10. října 2022

HRAJEME SI: Catan Junior aneb otevřete svět Catanu i dětem

Základní hra Catan nebo tedy Osadníci z Katanu mě dlouho nechávala chladnou, až jsem si ji jednou zahrála na deskoherním kroužku v knihovně a moc mě bavila - i když je částečně škodící, což já vůbec nemám ráda. No a nakonec jsem ji dostala začátkem roku k narozeninám a chystám se i na pár dalších rozšíření. Tuto hru totiž považuji jako základ jakéhokoliv deskohráče.

Se staršími dětmi můžete klasický Catan už určitě hrát ale pro menší existuje Junior varianta, která je mnohem rychleší, jednodušší a obecně svižnější. Stojím si za tím, že se k delšímu vysedávání u her musí člověk dopracovat. Já sama jsem si ješě před rokem nedokázala představit sedět u hry hodinu a déle. Přitom teď je pro mě hodina takový průměr a běžný čas.

Takhle to mají z mého pohledu i děti a jelikož mám neposedy, které nevydrží pomalu ani celý Karak, zvolila jsem Catan junior, abych je zavedla do mé oblíbené hry a užila si s nimi alespoň částečně atmosféru Catanu. A právě Catan junior bych vám v této recenzi, ve spolupráci s Albi, moc ráda představila.

 

 

 

BALENÍ HRY

Tohle mě po rozbalení her baví. Když i vnitřní část má nějakou grafiku a rozdělení. Komponenty si následně roztřídíte jak je libo a pro děti je navíc oku lahodící i písčitá pláž.


 

HERNÍ KOMPONENTY

Docela mi v této hře chybí zipové sáčky, takže pokud nějaké doma po ruce máte, určitě si jich pár do hry přidejte. Příprava i třídění je následně rychlejší.

  • Herní plán (oboustranný dle počtu hráčů)
  • 28 pirátských doupat (ve 4 barvách)
  • 28 pirátských lodí (ve 4 barvách)
  • 16 karet s papouškem
  • 90 žetonů zásob
  • 4 přehledové karty
  • Figurka černého piráta
  • Kostka
  • Návod


 

KARTY S PAPOUŠKEM

Tyto karty slouží k tomu, když potřebujete papouška požádat o pomoc. Přídíte ji náhodně výměnou za ananas, šavli a zlato. Můžete tím získat výhody v podobě vyhnání černého piráta, okamžité postavení lodě/doupěte či získání vyobrazených surovin. Navíc ten, kdo první získá tuto kartičku, má velkou výhodu v postavení svého doupěte na pevnost černého piráta!


 

PIRÁTSKÁ DOUPATA A LODĚ

Plastová doupata i lodě jsou ve čtyřech barvách, protože je hra maximálně pro 4 hráče. Barvy si vybíráte dle toho, kolik vás bude hrát. Pokud totiž budete hrát pouze ve dvou, barvy jsou danné.přímo na herním plánu.


 

ŽETONY ZÁSOB

Jako zásoby budete sbírat ananas, zlato, šavle, vlnu a dřevo. Tyto zásoby budete v průběhu hry měnit za loď, doupě anebo pomoc papouška. Jsou z pevného kartonu a velké tak akorát.


 

NÁVOD A PRAVIDLA HRY

Pravidla i návod jsou napsaná přehledně a i přes to, že třeba nemáte s Catanem žádné zkušenosti, budete vědět, do kdy a jak. Jsou rozděleny červenou linkou, abyste věděli, co musíte udělat před první hrou a také před každou další. Dozvíte se také jakým způsobem měnit suroviny a na co si dát při hře pozor. Občas se mi stane, že u pravidel dětských her bloumám a nejsem si jistá, jak je pravidlo myšleno, ale v tomto případě bych hru svěřila přímo do ruky dítěte, aby si pravidla prošlo samo - hned je pochopí.




 

PŘEHLEDOVÉ KARTY HRÁČŮ

Přehledové kartičky mají ze zadní strany barevné papoušky. Každý hráč si vybere svou barvu a kartičku následně otočí na přehled výměny surovin. Tyto karty jsou, stejně jako žetony surovin, z pevného kartonu.


 

OBOUSTRANNÝ HERNÍ PLÁN

Herní plán je menší, než jsme u klasického Catanu zvyklí a je oboustranný. Při bližším omrknutí zjistíte, že jsou na něm přímo označena místa konkrétních barev - to jsou začínající pozice každého hráče. Na pravé straně jsou záchranné kruhy, do kterých se položí suroviny a ty můžete v průběhu hry různě měnit.


 

Hrací plán je oboustranný a konkrétní stranu si zvolíte dle toho, kolik vás bude hrát. Poznáte to dle počtu papoušků v levém horním rohu. Ve hře dvou hráčů bude hrát pouze fialový a červený.



 

HRACÍ KOSTKA

Hrací kostka určuje, jaká surovina se bude těžit. Suroviny vždy těží všichni hráči, kteří jsou na políčku u té konkrétní suroviny.


 

PŘÍPRAVA HRY (PRO 3 HRÁČE)

Každý hráč si zvolí barvu a připraví si k sobě přehledovou kartu, doupata i lodě. Stejně tak každý z hráčů umístí dvě doupata a dvě lodě na herní plán - pořádně se koukněte, kde jsou vyznačeny vaše barvy, přesně tak totiž začnete.

Nezapomeňte do záchranných kruhů připravit od každého druhu jednu surovinu a také si každý z vás vezme do začátku jednu šavli a jedno dřevo.

K hracímu plánu přichystejte karty papoušků, kostku, černého piráta dejte do středu hracího plánu na pevnost a hurá, můžete začít hrát! Vaším cílem bude co nejrychleji postavit 7 doupat. Komu se to povede, ten vyhrál. Žádné počítání bodů, jupííí!


 

DETAILY CELÉ HRY

Doupata i lodičky vypadají báječně. Jsou pěkně velké a líbí se mi i detaily v podobě vystouplé lebky.



 

Přehledová karta vám neustále připomíná, které suroviny potřebujete na stavbu doupěte či lodi anebo pokud chcete požádat papouška o pomoc.


 

Záchranné kruhy jsou parádní možností, jak získat surovinu, která vám vůbec nepadá. Přeci jen je hod na kostce náhodný a může se stát, že něco nepadne vůbec. Tohle je možnost, jak surovinu i přes to získat.


 

Černý pirát je záškodník, který vám bude kazit sběr surovin. Jakmile totiž na kostce padne číslo 6, pirát se přesouvá na konkrétní místo určené dotyčným hráčem. Dotyčný získává dvě suroviny z toho konkrétního místa a ostatní hráči v tomto kole nedostanou nic.


 

Detaily jednotlivých políček se surovinou. Jsou přehledně zobrazeny jak barvou, tak i číslem i obrázkem, takže nemusíte hledat dlouho a víte, co kde je. Kolem dokola jsou i vyznačena přehledně pole na doupata i lodě. Hra vás tímto hlídá kdy je potřeba postavit ještě loď a kdy už můžete stavět doupě.



 

Lepší je samozřejmě rozjet se co nejpestřeji, abyste měli větší šanci nasbírat potřebné suroviny, ale ne vždy to vychází a ne vždy hody padají.




PRŮBĚH HRY

Hráč, který je na řadě hodí kostkou a najde surovinu s konkrétním číslem. Všichni, kteří mají kolem ní své doupě si vezmou jednu surovinu (později, pokud tam bude doupat více, budou si té suroviny brát více). A následně se rozhodnete, jestli budete stavět, jestli budete měnit surovinu anebo požádáte papouška o pomoc - tato fáze je volitelná a nemusíte nic z toho dělat.

Tímto způsobem se střídáte všichni dokola. Vždy, než postavíte další doupě, musíte mít mezi ním loď ve své barvě. A nezapomínejte! Ten, kdo jako první získá kartičku papouška má výhodu v doupěti na pevnosti černého piráta.

Také můžete měnit žetony ve smyslu jednoho žetonu za jeden ze záchranného kruhu anebo dva žetony za jeden ze společné zásoby. Hromadíte suroviny, za které stavíte svá doupata až do doby, než se někomu podaří postavit všech 7 doupat. Tím hra končí.



 

ZÁVĚREM

Věřím, že mi holky postupem času dorostou nebo spíš dozrajou do náročnějších her ať už základních nebo úplně jiných. Ale zatím moc ráda využívám možnosti junior verzí, které jsou mnohdy i pro mě jako oddechovou hrou. Občas mám chuť zahrát si Catan ale nechce se mi ho hrát dvě hodiny, tak sáhnu po junior verzi a jsem uspokojeně spokojená :-D.

Líbí se mi jednoduchost, kdy ke hře posadím nejstarší a vím, že je schopna ji sama pochopit a sama ji i vysvětlit ostatním a to není zas tak zdatná hráčka, za kterou bych ji chtěla mít. Líbí se mi barevnost i možnost hry ve dvou, při oboustranném hracím plánu. Hra je určena pro děti od 6 let a hraje se v průměru půl hodinky. Není to tedy tak úplně rychlá hra, jako nějaká karetka ale naopak učí děti vydržet déle sedět, což já u těch svých potřebuju jako sůl.

Pokud vás hra Catan junior zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.

 

Cena: 629Kč (původně 699Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat