25. října 2022

HRAJEME SI: Draftosaurus aneb sestavte nejlepší DinoZoo!

Draftosaurus je hra pro děti ve věku od 8 let, je opravdu rychlá ve smyslu čtvrt hodinky na partii a my ji měli v jarních "mačkách", což jsem vůbec nečekala a bylo to opravdu překvapení, ale holky dinosauří téma dlouhodobě baví, tak jsem si řekla, že je alespoň společně zase k nějaké hře dostanu.

"Vědcům se podařilo naklonovat dinosaury! Po celém světě se otevírají zoologické zahrady plné těchto prehistorických tvorů. Poskládejte svoje dinosaury do výběhů tak, aby přilákali co nejvíce návštěvníků."

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 5 oboustranných desek zoo
  • 60 dinosaurů v šesti různých barvách
  • 1 látkový pytlík
  • 1 hrací kostka
  • Návod/Pravidla

 

PRAVIDLA A NÁVOD

Pravidla mají doslova jen pár stran, ale přitomje v nich vše přehledně sepsané. Po prvním přečtení přesně víte, co máte dělat a tím, jak jsou pravidla graficky moc hezky oddělená, víte přesně, kde hledat konkrétní detaily hry.


 
 
Moc se mi líbí celkově ilustrace hry a grafika, jakou je vše zpracované. Baví mě obrázky, baví mě pročítat návod (a to je co říct!). Vše vidíte hned na první pohled a nemusíte hledat větu po větě.
 

 
 
Nesmí chybět ani přehledně rozepsané a rozfocené dinosauří výběhy, kterých je v zoo celkem šest a každý z nich má jiné podmínky pro umístění.
 

 

HRACÍ DESKA (OBOUSTRANNÁ)

Hrací deska je z pevného kartonu. Je oboustranná kdy z jedné strany je léto a z druhé zima. Zimní varianta je víc o strategii a mohla by být tedy zajímavější pro starší sourozence, kteří si zahrají třeba čistě s rodiči, než s mladšíim sourozenci, pro které je naopak lepší to léto. Můžete hrát obě varianty a následně si z obou sečíst body a až tehdy určit vítěze.



 

DINOSAUŘÍ FIGURKY

Dřevěné figurky dinosaurů v šesti různých barvách a druzích - názvy vám teda nepovím, poznám sotva tři druhy hahaha, ale líbí se mi, že jsou ze dřeva a nejmladší si na nich procvičuje barvy v různých jazycích, což je taky vtipný :-D. 


 
 
Tak schválně - Tyranosaurus, Stegosaurus, Triceratops, Brontosaurus a dál?
 

 
 
LÁTKOVÝ PYTLÍK A KOSTKA
 
Látkový pytlík je pro úschovu všech dinosaurů (dle počtu hráčů). Kostka je většího rozměru, dřevěná a s ilustracemi, kterými se budete řídit při skládání dinosaurů do vaší zoo.
 

 

PŘÍPRAVA HRY

Přípravu hry jsme zvolili pro tři hráče, protože nejčastěji hrajeme alespoň v těch třech, ne-li více hráčích. Každý z hráčů si vezme herní desku a domluvíte se mezi sebou, jakou stranou budete hrát, pak už jen do dobíracího pytlíku vložíte počet dinosaurů dle počtu hráčů (tabulka v pravidlech) a nejmladší hráč (to neni fér, to je vždycky tak!) začíná.


 

PRŮBĚH HRY

Hra se hraje na dvě kola a každé kolo má šest tahů. Po proběhnutí obou kol budete mít ve své zoo celkem 12 dinosaurů.

Na začátku každého z obou kol si každý z hráč vybere náhodně šest dinosaurů z dobíracího pytlíku a nechá si je skryté v ruce.

Ten, kdo má před sebou kostku, ji hodí a poté současně všichni hráči z ruky vyberou jednoho dinosaura, kterého ukážou ostatním (jakmile mají všichni vybráno) a vloží ho do své zoo dle pokynů na kostce. A pokud hráč nechce anebo nemůže položit dinosaura na místo určené kostkou, může ho vložit do řeky - ta se sice nepovažuje za výběh ale je to jeden bod za každého dinosaura v řece.

Jakmile máte umístěno, skrytě předáte dinosaury z vaší ruky hráči po své levici a hráč s kostkou předá i kostku. Tímto způsobem hrajete až do doby, než máte uloženo šest dinsaurů. 

V tu chvíli začne druhé kolo, které probíhá úplně stejně.


 
 
KONEC HRY
 
Na konci druhého kola hra končí a všichni si spočítají body a pokud dojde ke shodě, vyhrává ten, kdo má ve své zoo nejméně dinosaurů.
 
 

 
 
VARIANTA PRO DVA HRÁČE
 
Dva hráči hrají celkem ve čtyřech kolech, kdy na začátku kola si vezmou obvyklých šest dinosaurů náhodně do své ruky, ale umístí pouze tři. Na konci čtvrtého kola ta budou mít stejně 12 dinosaurů umístěných ve své zoo, ale bude to jiným způsobem, aby to mělo větší smysl. 

 

 
 
PROČ NÁZEV DRAFTOSAURUS?
 
Draft můžete znát jako herí mechaniku, ve které se jedná o výběr a předávání herních komponentů ve směru hry. Obvykle jsou v draftu karty, ale v této hře to jsou právě dřevění dinosauři.
 
 
 

 

ZÁVĚREM

Oni v tom ihrysku moc dobře ví, co mi jak poslat v rámci maček. Když jsem mačku tenkrát rozbalila, byl Draftosaurus překvapením, ale takovým tím jiným .. ani nevím, jak to popsat ale buď jste překvapeni z radosti nebo jste v šoku anebo vás překvapí něco, co jste absolutně nečekali a to je právě Draftosaurus. Nesedla jsem si z té hry na zadek na první pohled, ale byla jsem ráda, že mám něco dalšího pro holky.

Jenže pak se začtete do pravidel, několikrát si hru zahrajete a najednou vidíte, jak skvělá je. Jak je rychlá, zajímavá, efektivní i zábavná. Jak je variabilní s oboustrannou hráčskou deskou, která je složitější a strategičtější. Jak k ní můžete posadit starší děti i partu dospělých. Jak u ní vypnete hlavu a baví vás ta rychlost. Je až pro pět hráčů, což splnilo mou mačkovou podmínku, kdy jsem chtěla hry pro více hráčů a holky můžou hrát nejen s námi ale i s babičkou.

Pokud vás hra takhle skvělá draftovací hra Draftosaurus zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji například na eshopu PlanetaHer.cz přímo ZDE.


Cena: 549Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat