. října 2022

ČTEME/UČÍME SE: Tvořílkovi aneb od léta až do jara čtení, hraní, zábava

Tvořílkovi se díky Vendule Hegerové ubytovali i u nás. Vznikly ruku v ruce s Lucií Cmarovou, kterou můžete znát z facebookové stránky Tvoříme pro děti. Kniha je většího formátu a seznámíte se v ní s celým rokem u Tvořílkových.

Ve zkratce se jedná o celoroční nápadník plný aktivit a příběhů pro celou rodinu. "Leontýnka a Miky jsou sourozenci, kteří žijí s rodiči na malém městě. Zatímco Leontýnka jde v září poprvé do školky, Miky nastupuje už do druhé třídy. Celá rodina ráda jezdí na víkendy a prázdniny k prarodičům na venkov. Ve školce, ve škole, doma i u prarodičů se děti učí etice, etiketě i praktickým tématům, jako je finanční gramotnost, ekologie nebo péče o domácího mazlíčka. Společně poznávají přírodu, kulturu i tradice naší země."

Tak se na tento nápadní pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

CO VÁS V KNIZE ČEKÁ

Každý měsíc má titulní stranu s názvem měsíce i počtem dní v měsíci. Titulní strana se vždy barevně odlišuje. Na dalších stranách objevíte omalovánku obrázku z titulní strany konkrétního měsíce, co slavíme, lidové zvyky i co se děje v přírodě. Následuje povídání s Tvořílkovými a celý měsíc končí zajímavou aktivitou, kterou si většinou vystřihnete a využijete dál.

 

MĚSÍC SRPEN

V srpnu se s Tvořílkovými seznámíte. Zajedete s nimi na nákupy, domalujete některé části obrázků, proberete si důležité a méně důležité výdaje a můžete si vystřihnout kartičky na domácí kalendář společně se dny v týdnu, jmény a kartičkou co mě čeká/mám hotovo.




 

MĚSÍC ZÁŘÍ

V září se dočtete, jaké to bylo poprvé ve školce, do které Leontýnka nastoupila. Popovídáte si společně o strachu a z čeho může dítě strach mít, zapamatujete si různé druhy značek, vzpomenete si na tu svou školkovou značku a proberete si další situace, kdy cítíte radost, smutek, vztek a strach.




 

MĚSÍC ŘÍJEN

V říjnu zjistíte, že se slaví Den vzniku Československa a dozvíte se další zajímavosti o tom, co se děje v přírodě a jaké jsou zvyky. Domalujete na zahrádku listí a podíváte se za zvířátky na záchrannou stanici. Také zjistíte, jak si ušít pytlík ze záclony, čím krmit zvířátka a kde zvířátka bydlí.




 

MĚSÍC LISTOPAD

V listopadu se projdeme vzpomínkami na ty, co už nejsou mezi námi. Najdete na obrázku detaily v rámečcích, popovídáte si o dušičkách, zkusíte doma najít schované poklady po prapředcích, do bílých okének dokreslíte plameny svíčky a vyrobíte si malý rodinný památníček.




 

MĚSÍC PROSINEC

Dostáváme se do adventního období a měsíce prosinec, kde vás čeká malá zimní tajenka, vyrobíte si originální vánoční přání a zkusíte pomoct Ježíškovi vybrat vhodný dárek pro každého z rodiny. Celá dvoustrana se věnuje Štědrému dni, kdy si vyrobíte ozdoby ze slaného těsta a vyrobíte si ručičkový vánoční kalendář.




 

MĚSÍC LEDEN

Leden je zaměřený na Tři krále. Obtáhnete písmena, která našla Týnka nadveřích školy a dozvíte se příběh králů Kašpara, Melichara a Baltazara. Na závěr si vystřihnete tři krále společně s oblečením a doplňky a můžete si s  nimi zahrát divadlo.




 

MĚSÍC ÚNOR

Měsíc únor je zaměřený na masopust. I zde vás čeká tajenka, ale docela jinak postavená. Upečete si masopustní koblihy a vyzkoušíte výrobu modrotisku. Najdete několik rozdílů a naučíte se poloviny, čtvrtiny, osminy i celky na koláčích.




 

MĚSÍC BŘEZEN

Březen je zaměřený na 40 denní postní dobu a přípravu na Velikonoce. Dozvíte se, jakým způsobem najdou Miki s Leontýnkou štěňátko a vymyslíte pro něj jméno. Dětem můžete připravit velikonoční stezku z připravených karet, které si vytisknete a případně také zalaminujete.




 

MĚSÍC DUBEN

První den v dubnu je spojený různými žerty - Apríl! A poslední den v dubnu je Filipojakubská noc aneb pálení čarodejnic. Přečtete si pohádkové čtení a pokusíte se poznat, z jakých pohádek jsou úryvky vytrženy. Také si vytvoříte dopravní hřiště s figurkami a naučíte se základní dopravní značky.




 

MĚSÍC KVĚTEN

První máj, lásky čas aneb první květovný den je považován za den zamilovaných. Leontýnku čekají narozeniny. Vymalujete narozeninový dort a Týnka se zasnila, co by si všechno k narozeninám přála - chtěla by totiž ponorku, utržené sluchátko z pohádky nebo poníka. Proberete si, kdo se na obrázcích chová správně a kdo naopak nezná etiketu. Vystřihnete si nádobí a zahrajete si na restauraci.




 

MĚSÍC ČERVEN

V červnu začíná léto a v průběhu měsíce lidé sekali trávu a sušili seno pro hospodářská zvířata. Nejdřív spojíte obrázek podle čísel a následně napíšete pod zvířátka první písemno jejich názvu. Vyrazili na výlet na jeden hrad, který se dozvíte právě z tajenky. Poslední víkend před prázdninami vyrazili ještě k babičce a dědovi a čekalo je mimojiné sbírání bylinek.




 

MĚSÍC ČERVENEC

V červenci vyráží Miki na tábor a potřebuje si důkladně zabalit. Zkusíte si vyrobit krabičku poslední záchrany a narazíte také na recept na domácí nanuky i letní osvěžení. Vyčistíte les a vyrobíte lesímu skřítkovi domeček z komponentů, kter vystřihnete na konci měsíce.




 

Aby toho nebylo málo, čekají vás ještě kartičky s různými situacemi, které zkusíte v knížce dohledat a popovídat si o nich, čeho všeho se týkaly.

 

NÁŠ ROK

Kalendářní listy můžete využít do vlastní rodinné kroniky a na přebal použijete tuto stranu s vlastní fotografií. kládejte vstupenky, jízdenky, fotky a vznikne vám tak krásná památka na celý rok.



 

ZÁVĚREM

Co víc dodat, mně už k tomu moc nenapadá :-D. Opět je na trhu krásná publikace, která obsahuje kompletně celý rok plný nápadů na aktivity a tvoření. Není to žádná modelka s mírami 90, 60, 90 ale pořádná obézní bichle :-D. Navíc můžete strany využít na tvorbu vlastní kroniky.

Je to moc hezký tip pro celé rodiny ale i třeba jako vytvoření kroniky přímo ve školce s dětmi, kteří neustále zažívají nová dobrodružství.

Kniha je určena dětem od 4 let a zakoupíte ji všude možně, kde vás jen napadne. Například přímo na eshopu albatrosmedia.cz přímo ZDE.

 

Cena: 239 (původně 299Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat