27. října 2022

HRAJEME SI: Žulíci aneb hra vyvracející omyly a mýty o zvířatech

Žulíci nejsou popleteným názvem a od Žolíků mají docela daleko. Je to další naučná karetní hra z dílny Zvídavců, která vás i vaše děti vyzkouší z nečastějších omylů a fám o zvířatech. Zároveň se toho naučíte mnoho nového a budete překvapeni, co všechno se dozvíte.

 "Je havran samec od vrány? A bažant od koroptve? Také máte svou zvířecí třináctou komnatu, blud, kterému jste věřili až do dospělosti? Vzdělávací hra Žulíci vás i vaše děti vyzkouší z nejčastějších omylů a fám o zvířecí říši. Každá karta obsahuje čtyři tvrzení. Dvě zajímavosti o zvířatech jsou pravdivé a dvě jsou mylné. Vaším úkolem je poznat, kdy vám protihráč říká pravdu a kdy vás takzvaně žulí. Když to poznáte, je karta vaše. Vyhrává ten, kdo jich má nejvíc."

Hru jsme dostali k otestování přímo od Zvídavců, stejně jako jejich další báječné karetní hry, tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

PÁR DALŠÍCH INFORMACÍ

"Žulíci jsou vtipná vzdělávací hra s jednoduchými pravidly. Děti se s její pomocí seznámí s nejčastějšími mýty o zvířatech. Na jejich pochopení nepotřebujete studovat videonávody, je intuitivní a můžete ji hrát hned. Je skladná, snadno se vejde do kapsy či batohu. Skvěle zabaví vaše děti v autě i ve vlaku, stejně jako při čekání na jídlo v restauraci nebo v čekárně u lékaře."


 

PRAVIDLA HRY

Z balíčku si hráč vybere kartu a protihráč po jeho levici mu z ní přečte libovolnou větu. První dvě tvrzení, značené zeleným háčkem, jsou pravdivá, druhé dvě věty označené červeným křížkem, jsou nepravdy. 

Hráč pak musí zvolat buď "PRAVDA" nebo "ŽULÍŠ!". Pokud uhodne, kartičku dostává. Jestli neuhodne, karta se vrací dospod balíčku. Začíná nejmladší hráč a postupuje se proti směrru hodinových ručiček.

Vyhrává ten, kdo má největší počet karet.


 

HRACÍ KARTY

Hracích karet je celkem 72 o velikosti 7x10,5cm a jsou na nich reálné fotky zvířat, žádné ilustrace.


 

DETAILY KARET

Pro představu jsem vyfotila několik příkladů karet, jak mohou informace vypadat a sami si můžete ověřit, jestli byste věděli, že je informace správná anebo že vás protihráč "žulí". U něčeho jsou odpovědi jasné ale u něčeho budete váhat a rozmýšlet se.




 

Tak co myslíte? Dokázali byste poznat, jestli je odpověď správná anebo mylná? Věděli jste, jak je to se stonožkou? Já třeba tušila, že nemá sto nohou, že se jí říká i mnohnožka, ale násobky mě pobavily :-D.




 

Děti mnohdy umí překvapit a buď se trefí náhodou anebo si to jednoduše myslí správně. To mě na nich fascinuje, že kolikrát ví nebo si něco i dobře odvodí. Já si teda přijdu úpě vygumovaná a za všim vidim chyták, tak se mi nedaří tak, jak bych si přála.





 

ZÁVĚREM 

Abych pravdu řekla, nemám ráda hry, ve kterých je potřeba mít nějaké znalosti - hry typu AZ kvíz, Česko apod. Ale karetní hry od Zvídavců mě baví, protože se vždycky něco naučim. Což by se dalo říct i o výše zmíněných hrách, ale tam to většinou hned zapomenu. Nemám šanci si zapamatovat nějaká data nebo časové osy. 

Zvířata mě ale baví a děti se tím zároveň přirozeně učí něco, co časem využijí ve škole. Je to hra, která je vhodná pro hráče různého věku včetně seniorů, kteří si vždy nějakké karty rádi zahrají. Děti tak mohou hrát o přestávkách ve škole, ve družině anebo také když je hlídá babička/děda.

Palec hore celému týmu Zvídavců za další parádní karetku a těším se, co dalšího vymyslíte! Pokud i vás karetní hra Žulíci zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji (společně s dalšími poklady) na eshopu Zvidavci.cz přímo ZDE.

 

Cena: 380Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat