24. října 2022

HRAJEME SI: Podezřelí aneb detektivní hra ve stylu Agathy Christie

Miluju Agathu Christie, mám odehrané snad všechny PC hry a baví mě i filmová zpracování. Proto, když jsem zjistila, že existuje detektivní hra ve stylu právě Agathy Christie, nadchla jsem se a byla jsem zvědavá, jak celá hra bude probíhat.

Hra Podezřelí obsahuje celkem 3 jedinečné případy a je určena pro 1-6 hráčů, takže můžete hrát sami jako nadšení detektivové samotáři anebo si přizvat partu pomocníků. Jedná se sice o jednorázovou hru, ale já mám tak krátkodobou pamět, že bych si ji mohla zahrát znovu :-D. A troufám si říct, že ani ostatní si nebudou tolik pamatovat výsledky .. hahaha :-D.

Recenze vznikla ve spolupráci s TLAMAgames, tak se na ni pojďme trochu podrobněji podívat. Určitě vám neukážu detaily, které by vám mohly cokoliv prozradit, ale přeci jen člověk chce alespoň trochu nahlédnout pod pokličku, než něco zakoupí :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 167 velkých karet
  • 3 úvodní složky s případy
  • 6 map a dokumentů
  • 3 obálky s řešením
  • Návod


 

NÁVOD

V návodu se dozvíte, že se případy odehrávají chronologicky po sobě, proto je důležité začít u prvního z nich. Jsou označeny i pořadím kapitol, takže se vám nemohou přeházet.


 

Je vám doporučeno připravit si psací potřeby a papíry pro zapisování poznámek, myšlenek, závěrů apod. Což opravdu udělejte nebo si to pište do poznámek v telefonu. Zjistíte, že cílem hry je nasbírat v závěrečném dotazníku co nejvíce bodů. I odpovědi na otázky v dotazníku si pište někam na papír či do poznámek v telefonu. Také se dočtete o zvláštním pravidle, že se dají karty propojovat čárou a tím si potvrzujete anebo vyvracíte stopy. A některé karty se musí nejprve "odemknout", což znamená, že je můžete vzít až pokud získáte několik karet napříkad se třemi symboly čajové konvice.


 

VRAŽDA NA PANSTVÍ ALLISTER

Úvod vás zavede do případu, který se stal ve Skotsku.

"Druhým zajímavým faktem je, že k vraždě Mary došlo jen několik dní po tragédii - zmizení lorda Edwarda. Byl to vášnivý horolezec a spolu se svým bratrem Williamem se vydal na výstup na horu Gulvain. William se ale z expedice vrátil sám"

Projděte si celé panství i jeho okolí a najděte vraha.



 

POSLEDNÍ DĚJSTVÍ

Případ posledního dějství se stal také ve Skotsku.

"Ach Claire, , to je příšerné! Klidně můžou celou hru zrušit! Vzhledem ke všemu, co se stalo, to nemůže být pouhá náhoda! Kdo by ale chtěl ublížit tak hodnému a laskavému člověku, jako je George? Tuhle roli jsem získala jenom díky němu. Byl tak hodný, že mě navrhl pánům Winsleymu a Callumovi, když hledalo herečku. Doufám, že za něj brzy najdeme náhradu."

Projděte si Královské divadlo, prozkoumejte pozvánku a najděte vraha.



 

NA KŘÍDLECH POMSTY

Zde vás úvod zavede do Egypta.

"Slečno Harperová, právě jsem se dozvěděl, že jste v Egyptě. Náš společný přítel Everett Moore mi vyprávěl, že se vyžíváte v obzváště záhadných případech a dokážete je rozplétat jako nikdo jiný. Případ, na kterém pracuji, popírá veškerou logiku. Možná jste o něm již četla v dnešním tisku. V každém případě bych velice ocenil váš pohled na věc, máte-li trochu času nazbyt ..."

Prozkoumejte chrám i Grandhotel Luxor a zjistěte, kdo je vrah.

 


 

DETAILY PRVNÍHO PŘÍPADU

Více do detailu se podíváme na první případ a tím je vražda na panství Allister. K ruce si připravíte tři listy týkající se případu, obálku a karty.

 

 

V obálce je složen papír s výsledky a řešením, jak to celé bylo doopravdy.


 

Balíček karet po dohrání vraťte do původního stavu, kdy je první tato úvodní karta a za ní jsou karty za sebou popořadě dle čísel.


 

Abych vám toho neprozrazovala moc, alespoň takto pro příklad, jak vypadají karty. Jsou v nich místa, osoby ale i stopy a plány.


 

Stopy i plány jednoduše odlišíte od ostatních karet.


 

Grafika se mi celkově moc líbí a baví mě, jaký nádech tomu celému řešení případů dává. Podobně se mi graficky líbí hra Kronika zločinu. Na druhé straně karet máte vždy nějaké povídání a informace, které můžete využít dál.


 

V detailu kartičky stop se mi moc líbí, že je to podobné jako v počítačových hrách, kdy je několik míst nutno prohledat ale ne kadé z nich vám dá přesně to, co potřebujete. Musíte si rozmyslet, jestli opravdu chcete prozkoumávat všechno .. někdy je to ku prospěchu ale bůh ví.


 

SUMA SUMÁRUM JAK TEDY HRÁT

Komunikujte spolu, probírejte spolu všechny myšlenky, zapisujte si každou drobnost, domluvte se na dalších krocích - spolupracujte jako tým. Hra vás povede různými pokyny, takže čtěte každou větu a nechte se vést. 

V průběhu celé hry můžete odpovídat postupně na otázky v dotazníku. Vždy si buďte opravdu jistí a podložte si vaše domněnky fakty. Je taky dost možný, že budete celý váš plán měnit od základů, protože objevíte něco, co vás rozhodí a zkusíte to jinak. 

Hra by se měla odehrát za 90 minut, co se týče jednoho příběhu, ale je možný, že se zaseknete i na delší dobu anebo naopak skončíte dříve.

 

ZÁVĚREM

No abych pravdu řekla, detektivní hry mě moc baví a hraju je ráda, ale jsem v tom úplně marná a společně s ostatními jsme byli zrovna v tom prvním případu tak mimo až nám to samotným bylo blbý a hromadně jsme se shodli, že je nutné přepsat celý případ hahaha :-D.

Hra vás umí tak zmást, že to snad ani nejde. Anebo na to prostě nemáme buňky :-D Zároveň umí nadchnout, že vás opravdu pohltí a máte chuť hned skočit do dalšího případu. A to i přes to, že jste byli v prvním z nich úplně mimo. Pak už víte co a jak a bude se to zlepšovat.

Hra tedy není přímo znovuhrací, ale pokud máte paměť jako já, můžete ji hrát za měsíc zas. Anebo jen proházejte partu hráčů a buďte spíše pozorovatelem, pokud si na něco třeba vzpomenete, ať hru nenarušíte ostatním.

Kooperační hry mě baví mohem víc, než když jdu proti někomu. Baví mě i ta komunikace a interakce mezi hráči. A ve finále i ty dohady a přesvědčování kdo má nebo nemá pravdu. A jakmile je něco na způsob Agathy Christie, je to prostě moje partie!

Pokud vás hra zaujala, najdete ji na eshopu TLAMAgames přímo ZDE.


Cena: 675Kč (původně 749Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat