12. října 2022

HRAJEME SI: Dobrodružný tekutý písek aneb Kinetic Sand ve společenské hře

S 4kids.cz, tedy největším online hračkářstvím v republice, spolupracuji až neuvěřitelně dlouho a jsem vděčná i za to, jakým způsobem se komunikace vyvíjí. Snažím se domlouvat recenze i soutěže tak, aby to bylo zajímavé a neokoukané pro všechny strany a věřím, že se mi to daří.

Když mi přišel email s odkazem na video hry v kombinaci s kinetickým pískem, pustila jsem si ho hned několikrát a žasla, že někdo něco takového vůbec vytvořil. Pro mě jako milovnici kinetického písku a deskovek je tohle naprosto geniální kombo a nemohla jsem se dočkat, až mi hra dorazí. A přesně tohle na své práci miluju, když se nadchnu až dětskou radostí :-).

Je to přesně ten typ hry, do které můžete zapojit každého bez ohledu věku, můžete hrát v týmech po dvojicích, můžete hru nechat na pospas nejmladším škodíkům. I když je pouze pro čtyři hráče, užijete si zábavu v celé partě. Tak se na ni pojďme detailněji podívat.

 

 

 

BALENÍ HRY

Když hru rozbalíte a odehrajete několik partií, už ji pravděpodobně nikdy nezabalíte tak, jak byla před první hrou, ale určitě budete využívat některé části zahnutých kartonů pro uskladnění tyček v podobě dřívek a také základních kmenů celé stavby. To se mi na balení hry líbí, že to nelítá po celé krabici, ale vše má své místo.


 

OBSAH HRY

  • Základna džungle
  • Vrchní část džungle
  • Kmeny jako stavební kameny džungle
  • 20 dřívek v podobě barevných tyček
  • Formovací tác s otisky drahokamů
  • Hrubý kinetický písek
  • 4 figurky dobrodruhů
  • Výkupní rubín
  • Kostka
  • Pravidla


 

HERNÍ FIGURKY A KOSTKA

Herní figurky jsou specifické a řekla bych, že jsou férovostí nevyvážené. Sice je každá jiná, ale jak uvidíte postupně v recenzi, růžová má těžce navrch. Výrobce se snažil, aby každá měla nějakou výhodu zachycení ale růžovou, mám pocit, docela přehnal :-D.


 

Co se týče kostky, jsou na ni vyobrazeny jednotlivé drahokamy podle kterých budete vybírat startovní pole a dále barvy, podle kterých budete vytahovat tyčky. Také políčko se všemi barvami, které vám dává žolíka ve výběru tyčky dle vlastní volby a občas padne i políčko s otočením směru hry.


 

PŘÍPRAVA DŽUNGLE

Příprava hry je v podstatě časově úplně stejná, jako hra sama o sobě. Nejdříve položíte základnu na stůl a zacvaknete do ní boční části. Netlačte moc, ať je nezlomíte, ale musí cvaknout, takže jemnou silou docílit cvaknutí. Horní část zasadíte do vrchních kmenů a můžete začít zasouvat "klacky".


 

Hned k tomu vyšlete děti, na jemnou motoriku a soustředění  je tohle naprosto bomba! A co víc, děti to baví! Mě už ne, když jsem to stavěla už nespočetněkrát :-D. Zapojíte i ty nejmenší, kteří budou potřebovat trochu pomoct s druhou stranou ale snaží se. Barvy zkuste střídat, nemusíte úplně přesně, ale přeci jen, když se pak vytahují, chce to trochu pestrost.


 

Jakmile máte sestavu hotovou, vložte nahoru písek - ten si ideálně připravte na placku už na stole. A nezapomeňte do něj schovat rubín vykoupení, který když spadne dolu do džugle a vy ho ulovíte jako první, můžete se po vašem pádu vrátit znovu nahoru.


 

Písek se dá různě nahňácat tak, aby byl rovnoměrně rozložený. Je to potřeba kvůli tomu, aby se do něj snadno vtiskly drahokamy a šly od sebe především rozeznat.


 

Ne vždy se to povede úplně dokonale, ale hlavně, aby se konkrétní místa daly poznat. Na deštičku pro otisk drahokamů je potřeba silněji zatlačit. Netlačte ale přímo dolu, spíš promačkávejte postupně všechna místa. A nenechávejte to dělat děti, aby hru nepromáčkly úplně.


 

MÁME HOTOVO, ZAČÍNÁME HRÁT

Vyberete si figurku ať už dle své volby anebo náhodně, což už musíme volit my, protože se holky o růžovou přetahujou. Jeden po druhém hodíte kostkou a najdete si svou startovní pozici dle hozeného drahokamu. Snažíte se zapíchnout figurku co nejvíc stabilně, ale ne zase tak, aby vám v prvním kole hned spadla nebo se položila.


 

Jakmile má každý z hráčů zapíchnutou figurku na svém místě, začnete se střídat v hodech a tahat jednotlivá dřívka. Dle hodu kostkou vybíráte barvu nebo obracíte směr. Jakmile si figurka "lehne", měli byste ji nechat tak, jak je, a nesnažit se ji znovu stavět. Pokud spadne mimo herní plochu, vrátíte ji nahoru ale jakmile propadne dolu, je to váš konec.


 

Písek postupně propadá a stejně tak se klátíte i vy. Může se vám stát, že se zachytíte o protihráče nebo rovnou o dva - v tom je skvělé, jak je každá figurka jiná a dokáže se různě zachytit o vše, co má kolem sebe. A takto hrajete do doby, než nahoře zůstane jen jedna figurka. Připomínám, abyste si hlídali rubín vykoupení, který vás dostane zpátky nahoru.


 

A jak jsem už zmínila, růžová je prostě potvora, která je tak skvěle sestavena, že se umí zachytit i způsobem, který ji dolu nedostane za žádnou cenu. Nejdřív to bylo vtipné, že nastaly situace, kdy ve hře nebyla žádná tyčka a růžovka stále visela. Jenže pak se to stávalo až podezřele často a někteří hráči ji začali dávat cíleně ke kraji, aby se dokázala při prvním sesunu zachytit. Takže si ujasněte pravidla i v tomhle.


 

Potvora růžová !!! :-D



 

ZÁVĚREM

Hra je rychlá ve smyslu několika minut. Pokud si s figurkami chcete opravdu vyhrát, zabere třeba 10 minut ale v partě dospělých je to sotva 5 minut.

Zapojí se i ti nejmenší hráči, kteří dle barvy vytahují tyčku, jen mnohdy nedokážou ještě odhadnout situaci, kterou konkrétní táhnout, takže pokud si chcete hru zpestřit škodíkem, vezměte k sobě dvouleťáka :-D.

Tohle je po dlouhé době hra, u které sedí všechny naše holky a chtějí hrát neustále dokola. Vytáhli jsme ji i na narozeninové oslavě s dalšími dětmi a taháme ji i na deskoherním kroužku v partě dospělých.

Moc se u hry nasmějeme, když vidíme, jak jdou páry proti sobě a jak se pomalu figurky propadají dolu a snaží se zachytit o cokoliv poblíž. Hra je skvělým odreagováním a zpestřením. Je rychlá a i když je škodící, což osobně špatně snáším, vůbec mi to v tomto případě nevadí.

Výhodou kinetického písku je, že nevyschne. Takže ho při úklidu hry nemusíte speciálně balit. Stačí ho vložit do "džungle" a přiklopit razítkovací částí s drahokamy. 

V mezičase přípravy tyček pro hru si děti mohou s kinetickým pískem hrát, je to skvělý relax a baví to i dospělé, kteří kolikrát neodolají a hňácají si ho taky :-D.

Pokud vás hra od Spin Masteru s názvem Dobrodružný kinetický písek zaujala a chtěli byste ji pořídit, protože věřím, že si ji zamilujete na první pohled, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 349Kč (původně 399Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat