6. října 2022

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - podzim 2022

S podzimem je tu nové číslo časopisu Ahoj divočino, které nás toho opět mnoho naučí.

Přečtete si dopis z divočiny, dozvíte se co se na podzim děje na planetě Zemi, zjistíte do bydlí v dutinách, budete pozorovat naši přírodu, zjistíte jak čistou vodu má potok, seznámíte se s mlokem skvrnitým, objevíte výstražná zbarvení, zahrajete si hru s názvem Najdi svou dutinu, pozdravíte příbuzné datla a strakapouda, představí se vám růže šípková a dozvíte se ještě víc.

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

V dopisu z divočiny se vám představí vřetenovka krkonošská, která žije pouze na několika místech v Krkonoších a nikde jinde na světě. Je malinkatá pouze 1,5cm a řadí se mezi "šneky". Koncem října se uloží k zimnímu odpočinku a probudí se až s jarním táním sněhu. Jo, to bych si taky dala říct :-D.


 

KDO BYDLÍ V DUTINÁCH?

Kdo další, po datlech a strakapoudech, bydlí v dutinách? Dutiny využívají zvířata, která si je vytvořit neumí. Zkusíte se správně rozhodnout, která to jsou? Nápovědy najdete na dalších stranách časopisu.


 

CO SE DĚJE NA PODZIM

Na podzim se toho v přírodě děje mnoho. Žáby si hledají zimní úkryty, hmyz se také chystá k přezimování, nad vinicemi poletují hejna špačků a je toho mnohem víc. Však se začtěte sami a budete překvapeni, co všechno nevíte :-).


 

JAK ČISTOU VODU MÁ POTOK?

Vydáte se ke svému oblíbenému potoku a prozkoumáte také čistotu vody? Jak na to se dozvíte na této dvoustraně. Dle toho, kdo ve vodě žije, zjistíte, jak je voda čistá nebo špinavá. Ve vodě žije také mnoho dalších živočichů, které její čistotu ale neurčují.


 

MLOK SKVRNITÝ

Jedovatý krasavec mlok skvrnitý se vám v tomto čísle podrobně představí. Dočtete se, že na něj během dne jen tak nenarazíte. Vylézá až za soumraku a aktivní je především v noci. Zdržuje se daleko od vody ale vodu potřebují k nakladení larev. Svým zbarvením není žádnou pochoutkou a proto nemá téměř žádné nepřátele. Dočtete se proč je zákonem chráněný a také jak se z larvy stane mlok.


 

Rozeberete si detaily mločího těíčka a zjistíte, jaký je mlokův šatník.


 

ŽIVOTNÍ CYKLUS MLOKA SKVRNITÉHO

A jak je to s životním cyklem mloka? Jak vypadají larvy, kde se ukrývají a kdy dochází k dalšímu rozmnožování? To vše se na této straně dozvíte.


 

VÝSTRAŽNÁ ZBARVENÍ

Kteří další živočichové mají výstražné zbarvení? Je to zdánlivě bezmocná vřetenuška, ruměnice pospolná, slunéčko sedmitečné i taková kuňka žlutobřichá, která predátora vyděsí tím, že se prohne, aby bylo její zabarvení zvýrazněno.


 

PODOBNÍ A PŘESTO JINÍ

Tyto rozdíly mě moc baví. Zjistit, jak jsou každý jiní i přes to, že si jsou podobní. Dozvíte se, že datel potřebuje stromy napadené hmyzem a mraveniště. Strakapoud si pro změnu zvykl na přítomnost lidí a rád v zimě vyhledává ptačí krmítka.


 

NAJDI SVOU DUTINU

Hra pro dva až tři hráče, ve které máte za cíl sbírat žetonky a doletět se svým ptákem do dutiny dříve, než padne noc. Líbí se mi, že to není obyčejná ťapačka, ale že má i nějaké úkoly navíc a kromě toho je i krásně tématická a děti seznamuje s ptáky. Pro milovníky ptáků doporučuju deskovou hru Na křídlech, jen tak mimochodem :-D.



 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Další krásné plakáty do sbírky. Každý plakát má název živočicha, takže si ho dítě může snadno připomenout. Zároveň je písmo tak malé, že si dítě může krásně trénovat své znalosti a až následně je názvem kontrolovat.



 

JAK ROSTE RŮŽE ŠÍPKOVÁ

Krásná aktivita k dotvoření o tom, jak roste růže šípková. Děti si ji mohou vystřihnout a seřazením trénovat posloupnost anebo si ji nalepit do kruhu ze čtvrtky či kartonu jako vývoj. Obrázky můžete popsat i dozdobit.


 

PŘÍBUZNÍ DATLA A STRAKAPOUDA

Každý má příbuzné, i datel se strakapoudem. A kteří to jsou? Například strakapoud prostřední, datlík tříprstý, žluna zelená, žluna šedá apod. Název jednoho dalšího příbuzného se dozvíte v křížovce, která v sobě ukrývá tajenku.


 

RŮŽE ŠÍPKOVÁ

Na této dvoustraně se dozvíte podrobnosti o růži šípkové. Dozvíte se zajímavosti nejen o květech či plodech, ale také o trnech nebo správně řečeno ostnech. Slouží jako obrana proti býložravcům. A také se dozvíte, co to jsou hálky a co z nich vznikne.


 

STRÁŽCE PŘÍRODY

Seznámíte se s Jirkou, strážcem přírody. Přečtete si ormou vyprávění a fotopříběhu jeho celý den. Co všechno musel řešit a co je náplňí jeho práce.


 

KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK

Náš nejstarší .. dozvíte se, čím je místo výjimečné. Co má ve svém znaku a jaká rostlina roste pouze v Krkonoších. Také se dočtete, kdo má domov v Krkonoších, jak je to s pamětníky doby ledové a jaké vzácné druhy tam můžete potkat.


 

NAUČNÉ STEZKY V KRKONOŠÍCH

V Krkonoších narazíte tak na hravé naučné stezky - liščí v Harrachově, jelení na Přední Planině u Špindlu, Tetřívčí u rozhledny na Hnědém vrchu, kosí na vrcholu Černé hory a vřetenovčí mezi Jánskými lázněmi a Svobodou nad Úpou.

 

 

DIVOKÁ DVOJKA

No a nesmí chybět třetí díl komixu Divoká dvojka, u kterého opět musím vypíchnout text psaný velkým písmem, který je pro Klaudinku ideální. Malé písmo ji ještě dělá problémy. Ve škole čtou genetickou metodou, tak ke všemu dozrává postupně.



 

ZÁVĚREM

Třetí ročník časopisu Ahoj divočino a stále drží laťku vysoko. Já už ani nevím, jak recenze zakončovat, protože bych se jen opakovala. Kéž by se časopsi zařadil do běžné školní výuky na základních školách, to by bylo bájo pro všechny :-). Třeba se toho jednou opravdu dočkáme.

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé určitě předplaťte. Roční předplatné (4 čísla): 360 Kč vč. dopravy. Jeden výtisk: 99 Kč + 20 Kč poštovné. Objednávat můžete na emailu obchod@ahojdivocino.cz
 
Ať se vám líbí tak moc, jako nám!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat