4. října 2022

LUŠTÍME: Časopis Puntík - říjen 2022

Hola, hola, hola .. ani jsme se pořádně neotočili a už je tu říjnový časopis Puntík, který máme doma již nějakou chvíli, ale kvůli přípravě dvojité oslavy narozenin jsme se mu ještě moc nevěnovaly. Zatím jsme jen listovaly a četly. Stříhání přijde časem :-).

V tomto čísle se dozvíte jak myšák málem uletěl, rozfoukáte věci po stránce, najdete všechny rozdíly, zažijete dobrodružství s pandou Švandou, nakreslíte surikatu, zajedete si do záchranné stanice, pohrajete si s obrázky, poskládáte puzzle, zavaříte zavařeninu s průzkumníkem Žárovkou, vytvoříte si barevnou sklizeň, vyzkoušíte Puntíkovy nápady a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).


 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. PODZIMNÍ PŘÍRODA

Podzimní příroda by měla hrát příjemnými hřejivými tóny a barvami, tak mám já osobně podzim nejraději. Vezměte si pastelky a vymalujte mrak, slunce, jablko, trávu, list i hrušku .. ať je stránka krásně barevná.

 

 

2. MYLIŠÁCI

S podzimem přichází i pouštění draků. Mylišákům do nory přiletěl papír a tak se rozhodli vyrobit si draka. Jenže to by nebyli Mylišáci, aby se tam něco nezvrtlo. Mylišáci holky baví jen občas, když tam je něco, co je zajímá - hlavně halloween, ten je baví moc.


 

3. VYRÁBÍME DRAKA

Hezká aktivita na posloupnost, kdy děti musí seřadit příběh tak, jak šel za sebou. K tomu navíc na horním obrázku vyberou, co Mylišáci k výrobě draka potřebovali.


 

4. ROZFOUKÁVÁME A ZKOUMÁME

Věděli jste, že s foukáním úzce souvisí správné dýchání a výslovnost u dětí? Proto na této dvoustraně nerozfoukávejte věci jen na papíře, ale zkuste i doma foukat do peříček, venku do listí apod. Také si popovídejte o tom, co všechno vítr umí.


 

5. HLEDÁNÍ ROZDÍLŮ

Ještě zůstáváme u Mylišáků a najdeme mez obrázky šest rozdílů. V tomto čísle mají Mylišáci zajímavé aktivity a proto je vypichuju víc, než kdy dřív :-).


 

6. PANDA ŠVANDA NA KONCERTĚ

Panda Švanda by tentokrát rád, společně se surikatou Káťou, zašel na koncert papoušků. Surikatě Kátě se ale nelíbilo, že je jen jednobarevná. Co myslíte? Jak to Švanda vyřeší? A zjistí Káťa výhodu v jednobarevném kožíšku?


 

7. KRESLÍME SURIKATU

Tohle zvířecí kreslení je TOP. A jsem ráda, že se v Puntíkovi drží už takovou dobu. To je jeden z důvodů, proč si k časopisu sedne i 9 letá Klaudinka. Sofinka tohle malovat ještě nechce, Olivka je na to malá, ale Klaudinka si to užívá a snaží se dle předlohy.


 

8. ZACHRÁNĚNÝ PTÁČEK

Olík s Lili potkali Týnku a Mikiho, našli zraněného ptáčka. Ukažte jim cestu, kudy dojedou do záchranné stanice pro zvířata. Týnku a Mikiho najdete více v knížce Tvořílkovi.


 

9. HRAJEME SI S OBRÁZKY

Moc hezké hraní s obrázky ve smyslu poznávání, co je na obrázku, pojmenovávání barev anebo hry, kdy rozložíte obrázky na stůl v množství, které bude vhodné pro dítě v konkrétním věku, jeden či dva dáte pryč a dítě se snaží zjistit, co tam chybí.


 

Na druhé straně najdete pár menších úkolů a domeček k rozstříhání jako jednoduchý obrázek pro opakované sestavení. Je přímo z druhé strany předchozích obrázků. Takže budete mít an cesty aktivitu dva v jednom :-).


 

10. ČÁRY ČMÁRY

Spojovačka, která je ideální pro Klaudinku. Tu jsem v poslední době začala víc zapojovat do takových spojovaček, aby trénovala soustředění na čísla a zároveň na ruku a neměla obrázky krkolomné. Tato aktivita je jako úkol do soutěže o tvaroháčky.


 

11. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Miláček můj průzkumnický se rozhodl začít zavařovat. Má připravené švestky, které je potřeba spočítat a dokreslit do sklenice. A když prosvítíte druhou stranu, zjistíte, kdo se vloudil do spíže.


 

12. BAREVNÁ SKLIZEŇ

Podzim si umí hrát s barvami nejen listí na stromech, ale také s barvami ovoce. Při výrobě barevné sklizně budete pozorovat, jak se ovoce na stromech různě mění .. ze zelené přes žlutou, oranžovou až po červenou barvu.


 

13. PUNTÍKOVY NÁPADY

Puntíkovy nápady by taky mohly mít svůj speciální díl, abych pravdu řekla. Jsou parádní inspirací na tvoření či vyrábění doma i v babyclubu a moc mě nebaví neustále zpětně vyhledávat a zase to nechci úplně vytrhávat. Tak Puntíku, kdybys náhodou neměl do čeho píchnout, tohle by bylo boží! :-D.


 

14. LUŠTĚNÍ PRO VĚTŠÍ DĚTI

Luštění pro větší dětí oficiálně přebrala po Klaudince Sofinka a překvapilo mě, jak jí to baví. Není zrovna typ, co by se takto rád učil a luštil cíleně, tak jsem ráda, že si sama od sebe řekla. Třeba to za rok v té škole bude opravdu fajn :-D.



 

ZÁVĚREM 

Říjnový časopis Puntík za námi a mě na tom celém procesu kolem Puntíka nejvíc baví, jak se u něj holky střídají, jak si rozdělují kdo kdy jak co. Pořád nám chodí dva ale zpracováváme hlavně jeden, druhý je v záloze, kdyby se holkám něco vyrobeného zničilo nebo pokud by chtěly luštit dvě najednou a je to geniální. Tolikrát se mi to už hodilo.

Můžete si ho předplatit na webu https://send.cz, kde mrkněte i na jednotlivé bonusy zasílané k předplatnému. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka!

Přejeme pohodové podzimní luštění

 

Cena: 59Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat